Bangladeş, eski Başbakan Hasina'nın Hindistan'dan iadesini isteyecek
Bangladeş basınındaki haberlere göre, görevdeki 100. günü dolayısıyla televizyon kanallarında yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında Yunus, ağustostaki protestolar sırasında yüzlerce kişinin ölümünden, Hasina dahil sorumlu olanların yargılanacağını söyledi.
Yunus, sadece ağustostaki protestolar değil, Hasina'nın iktidarı döneminde zorla ortadan kaybolanlarla ilgili iddialar da dahil tüm insan hakları ihlallerinin soruşturulacağını vurgulayarak, "Devrik otokrat Hasina'nın Hindistan'dan iadesini isteyeceğiz. Konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han ile görüştüm bile." dedi.
Hükümetinin en önemli görevinin iktidarı seçilmiş hükümete devretmek üzere yeni seçim yapmak olduğunu dile getiren Yunus, seçimlere ilişkin tarih belirtmedi.
Yunus, öncelikle seçim sistemi de dahil çeşitli reformlar yapacağını ifade etti.
Muhammed Yunus, seçim reformları tamamlandıktan sonra yeni seçim için yol haritası açıklanacağının sözünü verdi.
Bangladeş'teki geçici hükümet, Hasina ve yurt dışına kaçan destekçilerinin iadesi için 12 Kasım'da Interpol'den kırmızı bülten çıkarmasını talep etmişti.
- Ne olmuştu?
Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı. Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.
Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.
Bangladeş'teki gösteriler sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.
Şiddet olayları artarak devam ederken Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu sırada göstericiler Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı.
Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.
Bangladeş'teki geçici hükümet, öğrenci protestolarında 708 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.