Bangladeş’in kurucusu Mucibur Rahman anıldı
İsmail Zelvi
Egemen ve bağımsız Bagladeş’in mimarı Bangabandhu Şeyh Mucibur Rahman’ın 100. Doğum günü başkent Dakka’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Bangladeş hükümeti Mucib yılı ilan ettiği 17 Mart 2020 ile 26 Mart 2021 tarihleri arasında UNESCO’un da katkılarıyla dünyanın dört bir tarafından programlar düzenliyor.
17 Mart 1920'de doğan Bangabandhu Şeyh Mujibur Rahman, 1971'de Bangladeş'in özgürlüğüne kavuşmasını sağlayan Kurtuluş Savaşı’nın da aralarında olduğu halkın içinde olduğu önemli hareketleri yönetti. Halk arasında saygı duyulan Mucib’e, "Bangabandhu (Bengal Dostu) unvanı verildi. Mucib aynı zamanda dünya edebiyatında şairlerin şairi olarak anılıyor.
Özgürlük ateşini yaktı
Mujib, 1971’de Bangladeş’in kurtuluş savaşında karizmatik kişiliği ve cesur liderliği ile özgürlük yanlılarını etrafında topladı. Bangabandhu 7 Mart 1971’de milyonlarca insanın kalbindeki özgürlük ateşini yakan konuşması hala hafızalarda duruyor. Konuşma, içeriği, ruhu ve benzersizliği ile, UNESCO tarafından "Dünya Belgesel Mirası" olarak tanındı ve 30 Ekim 2017'de "Dünya Belleği Programı" na dahil edildi.
Bangladeş'in Bangabandhu Şeyh Mujibur Rahman tarafından kabul edilen dış politikasının temel prensibi "Herkesle dostluk, hiç kimseye kötülük yok" ilkelerinden oluşuyor. Bangabandhu, ülkesinin Birleşmiş Milletler, Milletler Topluluğu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Bağlantısızlar Hareketi (NAM) ve Dünya Ticaret Örgütü'ne (WTO) üyeliğini sağlayarak Bangladeş için uluslararası bir aşamada saygın bir yer buldu. 1973'te dünya barışına yaptığı olağanüstü katkılardan dolayı prestijli Joliot Curie Barış Ödülü'ne layık görüldü.
Kutlamalar bir yıl sürecek
Bir yıl sürecek Bangabandhu’yu anma etkinlikleri kapsamında İstanbul Başkonsolosluğu akademik tartışma, seminer, resim, fotoğraf sergisi, ralli, kara gösterileri ve kültürel etkinlikler düzenleyecek. Etkinliklerin Türk-Bangladeş dostluğuna katkı sağlaması bekleniyor.
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Bangabandhu’nun hayal ettiği Altın Bengal’i oluşturmak için vizyon 2021- vizyon 2041 hedefleri doğrultusunda yoksulluk ve açlıktan uzak, müreffeh bir Bangladeş inşa etmek için çalışıyor.
Bangladeş, ülkenin kısıtlı kaynaklarına rağmen, Myanmar'da zorla yerlerinden edilmiş ve çareyi kaçmakta bulan milyonlarca Arakanlar'a barınak sağlayarak insanlığın eşsiz bir örneğini oluşturdu. Bangladeş hükümeti, bu konuda devam eden destekleri için Türkiye halkına ve Türkiye hükümetine teşekkür ediyor.
Bangladeş İstanbul Başkonsolosluğu, gelmiş geçmiş en büyük Bangladeşli, Ulusun Babası Bangabandhu'nun vizyonunu ve ideallerini ileriye ve daha da ötesine taşıyıp yüceltme için çaba gösteriyor. Mucib, Bangladeş’in ilk başbakanı ve devlet başkanı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.