Bangladeş'te geçici hükümet halka güvence verdi
Bangladeş’te geçici hükümetin başkanlığını üstlenen Nobel ödüllü Muhammed Yunus, azınlıklara yönelik saldırıların ardından tüm toplulukların haklarını güvence altına alacaklarını belirtti.
Yunus, başkent Dakka'daki Dhakeshwari Hindu tapınağını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, azınlıklara yönelik saldırılardan sonra halkı birlik olmaya davet etti. Yunus, "Bangladeş'i bir aile gibi, herkesin eşit haklara sahip olduğu bir yer haline getirmek istiyoruz. Müslüman, Hindu, Budist olarak değil, insan olarak haklarımızı güvence altına almayı hedefliyoruz." dedi.
Bangladeş'teki sorunların kökeninde kurumsal yozlaşmanın yattığını vurgulayan Yunus, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Yunus, 10 Ağustos’ta yaptığı bir açıklamada da azınlıklara karşı yapılan saldırıları "son derece çirkin" olarak nitelemiş ve kınamıştı.
Arka Plan
Temmuz ayında, Bangladeş’te 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda görev almış kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılmasına yönelik bir kararın ardından başlayan protestolar, Yüksek Mahkemenin kontenjan oranlarını düşürmesiyle yatışmıştı. Ancak protestolar, şiddet olayları nedeniyle yeniden alevlendi. Bu süreçte, Cemaat-i İslami Partisi yasaklandı ve göstericiler "adalet" çağrısıyla sokaklara döküldü.
Protestolar sırasında yüzlerce kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi de gözaltına alındı. Başbakan Şeyh Hasina'nın Hindistan’a kaçmasının ardından, Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçici bir hükümetin kurulduğunu duyurdu. Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümetin başkanı olarak yemin etti ve göreve başladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.