Dolar (USD)
35.48
Euro (EUR)
36.62
Gram Altın
3076.37
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bangladeş’in kurucusu Mucibur Rahman anıldı

Bagladeş’in kurucu mimarı Bangabundhu Şeyh Mucibur Rahman doğumunun 100. Yıldönümünde düzenlenen bir haftalık etkinliklerle anıldı. UNESCO 2020’yi Mucib yılı ilan etti.
Bangladeş’in kurucusu Mucibur Rahman anıldı
27 Mart 2020 12:54:00
Bagladeş’in kurucu mimarı Bangabundhu Şeyh Mucibur Rahman doğumunun 100. Yıldönümünde düzenlenen bir haftalık etkinliklerle anıldı. UNESCO 2020’yi Mucib yılı ilan etti.

İsmail Zelvi

Egemen ve bağımsız Bagladeş’in mimarı Bangabandhu Şeyh Mucibur Rahman’ın 100. Doğum günü başkent Dakka’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Bangladeş hükümeti Mucib yılı ilan ettiği 17 Mart 2020 ile 26 Mart 2021 tarihleri arasında UNESCO’un da katkılarıyla dünyanın dört bir tarafından programlar düzenliyor.

17 Mart 1920'de doğan Bangabandhu Şeyh Mujibur Rahman, 1971'de Bangladeş'in özgürlüğüne kavuşmasını sağlayan Kurtuluş Savaşı’nın da aralarında olduğu halkın içinde olduğu önemli hareketleri yönetti. Halk arasında saygı duyulan Mucib’e, "Bangabandhu (Bengal Dostu) unvanı verildi. Mucib aynı zamanda dünya edebiyatında şairlerin şairi olarak anılıyor.

Özgürlük ateşini yaktı

Mujib, 1971’de Bangladeş’in kurtuluş savaşında karizmatik kişiliği ve cesur liderliği ile özgürlük yanlılarını etrafında topladı. Bangabandhu 7 Mart 1971’de milyonlarca insanın kalbindeki özgürlük ateşini yakan konuşması hala hafızalarda duruyor. Konuşma, içeriği, ruhu ve benzersizliği ile, UNESCO tarafından "Dünya Belgesel Mirası" olarak tanındı ve 30 Ekim 2017'de "Dünya Belleği Programı" na dahil edildi.

Bangladeş'in Bangabandhu Şeyh Mujibur Rahman tarafından kabul edilen dış politikasının temel prensibi "Herkesle dostluk, hiç kimseye kötülük yok" ilkelerinden oluşuyor. Bangabandhu, ülkesinin Birleşmiş Milletler, Milletler Topluluğu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Bağlantısızlar Hareketi (NAM) ve Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) üyeliğini sağlayarak Bangladeş için uluslararası bir aşamada saygın bir yer buldu. 1973'te dünya barışına yaptığı olağanüstü katkılardan dolayı prestijli Joliot Curie Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Kutlamalar bir yıl sürecek

Bir yıl sürecek Bangabandhu’yu anma etkinlikleri kapsamında İstanbul Başkonsolosluğu akademik tartışma, seminer, resim, fotoğraf sergisi, ralli, kara gösterileri ve kültürel etkinlikler düzenleyecek. Etkinliklerin Türk-Bangladeş dostluğuna katkı sağlaması bekleniyor.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Bangabandhu’nun hayal ettiği Altın Bengal’i oluşturmak için vizyon 2021- vizyon 2041 hedefleri doğrultusunda yoksulluk ve açlıktan uzak, müreffeh bir Bangladeş inşa etmek için çalışıyor.

Bangladeş, ülkenin kısıtlı kaynaklarına rağmen, Myanmar'da zorla yerlerinden edilmiş ve çareyi kaçmakta bulan milyonlarca Arakanlar'a barınak sağlayarak insanlığın eşsiz bir örneğini oluşturdu. Bangladeş hükümeti, bu konuda devam eden destekleri için Türkiye halkına ve Türkiye hükümetine teşekkür ediyor.

Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu, gelmiş geçmiş en büyük Bangladeşli, Ulusun Babası Bangabandhu'nun vizyonunu ve ideallerini ileriye ve daha da ötesine taşıyıp yüceltme için çaba gösteriyor. Mucib, Bangladeş’in ilk başbakanı ve devlet başkanı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin