Bangladeş'te Nizami'ye idam cezası
Bangladeş'te bir mahkeme Cemaat-i İslami liderlerinden Motiur Rahman Nizami'yi 43 yıl önceki iç savaşta savaş suçu işlediği gerekçesiyle idam cezasına çarptırdı.
Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Nizami hakkında 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yapmak, cinayet, tecavüz ve yağma suçlamalarıyla ölüm cezası verdi.
Nizami'nin avukatı Tajul karara itiraz etmek için temyize gideceklerini kaydetti. Cemaat-i İslam Partisi, daha önce liderlerine mahkemeler tarafından verilen idam cezaları için grev çağrısında bulunmuştu. Şu ana kadar Nizami hakkında benzer bir çağrı yapılmadı.
Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla, geçen yıl insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle idam edilmişti. Bir başka lider Ğulam Azzam da solunum yetersizliğinden tedavi gördüğü Bangabanhu Sheihk Mujib Rahman Tıp Üniversitesi Hastanesi'nde geçen hafta hayatını kaybetmişti. Azzam, 1971'deki bağımsızlık savaşında Pakistan ile işbirliği yaparak katliama karışmak iddiasıyla yargılanmış, geçen sene Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 90 yıl hapse mahkum edilmişti.
Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 2009 yılında iktidardaki Avami Ligi Partisi tarafından 1971'deki iç savaşta işlenen suçları araştırmak için kurulmuştu. Bangladeş'in Pakistan'a karşı başlattığı ve 9 ay süren bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyondan fazla kişi ölmüş, 200 bin kadına tecavüz edilmişti.
Öte yandan, Pakistan Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Liyakat Beluç, Bangladeş Cemaat-i İslami liderlerinden Motiur Rahman Nizami'nin idam cezasına çarptırılmasına ilişkin kararı kınadı ve kararın durdurulması çağrısında bulundu. Beluç, "Bu ceza insan hakları ihlalidir. Biz bu kararı en güçlü şekilde kınıyoruz" dedi.
Bangladeş'te cumhuriyet adı altında "faşist bir yönetimin" bulunduğunu savunan Beluç, Nizami'nin çarptırıldığı idam cezasının durdurulması için diğer Müslüman ülkelerin harekete geçmesini istedi. Beluç, Mısır ve diğer ülkelerde de Cemaat-i İslami liderlerine yapılan muameleler üzerine kaygılarını ifade ederek, ''Dünya insan haklarının bu şekilde ihlal edilmesinin önüne geçmeli'' diye konuştu.
Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yapmak, cinayet, tecavüz ve yağma suçlamalarıyla Nizami'yi idam cezasına çarptırmıştı.
Kaynak: AA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.