Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
37.96
Gram Altın
2883.76
BIST 100
9887.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Barış treni yola çıktı

Çözüm Süreci'ne sivil toplum desteği sağlamak için kurulan "Barışa Bak" platformu üyeleri 11 ili kapsayacak ziyaretlerde bulunmak üzere Barış Treni ile yola çıktı. Kardeşlik rayındaki barış treninin amacı; Büyük kardeşlik projesine desteği artırarak iki bahar yaşamak.
Barış treni yola çıktı
14 Mart 2015 01:00:00
Çözüm Süreci'ne sivil toplum desteği sağlamak için kurulan "Barışa Bak" platformu üyeleri 11 ili kapsayacak ziyaretlerde bulunmak üzere Barış Treni ile yola çıktı. Kardeşlik rayındaki barış treninin amacı; Büyük kardeşlik projesine desteği artırarak iki bahar yaşamak.

EZGİ ÇELİK ANKARA

Çözüm sürecine katkıda bulunmak ve sivil desteği artırmak için yola çıkan ''Barışa Bak'' platformu üyeleri, barışı ve çözüm sürecini vatandaşlara anlatarak sürece herkesin katılımını sağlamayı amaçlıyor. "Her Şeyi Bırak Barışa Bak" diyerek yola çıkan, aralarında Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi ve yazarı Bayram Zilan'ın da bulunduğu bazı yazar, akademisyen, aktivist ve sanatçılar kampanya çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce de Meclis'te partilerin grup başkan vekilleri ile görüşmelerde bulunan platform üyeleri toplumsal desteği artırmak için 11 Mart'ta İstanbul'dan hareket eden Barış treni ile yola çıktı.

İstanbul'dan Diyarbakır'a

Barış treni, 11ile uğrayarak 21 Mart günü Diyarbakır'da olacak ve kampanya kapsamında bir dizi çalışmalar yapılacak. Barışa Bak platformu üyeleri her şehrin meydanında müzikli, şenlikli, renkli stantlar açarak el ilanı dağıtarak imza toplayarak, katılımcılarla çektirdikleri fotoğrafları sosyal medyada yayınlayarak farkındalık uyandırmaya çalışacaklarını belirtti. Yerel halktan (önceden hazırlanılan boş pankartlar üzerine yazacakları) barış ve kardeşlik cümleleri toplayacak olan platform üyeleri 21 Mart'ta Diyarbakır'a varıldığında bu pankartları Nevruz alanına yerleştireceklerini söyledi. Diyarbakır'da toplanacak barış cümlelerinin ise İstanbul'da yapılacak basın toplantısında sergileneceğini belirten aydınlar, her şehirde yerel yönetimlerle birlikte Barış Ağacı isimli bir fidan dikileceğini ifade etti. Ayrıca kampanya çerçevesinde yerel yönetimler, STK'lar ve üniversitelerin işbirliğiyle paneller düzenleneceği belirtildi.

Barış Treni Ne zaman? Nerede?

İstanbul'dan Diyarbakır'a barış mesajları taşıyacak olan Barış Treni'nin yol güzergahı ise şöyle;11 Mart İstanbul'dan uğurlama sonrasında İzmit, 12 Mart Eskişehir, 13-14 Mart Ankara, 15 Mart Kırıkkale, 16 Mart Kayseri, 17 Mart Sivas, 18 Mart Malatya, 19 Mart Elazığ, 20 Mart Diyarbakır, 21 Mart Diyarbakır Nevruz kutlamalarına katılım ve 23 Mart'ta İstanbul'da basın toplantısı gerçekleştirilecek.

Barış Treni'nin İlk Durağı Kocaeli

İstanbul Pendik Tren Garı'nda düzenlenen törenle Diyarbakır'a uğurlanan barış treninin ilk durağı Kocaeli oldu. Tren, İzmit Belediye Başkanı Ak Partili Nevzat Doğan'ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet tarafından Türkçe ve Kürtçe 'Barışa Bak' yazılı pankartlarla karşılandı. Barış Treni'nde bulunanlar kent içinde yürüdü ve barış fidanları dikti.Heyet daha sonra Barış Treni'yle Eskişehir'e yola çıkmak üzere Kocaeli'ndenayrıldı.

"İki baharı birden yaşayacağız"

İstanbul'da çok sıcak bir uğurlama yaşadıklarını söyleyen, Barışa Bak Platformu sözcüsü Cengiz Algan, "İzmit'te de aynı sıcak karşılamayı yaşadık. İstasyondan Belediye binasına kadar bir yürüyüş yaptık. Eskişehir'de de barış ağaçlarımızı diktik. Panellerimize devam ediyoruz. Çeşitli röportajlar verdik. Sokaklar da boş pankartlara barışa bir cümle topluyoruz. Herkes olumlu fikirlerini beyan ediyor. Şu ana kadar olumsuz bir tepki söz konusu olmadı. Anketler de ortaya çıkan toplumsal desteği, sokakta da somut olarak görüyoruz. Barış sürecine aslında toplum hazır diyebiliriz. Bu sene inşallah iki baharı birden yaşayacağız. 21 Mart'ta çok önemli bir mesaj olacağını düşünüyorum. Artık Türkiye olarak önümüzde duran en önemli sorunu çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Ülkede huzur istiyoruz"

Çözüm sürecine destek vermek, barışın dilini anlatmak için yola çıkan Barış Treninde Bayram Zilan, Atilla Yayla, İlhami Işık, Cengiz Algan, ve Yasemin Yıldırım'ın yanı sıra 50 kişilik barış aktivisti bulunuyor. İzlenimlerini aktaran Gazeteci- yazar Yasemin Yıldırım sokaktaki halktan çok olumlu tepkiler aldıklarını belirterek Diyarbakır'a kadar bu durumun sürmesini istediğini ifade etti. Yıldırım, " Çözüm Süreci'ne verilen tek ve ilk sivil destek olması nedeniyle Barışa Bak hareketi olarak bu ülkede huzur istiyoruz. Bunu talep etmekte en doğal hakkımız" dedi.

"Barışa dokunmaya gidiyoruz"

Yazar İlhami Işık ise izlenimlerini şu sözlerle aktardı: "Çok sıcak ve yoğun karşılamalar yaşıyoruz. Hem ulusal hem yerel basının ilgisi oldukça fazla. Bu durum da bizi çok sevindiriyor. Barışa uçan küçük bir güvercin gibi geziyoruz. Barışa dokunmaya gidiyoruz" dedi.