Bangladeş'te hapisteki Cemaat-i İslami Partisi'nin Başkan Yardımcısı Sayedee öldü
Bangladeş'in önde gelen İslam alimi ve hatibi 83 yaşındaki Sayedee, kalp krizi geçirmesinin ardından 13 Ağustos Pazar günü başkent Dakka'daki Bangabandhu Şeyh Mujib Tıp Üniversitesine (BSMMU) kaldırıldı.
Sayedee, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Hastane Müdürü Tuğgeneral Dr. Rezaur Rahman, 13 yıldır cezaevinde olan ve çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan Sayedee'nin burada vefat ettiğini doğruladı.
Binlerce Cemaat-i İslami Partisi destekçisi hastanede toplanırken, Sayedee'yi "sahte" davalarda "gerekçeli" mahkeme kararları nedeniyle hapiste tuttuğu için hükümet aleyhine sloganlar atıldı.
Cemaat-i İslami Partisi tarafından yayımlanan taziye mesajında, "sahte ve uydurma bir davada müebbet hapis cezasına çarptırılarak kendisine (Sayedee'ye) ağır haksızlık yapıldığı" belirtildi.
Sayedee, Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında "insanlığa karşı suç işlediği" iddiasıyla ömür boyu hapis cezası almıştı. Ancak Cemaat-i İslami Partisi, davayı tartışmalı olarak değerlendirmiş ve bunu parti liderlerini yargılamaya yönelik siyasi bir girişimin parçası olarak görmüştü.
- Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi
Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT), 2013'te Sayedee'yi insanlığa karşı suç işlemekten ölüm cezasına çarptırmıştı.
Mahkeme kararına tepki gösterilmesi üzerine ülke genelinde polis ve diğer kolluk kuvvetleriyle çıkan çatışmalarda en az 78 kişi ölmüştü.
Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 2014'te cezayı ömür boyu hapis cezasına indirmişti.
2009'da kurulan Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi, küresel insan hakları gruplarınca adil yargılanma standartlarına uymadığı için eleştirilmişti. Mahkeme, o zamandan beri 50'den fazla davada 130'dan fazla kişi hakkında hüküm vermişti.
Bangladeş, aylarca süren kanlı savaşın ardından 1971'de Pakistan'dan bağımsızlığını kazanmış, Cemaat-i İslami Partisi, savaş sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yaptığı iddiasıyla eleştirilmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.