Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.03
Gram Altın
2834.46
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Barışa 21 adım

Çözüm süreci adım adım ilerliyor. Hükümetin büyük riskler alarak başlattığı barış zemini Türkiye'de yeni bir sayfanın açılmasını sağlayacak. Kandil ve Avrupa'nın Öcalan'ın gönderdiği mektuba vereceği yanıttan sonra, 21 Mart'ta silahların susması bekleniyor.
Barışa 21 adım
06 Mart 2013 07:00:00
Çözüm süreci adım adım ilerliyor. Hükümetin büyük riskler alarak başlattığı barış zemini Türkiye'de yeni bir sayfanın açılmasını sağlayacak. Kandil ve Avrupa'nın Öcalan'ın gönderdiği mektuba vereceği yanıttan sonra, 21 Mart'ta silahların susması bekleniyor.

FERHAT AÇIL

"Türkiye'de akan kanın durması için, anaların gözyaşların dinsin diye bu süreci başlattık" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamaları aslında Türkiye'nin yüz yıldır özlemini çektiği bir tablonun özeti. Her gelen cenazelerin ardından akan kan ve gözyaşının yüz yıldır dinmeği bu topraklarda yeni umutlar baharla birlikte yeşermeye başladı. Hükümetin başlattığı çözüm sürecine ise destek her geçen gün artıyor. Öcalan'ın mektubuyla 21 Mart'ta silahlar susuyor.

Silahlar susuyor

Başbakan Erdoğan'ın Pakistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalar, 2008 yılında başlatılan "Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi"nin devam ettiğinin bir göstergesiydi. Ardından Şanlıurfa'da yaptığı açıklamada "Silahlar sussun, PKK sınır dışına çekilsin" mesajını verdi. Akabinde ise BDP heyetinin İmralı'ya ziyareti sürecin aktif olarak devam ettiğinin apaçık en büyük işaretiydi. Ve başlatılan süreç kararlıkla devam ediyor. Her seferinde dile getirilen sabotaj girişimleri ise derin yapıların son umudu. Kamuoyunun desteği bu girişimlerin başarısız olacağını gösteriyor.

Nevruz'da 'bahar' geliyor

BDP heyeti önce Avrupa ve Kandil'i ziyaret etti. Öcalan'ın mesajlarını iletti. Hem Avrupa hem de Kandil "barış" dedi. 2013 Nevruz'un yeni bir süreci daha başlatabileceği belirtliyor. 21 Mart 2013 nevruzunda örgütün ateşkes ilan edebileceği iddiaları gündemde. Bunun yanı sıra hükümetten bazı yetkilerin nevruz kutlamalarına katılabileceği konuşuluyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da bölgeyi ziyaret edeceği öğrenildi.

Kardeş belediyeler

Ankara'nın çözüm planını kapsamında bazı bölge belediyelerin batıdaki belediyelerle "Kardeş Belediye" yapılması projesi hayata geçirilmesi bekleniyor. Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hüseyin Yayman'a göre; "Plan kapsamında bazı STK'lar tarafından yürütülen 'gönül köprülerinin' yanına farklı bir dinamik devreye sokulup, toplumsal rehabilitasyon projelerine hız verilecek. Belediyeler arasındaki işbirliği geliştirilerek, bölgeler arası seyahatler artırılıp, zihinlerdeki bariyerler aşılmaya çalışılacak. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde; Van-Trabzon, Samsun-Diyarbakır, Rize-Hakkari gibi bazı şehirler arasında 'kardeş belediye' protokolleri imzalanabileceği iddia ediliyor."