Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Balgam neden olur?

Balgam bir mukus türüdür. Peki balgam neden olur? Balgam nasıl geçer? Balgam nasıl atılır? Detaylar haberimizde...
Balgam neden olur?
24 Aralık 2020 16:20:42
Balgam bir mukus türüdür. Peki balgam neden olur? Balgam nasıl geçer? Balgam nasıl atılır? Detaylar haberimizde...

Balgam bir mukus türüdür. Peki balgam neden olur? Balgam nasıl geçer? Balgam nasıl atılır? Detaylar haberimizde...

BALGAM (MUKUS) NEDİR?

Balgam veya diğer ismi ile mukus, vücuttaki birçok astar dokusu tarafından üretilen, kaygan ve normal bir sıvı maddedir. Vücut işlevi için önemlidir ve kritik organların kurumasını önlemek için koruyucu ve nemlendirici bir tabaka görevi görür. Mukus ayrıca toz, duman veya bakteri gibi tahriş edici maddeler için bir tuzak görevi görür. Enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olacak antikorlar ve bakteri öldüren enzimler içerir.

BALGAM (MUKUS) NEDEN OLUR?

Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi solunum yolu enfeksiyonları, balgam üretiminin artması ve öksürük sık görülen nedenleridir. Alerjik reaksiyonlar, balgam üretiminin artmasının bir başka nedenidir. Baharatlı yiyeceklerin tüketimi bile burun pasajlarında aşırı mukus üretimine neden olabilir.

Solunum yolu enfeksiyonuna bağlı bir hastalıkta normalden daha koyu görünen kalınlaşmış mukus fark edebilirsiniz. Bu mukus, soğuk algınlığı veya grip ile ilgili karakteristik semptomların birçoğuyla ilişkilidir. Hasta olduğunuzda, balgam da sarı-yeşil renkte görünebilir.

VÜCUDUN HANGİ BÖLGELERİ BALGAM ÜRETİR?

Balgam, vücuttaki birçok bölgede, aşağıdakileri içeren birden fazla organın astar dokularındaki mukus bezleri tarafından üretilir. Bunlar:

– Akciğerler

– Sinüsler

– Ağız

– Boğaz

– Burun ve

– Gastrointestinal sistemdir.

BALGAM NASIL ATILIR?

Balgam genellikle öksürükle birlikte atılır ve buna tipik olarak burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi semptomlar eşlik eder. Aşağıdaki yöntemlerden bazılarını uygulamak aşırı mukus ve balgamın giderilmesine yardımcı olabilir:

1. Havayı nemli tutun

Kuru hava akciğerlerdeki balgamın katılaşmasına sebep olduğu gibi, burun ve boğazı tahriş eder sonuçta da daha fazla mukus oluşmasına neden olur. Yatak odasına nemlendirici bir cihaz yerleştirmek daha iyi bir uyku uyumanızı sağlar, burnu temiz tutar ve boğaz ağrısını önler.

2. Bol miktarda sıvı tüketin

Vücudun mukusun ince kalması için nemli kalması gerekir. Bir kişi soğuk algınlığına yakalandığında, bol sıvı tüketmesi, mukusu inceltebilir ve sinüslerin boşalmasına yardımcı olabilir.

3. Yüze ılık, ıslak bir bez uygulayın

Bu yöntem sinüs kaynaklı baş ağrısı için hafifletici bir çare olabilir. Nemli bir bezle birlikte teneffüs edilen hava nemi burun ve boğaza geri döndürmenin hızlı bir yoludur.

4. Başınızı yüksekte tutun

Mukus birikimi özellikle rahatsız edici olduğunda, birkaç yastığı üst üste koyarak uzanmak uyumanıza yardımcı olabilir. Düz olarak yatmak mukusun boğazınızın arkasında birikmesi sonucunda sizi rahatsız edebilir. Yükseklik, mukus drenajını arttırır ve öksürük ve rahatsızlığı azaltır.

5. Tuzlu su ile gargara

Tuz ve ılık su karışımıyla gargara yapmak boğazın arkasında birikmiş balgamı atmak için etkili bir yoldur ve semptomları hafifletebilir. Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyin. Tuz eriyene kadar karıştırın. Karışımla gargara yapın ve karışımın önce boğazın arkasına geçesine izin verin. Bunu günde birkaç kez tekrarlayın.

6. Sıcak su ile duş alın

Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane, okaliptüs, limon otu, kekik, tarçın kabuğu, biberiye yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz.

7. Bal

Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bal da çok iyi bir balgam sökücüdür. Bitki çaylarınıza bal ekleyebilirsiniz. Ayrıca semptomlar iyileşene kadar her 3 ila 4 saatte bir 1 çorba kaşığı bal tüketebilirsiniz. Ancak bal 12 aylıktan küçük bebekler için uygun değildir, aklınızda bulunsun.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin