Bangladeş Cemaat-i İslami Partisinin genel seçimlerden men edilmesi kararı onandı
Bangladeş Anayasa Mahkemesinin Başyargıç Obaidul Hassan başkanlığındaki 5 üyeli Temyiz Dairesi, muhalefetteki Cemaat-i İslami Partisinin Yüksek Mahkemenin 2013 yılındaki "laiklik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle genel seçimlere katılmasını yasaklayan kararına" yaptığı itirazı reddetti.
Partinin avukatlarından Matiur Rahman Akanda, partinin "siyasi olarak aktif olmaya devam edeceğini", mahkemenin sadece seçimlere katılım konusunda görüş bildirdiğini ifade ederek, "Siyaset yapmayı anayasal olarak yasaklamanın bir yolu yok." dedi.
Ülkede "devlet karşıtı olduğu tespit edilen radikal grupları" yasaklayan kurum İçişleri Bakanlığı olduğu için, Yüksek Mahkemenin kararına rağmen partinin faaliyetlerine devam edip edemeyeceği belirsizliğini koruyor.
Bangladeş'te genel seçimlerin 7 Ocak 2024'te yapılması bekleniyor.
- Partinin seçimlere katılması, 2013'de yasaklanmıştı
Yüksek Mahkeme, 2013'de, laiklik karşıtı uygulamaları olduğu gerekçesiyle Cemaat-i İslami Partisinin seçimlerde yer almasını yasaklamış ve partinin Seçim Komisyonundaki kaydını silmişti.
Partinin avukatları, kararı temyize taşıyacaklarını bildirmişti.
Bangladeş, aylarca süren kanlı savaşın ardından 1971'de Pakistan'dan bağımsızlığını kazanmış, Cemaat-i İslami Partisi, savaş sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yaptığı iddiasıyla eleştirilmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.