Dolar (USD)
34.46
Euro (EUR)
36.37
Gram Altın
2954.92
BIST 100
9296.69
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Baran'ın yeni sayısı çıktı

Aylık siyasi, kültür, haber dergisi Baran'ın yeni sayısı çıktı. dergi bu sayısında pek çok konuya yer veriyor. Başta çözüm süreci olmak üzere pek çok konuya eğilen dergide birbirinden değerli kalemlerin yazıları var.
Baran'ın yeni sayısı çıktı
10 Nisan 2013 15:56:00
Aylık siyasi, kültür, haber dergisi Baran'ın yeni sayısı çıktı. dergi bu sayısında pek çok konuya yer veriyor. Başta çözüm süreci olmak üzere pek çok konuya eğilen dergide birbirinden değerli kalemlerin yazıları var.

Yeni bir ayda, yeni bir Aylık sayısıyla birlikteyiz. Özellikle PKK'nın silah bırakmasının ardından başkanlık sistemi tartışmaları ülkemizde artmış vaziyette. Vasata bakacak olursak parlamenter sistem ile başkanlık sisteminden başka konuşulan bir şey göremeyiz. İdare sistemi olan rejim sanki yalnızca hangi şekille idare edileceğinden ibaret bir mevzuuymuş gibi ele alınmakta ve bu zaviyeden öteye taşınamamakta. Biz bu tartışmaya aslu00ee tarafından dahil olarak meseleyi başka bir zaviyeye taşımak istiyoruz. Parlamenter sistemle veyahut başkanlık sistemiyle idare de neye nisbetle idare? Bu sayının kapağında, mevcud zihniyet ile "Ha Başkanlık Sistemi, Ha Parlamenter Sistem Hepsi Batının Kendi Sömürge Sistemi" diyerek durumu arz ettikten sonra teklif olarak da "Herşeyi İslam'a Göre Yeniden İnşa Etmeliyiz" deniliyor. Kapak yazısını Müberra Nur Kılıç kaleme aldı. Eskiden savaşlar siyasu00ee iktidarların muhafaza edilmesi veyahut genişletilmesi için yapılırdı. Son birkaç yüzyıldır yapılan savaşlarsa, şirketlerin ticaru00ee imkanlarını muhafaza etmek ve onlar için yeni hammadde ve pazarlar sağlamak için yapılır oldu. Sezau00ee Kırlangıç bu sayıda yer alan "Savaş Ve Katliam Makinesi Askeri Şirketler Ve Özelleşen Savaşlar" başlıklı yazısında bu durumu inceliyor.

Av. Elif Kılıçparlar'ın bu sayı için kaleme almış olduğu "21. Yüzyıl ve Militarizm" başlıklı yazısında, devletlerin elindeki militarist gücün, global sermayenin tetikçisi olarak sömürünün unsuru haline geldiğine ve militarizmin nasıl olması gerektiğine dikkat çekiyor. Kültür Emperyalizminin en önemli hedeflerinden birisi de dildir. Dil düşüncenin sureti olduğuna ve suretler olmadan hakikatler asla tecelli etmeyeceğine göre bir milletin "fikirle" olan bağlarının kesilmesinin yolu dillerinin bozulmasından geçer. Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki en büyük felaketlerden birisi de harf inkılabıdır. Metin Acıpayam "Lisana Müdahale ve Bazı Çözüm Yolları" başlıklı yazısıyla dilimizin önemine dikkat çekiyor. Bu sayıda Mehmet Başkak ile yapılmış bir söyleşi de var. Batı hegemonyası ve hipnoz ekseninde gerçekleşen bu söyleşi önemli unsurlara dikkat çekiyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin