Balkanlarla birlikte Osmanlı medeniyeti de kayboldu
Ak Parti Büyükçekmece İlçe Teşkilatı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve "Kaybedilişinin 100. Yılı'nda Balkanlar" başlığıyla tertip edilen uluslararası konferansa, Bosna-Hersek, Kosova, Yunanistan ve Bulgaristan'dan, alanlarında uzman tarihçi ve yazarlar katıldı. Konuk konuşmacılar Balkan savaşlarını, yaşadıkları ülkeler açısından değerlendirdiler. Büyükçekmece halkının oldukça yoğun ilgi gösterdiği konferansta, bu defa "geride kalanların" gözünden Balkanların hikayesi gündeme getirildi.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ak Parti Büyükçekmece İlçe Başkanı Celal Babayiğit; "Büyükçekmece'de yaşayan Balkan muhaciri vatandaşların hatıralarına onlarla birlikte sahip çıkmanın ve dertlerini paylaşmanın kaygısı içinde olduklarını" söyledi. Türkiye'nin büyük bir umut ve güven ülkesi haline geldiğini belirten Babayiğit, Osmanlı coğrafyası olan topraklarda yaşayan insanlarımıza Türkiye'nin her zamankinden daha güçlü destek verebilecek durumda olduğunu belirtti.
Konuşmacıların tebliğlerinde ilginç detaylar da vardı. Konferansa Bosna-Hersek'ten katılan Amina Sljak Jesenkovic, Bosna-Hersek'in bazı çevrelerinde Avrupa'daki İslamofobi'ye benzer biçimde Osmanofobi algısının olduğunu söyledi. "Ama daha önemli olan şeyin, bizim ortaya koyacağımız algı ve çabalarda" yattığını kaydeden Jesenkoviç, konuşmasını "100. Yılında Balkan Savaşları denilince, insanların aklına hep toprak kaybı geliyor; oysa toprak kaybıyla birlikte Osmanlı'nın medeniyet algısının da zayıfladığını unutmayalım" diye sürdürdü.
Türkiye'de önde gelen Balkan Tarihi uzmanlardan bir olan Prof. Dr. Ahmet Cebeci ise, Bulgaristan'ın asimilasyon politikasının izlerine bugün hala rastlayabildiklerini söyledi. Cebeci; "Todor Jivkov zamanında isimleri zorla değiştirilen Türkler için daha sonra eski isimlerini geri alabileceklerine dair kanun çıktı. Ama 600 bin civarında Türk, bu işlemi ihmal ettiler. Kayıtlarda Jivkov'un verdiği isimleri taşıyor görünüyorlar bugün hala. Bunlardan Türkiye'ye gelenler burada yeni isimlerini aldılar. Ama oraya gidip zorla aldıkları Bulgarca isimlerini tekrar değiştirmediler. Bulgaristan onları böylece 'Türkiye'deki Bulgar azınlık' olarak kabul etme imkanına kavuştu ve bizim oradaki Türklerin haklarına karşılık, Bulgaristan da buradaki sözde 'Bulgarların' haklarını pazarlık konusu etti.
Konferansın diğer konuşmacıları Batı Trakyalı gazeteci Cemil Kapza ve Kosova'dan katılan Bedrettin Koro da tebliğlerini sundular ve ülkelerinin Balkan savaşlarından itibaren geçirdiği dönüşümleri, değişimleri ve yaşadıkları zorlukları anlattılar.
Konferans, sanatçı Arif Şentürk'ün seslendirdiği Balkan türküleri konseriyle sona erdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.