Dolar (USD)
34.29
Euro (EUR)
37.22
Gram Altın
2989.41
BIST 100
8956.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Barışı zedelemeyin

Dicle Üniversitesi'nde Kutlu Doğum Afişi asılmasını ve programa davet bildirilerinin dağıtılmasının engellenmesi üzerine yaşanan olaylar sonrası Diyarbakır'da güvenlik tedbirleri artırıldı. Kanaat Önderlerinden Mahmut Erdoğmuş, 'Bölge halkına ve gençlere önemli görevler düşüyor. Gündem 'barış' iken 'çatışma' kimsenin çıkarına değil' diye konuştu.
Barışı zedelemeyin
10 Nisan 2013 00:00:00
Dicle Üniversitesi'nde Kutlu Doğum Afişi asılmasını ve programa davet bildirilerinin dağıtılmasının engellenmesi üzerine yaşanan olaylar sonrası Diyarbakır'da güvenlik tedbirleri artırıldı. Kanaat Önderlerinden Mahmut Erdoğmuş, 'Bölge halkına ve gençlere önemli görevler düşüyor. Gündem 'barış' iken 'çatışma' kimsenin çıkarına değil' diye konuştu.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-

Dicle Üniversitesi kampus alanı içerisinde Bilge Gençlik Kulübü tarafından organize edilen 'Özgürlük ve Kurtuluş Rehberi, Tevhid Öğretmeni Hz. Muhammed (sav)' konulu konferansın afişini ve el broşürlerini dağıtan kişilere yapılan saldırılar sonrasında sağduyulu olunması gerektiğine vurgu yapıldı. Bu saldırıların provokasyon girişimi olduğunu hatırlatan bölgenin kanaat önderleri, Kürt partiler ve STK'lar herkese sağduyu çağrısında bulundu.

"Barış süreci akamete uğramasın"

Bu dönemde başlayan barış sürecinin akamete uğramaması için herkesin sorumluluk alması gerektiğini ifade eden bölgenin ileri gelen Kanat Önderlerinden Mahmut Erdoğmuş, "Bölge halkına ve gençlere önemli görevler düşüyor. Bu dönemde sağduyu ile hareket etmek daha faydalı ve pozitif sonuçlar ortaya çıkaracaktır " diye konuştu.

"Kan emicilere meydan verilmesin"

Yaşanan şiddetin kimseye faydası olmadığına dikkat çeken Erdoğmuş, "Bölgeye barışın gelmemesi için girişimlerde bulunuyorlar. Savaş için mücadele verenlere meydan vermemeliyiz. Karşı tepkiler ortaya koyarak sağduyu ile hareket etmeliyiz" dedi. Erdoğmuş, barışın kolay kazanılmadığını, uzun mücadele ile barışın bölgede hakim kılınacağını sözlerine ekledi.

"Dikkatli olmalıyız"

Bölgede sağduyunun hakim olması gerektiğini vurgulayan İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Diyarbakır Şubesi Başkanı Avukat Abdurrahim Ay, barış için herkesin mücadele vermesi, ufak olaylar ile ileride yaşanabilecek büyük olayların fitilinin yakılmasından kaçınılması gerektiğini söyledi.

"Sağduyulu olunmalı"

Yaşanan olayları duyduktan sonra bölgede önemli kitlesi olan başta BDP ve HÜDA PAR ile görüştüklerini ve birinci ağızdan bilgilendirdiklerini ifade eden Ay, "Bu tür saldırıların kimseye bir faydası olmaz. Herkesin sağduyu ile hareket etmesi gerekiyor. Barış istiyorsak barışa uygun adımlar atmalıyız. Şiddetten çok çektik, şiddetten uzak durmalıyız. İnsanların hassas noktalarına dokunarak nifak tohumu ekmeye çalışanlara fırsat vermemeliyiz" dedi.

Ay, öncelikle Kürtlerin kendi içlerinde barış için mücadele vermesine, herkesin barışı ön plana alarak adımlar atmasına vurgu yaptı.

HÜDA PAR'dan kınama

Dicle Üniversitesinde yaşanan olaylarla ilgili açıklama yapan HÜR DAVA PARTİSİ (HÜDA PAR), PKK'lı bir grup tarafından kutlu doğum afişi asan gençlere yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu belirterek, provokasyon uyarısında bulundu. "PKK'lı grup üniversitede kendilerinden habersiz hiçbir etkinliğin düzenlenemeyeceğini, üniversitede yapılacak etkinlikler için rektörlükten değil kendilerinden izin alınması gerektiğini söyleyerek afiş ve broşürleri yırtıp bunları dağıtan öğrencileri darp etmişlerdir. Bu tip tahammülsüz davranışlar içinde bulunan kişileri farklı düşüncelere saygı göstermeye, provokatif eylemlerde bulunmamaya ve tarafları sağduyulu davranmaya davet ediyoruz." Açıklamada son olarak, "HÜDA PAR olarak ülkede çatışma isteyen derin yapıların amacına hizmet edecek çatışma ortamından uzak durulmasını ve herkesin sorumluluk bilinci ile hareket etmesini özellikle tavsiye ediyoruz" denildi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme