Dolar (USD)
34.65
Euro (EUR)
36.32
Gram Altın
2938.21
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Banka 'kullanmadığı kredi'nin dosya masrafını isteyince...

Bursa'da, kredi için başvurduğu bankanın, alacağı paradan 'dosya masrafı' kesintisi yaptığını öğrenen bir tüketici, bunu aynen iade etmek isteyince yine 'dosya masrafı' ödemek zorunda kaldı.
Banka 'kullanmadığı kredi'nin dosya masrafını isteyince...
22 Şubat 2015 13:00:00
Bursa'da, kredi için başvurduğu bankanın, alacağı paradan 'dosya masrafı' kesintisi yaptığını öğrenen bir tüketici, bunu aynen iade etmek isteyince yine 'dosya masrafı' ödemek zorunda kaldı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Alaattin Erbil (44), iki yıl önce 6 bin lira tutarında tüketici kredisi kullanmak için bir banka şubesine başvurdu. Talebinin kabul edildiğini öğrenip şubeye gittiğinde, alacağı paradan dosya masrafı kesintisinin yapıldığını fark eden Erbil, krediyi almaktan vazgeçip bunu aynen iade etmek istedi.
Bu işlemin yapılabilmesi için kendisinden yine 210 lira "dosya masrafı" istenen Erbil, parayı ödedikten sonra Bursa Tüketiciler Derneğine başvurarak yardım talebinde bulundu. Bankaya ihtarname çeken ancak olumsuz yanıt alan Erbil, konuyu 16 Eylül 2013'te Tüketici Sorunları Hakem Heyetine taşıdı. Heyet, tüketici aleyhine "dosya masrafı" olarak düşünülen 210 liranın, Tüketici Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere tüketiciye iadesine oy birliğiyle karar verdi.
Bankanın itirazı üzerine, Bursa 4'üncü Tüketici Mahkemesi, Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin kararını ve tüketiciyi haklı bularak davayı reddetti. Dosya masrafını bankadan tahsil eden Erbil, başka bir işlem için gittiği aynı banka şubesinde, bu kez yıllar önce açılan maaş hesabından kalan 2 kuruş borçla astropay karşılaştı ve bunu da ödedi.
Kredi sözleşmesinden cayma hakkı
Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin 2 kuruşluk borcunu bile anında tahsil eden bankaların, müşterilerinden hukuka aykırı şekilde aldığı dosya masrafını ödememek için her türlü yolu denediğini söyledi. Tüketici Kanununun, sözleşmeden "cayma hakkı"nı güvence altına aldığını ve 24'üncü maddede bunun açık şekilde belirtildiğini anlatan Yılmaz, ilgili maddede, "Tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir" ifadesinin yer aldığını vurguladı.
Yılmaz, tüketicileri bilerek hareket etmeleri ve haklarını aramaları konusunda uyardı. Erbil ise ilgili banka ile şu anda herhangi bir alacak verecek meselesinin kalmadığını ancak iki yıldır haklı olduğu halde mağdur edildiğini dile getirdi.
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin