Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Barışın meyveleri

Çözüm süreci meyvelerini vermeye devam ediyor. Ateşkesin ilan edilmesi bölgede huzur ortamı oluşturdu. Bölge halkı, STK'lar ve iş adamları çatışmasızlık ortamından oldukça memnun. Bölgenin kanaat önderleri süreci ve beklentilerini Milat'a anlattı.
Barışın meyveleri
01 Aralık 2014 01:00:00
Çözüm süreci meyvelerini vermeye devam ediyor. Ateşkesin ilan edilmesi bölgede huzur ortamı oluşturdu. Bölge halkı, STK'lar ve iş adamları çatışmasızlık ortamından oldukça memnun. Bölgenin kanaat önderleri süreci ve beklentilerini Milat'a anlattı.

EZGİ ÇELİKANKARA

Çözüm Süreci başladığı günden itibaren, "Çözüm Süreci tıkandı mı?" iddialarına medyada oldukça sık rastlandı. Ancak Çözüm Süreci'nin Türkiye'ye ve özellikle bölgeye olumlu yansıyan tarafları da var. Sürecin siyasi boyutunun yanı sıra ekonomik boyutunun da olumlu etkilerinin konuşulması gerekiyor. Bilhassa şiddet olaylarının azalması, ekonomik anlamda son derece önemli gelişmelere vesile oluyor. Şiddet ortamı nedeniyle tereddütleri olan yatırıcımlar sürecin oluşturduğu huzurlu ve güvenli ortamdan dolayı yatırımlarını arttırmaya başladı. Bunun yanı sıra Çözüm Süreci'ne halkın giderek artan bir desteğinin olduğunu da söylemek mümkün. Doğu ve Güneydoğu halkı,kanaat önderleri, STK'ları, 2 yıldır süren çatışmasızlık ortamının sağlayıcısı olan Çözüm Süreci'nin ekonomiye olumlu etki ettiğini ve bunun meyvelerinin hemen görülmeye başlandığını, bölgenin siyasi ve sosyo ekonomik yapısının pozitif yönde etkilendiğini dile getirdi.

Van organize sanayinde yer kalmadı

Ak Parti Van milletvekili Burhan Kayatürk, Çözüm Süreci'nin son iki yılda Van'ın çevresini değiştirdiğini dile getirdi. Kayatürk, "Van'ın turizmi son iki yılda müthiş bir gelişme gösterdi. Silahların susmasıyla turizmde ciddi bir hareketlilik yaşadık. Şu anda Van'da, esnafımızdan alışveriş yapan turistlerin yüzde seksen beşi İranlı, yüzde onbeşi Vanlıdır. Bu çok ciddi bir rakam. Turizm gelirlerimizi dört katına çıkardık " dedi. Sanayileşme anlamında da Van'da çok büyük gelişme olduğunu söyleyen Kayatürk, "Van Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırımcılar yer bulamıyor. Yatırım yapmak isteyenler sıraya girdi. Onlara yer bulabilmek için önümüzdeki dönemde Organize Sanayi Bölgemize yeni katmanlar dahil edeceğiz. Bütün bunların Çözüm Süreci ile direk ilgisi var"dedi. Van'ın tekstil kenti olma yolunda hızla ilerlediğini de kaydeden Kayatürk, "Tekstil kentte 21 bina yapıyoruz. 42 kişi burada kendisine yer bulabilir. Şu an tekstil kente müracaat edenlerin sayısı 160'ı geçti. Dört kat fazla talep var. Bu bile bize bölgedeki iyimser havayı gösterme açısından son derece önemli bir veridir" dedi.

40 yıl sonra madenlerimizi keşfettik

40 yıldır MTA'nın Doğu ve Güneydoğu'da yer altı zenginliklerini arama faaliyetini gerçekleştiremediğine değinen Kayatürk, "4 yıl sonra MTA buralara geldi. Şu an yer altındaki madenlerimizi aramak için faaliyetlere başladı. Terör olmayınca yer altı ve yer üstü kaynaklarımızı keşfeder olduk. 40 yıldır terör sebebiyle burada araştırma yapılamıyordu" şeklinde konuştu.

Çözüm süreci umut kaynağı

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Çözüm Süreci'nin başlamasıyla beraber Diyarbakır'da bir hareketlilik yaşandığını, şirketlerin yeni işyerlerinin açılması konusunda önemli adımların atıldığını ifade etti. Ebedinoğlu, "İnşaat halinde elimizde dört tane Metalciler Sitesi, Ayakkabıcılar Sitesi, Keresteciler Sitesi gibi oluşumlar mevcut. Siteler süreçle birlikte kurulmaya başladı. Ciddi anlamda büyük bir hareketlilikle beraber özgüven duygusuyla insanlar ticaret yapmaya başladılar" dedi. Son yaşanan 6-8 Ekim Olayları'nın ticarete büyük oranda etki ettiğini ayrıca insanlarda bir kaygı yarattığınında altını çizdi.

Önemli yatırımları bölgeye çekti

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin ise, "Huzur ve istikrar ile bu teşvikler bir araya geldiğinde ilimizde ve Güneydoğu Anadolu'da çok büyük bir ekonomik kalkınma hamlesinin ve günlük hayatta büyük iyileşmelerin olacağına inancımız tam. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız da huzur ile ekonomik kalkınmanın birlikte gerçekleşeceği konusunda hem fikir konumdalar "dedi. Şanlıurfa'da 01 Ocak 2013 u2013 27 Kasım 2014 tarihleri arasında Ticaret ve Sanayi Odasına 1714 şirket kaydı, 716 şahıs kaydı, 20 Kooperatif kaydı olmak üzere toplam 2250 kayıt yapıldığını belirten Ertekin, 240 kaydın çeşitli sebeplerden dolayı kapandığını açıkladı.

Süreç Tunceli'yi kalkındıracak

Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hıdır Belice, çözüm sürecinin başladığı günden beri bölgede bir heyecan olduğunu, Tunceli'de ekonomik anlamda canlanmalarında başladığını belirtti. İnsanların süreçle beraber kendi gelecekleri için bir umut içine girdiklerini kaydeden Belice, "Türkiye'nin kanayan yarasının başta siyasi partilerimizin mutabakatı, sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, kanaat önderlerimizin birlik bütünlük içerisinde çözüme kavuşacağına inanıyorum. Sürecin hayat bulması noktasında Gerek Tunceli'de gerek bütün kamuoyunda vatandaşın beklentisi var. Tunceli'de mazlum, mağdur edilmiş bir halk var. Hala gündemde Dersim olayları bulunmakta. Dersim'de şu anda ciddi anlamda kalkınmaya yönelik umut vaat eden iç dinamikleri vardır" dedi. Turizm açısından son derece fakir, doğasıyla tabiatıyla gelecek vaat eden Tunceli'nin bu kaynaklarını ancak Çözüm Süreci sonuçlandığı takdirde kalkınabileceğinin altını çizdi.