Bankalar sistemi değişmeli
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ekonominin genel gidişi hakkında bir açıklama yaptı.
Türkiye ciddi bir performans ortaya koyuyor
Özdebir, son açıklanan sanayi üretim verileri ışığında genel ekonomi hakkında konuşarak şunları söyledi: "Türkiye'de 2017'nin dördüncü çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,8 artış göstermiştir. Dünya Bankası, 2017 yılında dünya genelindeki büyümenin yüzde 3 olmasını beklemektedir. Çin'in büyüme beklentisi yüzde 6.8'dir. Hindistan'ın yüzde 7.2'dir. Türkiye için beklenen büyüme oranı ise yüzde 6.7'dir. Bizim beklentimiz ise Türkiye'nin 2017 sonunda yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme oranı ile Hindistan'ın üzerinde olacağı yönündedir. Türkiye'nin 2017 yılında bu muhteşem performansı aslında bize, rakamların da ötesinde çok daha önemli bir şey söylemektedir. Doğru politika ve yönlendirme ile özel sektörün ve imalat sanayinin önünün açılması durumunda Türkiye çok ciddi performans ortaya koyabilmektedir."
Faiz indirimi desteklenmeli
Türkiye'nin potansiyel büyüme hızının ortaya çıkması için doğru kamu politikalarına ihtiyaç olduğunu söyleyen Özdebir bunun sağlanması adına finansal sistemin de değişmesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: "Türkiye'deki finansal sistemin yeni baştan ele alınması gerekmektedir. Mevcut finansal mimaride bankalar, ne yazık ki üretimi, yeniliği desteklememektedir. Ekonominin doğal akışındaki risklerin bütününü karşı tarafa yükleyip, risksiz kar peşindedir. Bu modelle Türkiye'nin gerçek büyüme performansını ortaya koyması ne yazık ki mümkün değildir. Şubat ayı itibariyle faizler 9 yılın en yüksek seviyesini görmüştür. Yine aynı ay itibarıyla aylık bazda ihtiyaç kredisi faiz oranı 1,68'e, konut kredisi faiz oranı 1,22 ve taşıt kredisi faiz oranı 1,51'e yükselmiştir. FED'in Mayıs 2013'teki tahvil alımını azaltacağını açıklamasıyla başlayan, Gezi Olayları ve 17-25 Aralık operasyonları ile devam eden süreçte yükselen faiz oranları geldiği nokta itibari ile artık üretimi destekler olmaktan çıkmıştır. Küresel finansal koşullar topyekün bir faiz indirimini destekleyici mahiyette değildir. Bununla birlikte yurt içinde finansal sektör, her türlü olumsuzluğa rağmen özel sektörü desteklemek zorundadır."
Yeni teknolojiler ekonomiyi dönüştürüyor
Kamu kesiminin de, enflasyon görünümünü düzeltmek ve yatırım ortamını iyileştirmek için faizlerin aşağı çekilmesine destek olacağını dile getiren Özdebir, bu çerçevede, Meclise sunulan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reform paketinin çok önemli olduğunu söyledi. Bunun dışında bürokrasinin de Türkiye'nin büyümesine destek olması gerektiğini ifade eden Özdebir yeni teknolojilerin ekonomiye etkileri için ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Yeni teknolojilerin hayatımıza girme hızında gözle görülür bir artış söz konusudur. Buna bağlı olarak endüstri 4.0, kripto paralar, blockchain, nesnelerin interneti, big data, yapay zeka gibi kavramlar 2000 sonrası dönemin konuşulmaya başlayan ancak yakın dönemde gündemimize oturan kavramların başlıcalarıdır. Söz konusu teknolojilerin her biri ekonomik düzende geleneksel iş yapma biçimlerini de derinden etkileyebilecek özelliklere sahiptir. Artık perakende firmaları müşterilerinin mağaza içindeki hareketlerini analiz ederek pazarlama stratejileri geliştirmektedir. Cep telefonunuzu cebinizden çıkarmadan, kasiyersiz bir süpermarketten sepetinizi doldurup çıktığınızda, telefonunuz ile süpermarket iletişim kurarak otomatik olarak satın aldıklarınızın bedelini ödeyebilmektedir. Sensörler, fabrikalardaki hangi parçanın arızalanabileceğinin bilgisini size önceden haber vermekte, böylece üretim süreciniz aksamadan devam edebilmektedir. Türkiye bu fırsatı kaçırmayarak bu teknolojileri sanayimize kavuşturmalıdır."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.