Bakü'de Türkiye-Azerbaycan Tarım İşbirliği Çalıştayı yapıldı
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türkiye-Azerbaycan Tarım İşbirliği Çalıştayı düzenlendi.
16. Uluslararası Tarım Fuarı (Caspian Agro) kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen çalıştayın açılışına Azerbaycan Tarım Bakan Yardımcısı Sarvan Caferov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, DEİK Türkiye-Azerbaycan İşbirliği Konseyi Türkiye Tarafı Başkanı Kemal Koloğlu ve çok sayıda iş insanı katıldı.
Büyükelçi Bağcı, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarım ve gıda alanındaki nitelikli bilgilerinin Azerbaycan'la paylaşmasının anlamlı ve değerli olduğunu söyledi.
Devlet başkanlarının iki ülke arasındaki ticaret hacmini büyütmek için hedef belirlediğini, bu hedefin gerçekleştirilmesi için altyapıya sahip olduklarını belirten Bağcı, "Daha çok çaba harcamalıyız. Ticaretin ve yatırımın önündeki varsa engellerin kaldırılması konusunda bürokrasiyi ve benzeri hususları da hep birlikte gidermek zorundayız. Bu yöndeki çabalarımızı da sürdürüyoruz ve etkilerini de görüyoruz." dedi.
Bağcı, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki tercihli ticaret anlaşmasının kapsamının genişletildiğini hatırlatarak bu anlaşmanın, gelecekte daha kapsamlı hale geleceğini bildirdi.
2. Karabağ Savaşı sonrasında işgalden kurtarılan bölgeler için "Karabağ Tarım ve Ormancılık Eylem Planı" hazırladıklarını bildiren Bağcı, "Bu eylem planı Türkiye'nin kamu tecrübesi, akademik bilgi birikimi, uygulamaları, teknoloji kullanımı gibi tüm tecrübesi kullanılarak hazırlanmıştır. Suyun kullanımından toprağın nemine, sulama sistemlerinden fidancılığa, gübre kullanımından toprak ıslahına kadar her konuda Türkiye tecrübesini, birikimini, deneyimini aktarma çabası içerisinde olmuştur. Son derece uyumlu bir çalışma içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.
DEİK Türkiye-Azerbaycan İş Birliği Konseyi Türkiye Tarafı Başkanı Koloğlu, devlet başkanlarının 15 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşmak için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Koloğlu, "Amacımız iki ülke arasındaki ticaret hacmini yükseltmek. Şu andaki 4 milyar rakamı potansiyeli yansıtmıyor. Karabağ'ın imarında Türk özel sektörünün ve Türk devletinin desteği tüm hızıyla devam edecektir." dedi.
Tarım sektörüne daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Koloğlu, bu sektörün öneminin salgın ve Rusya-Ukrayna Savaşı döneminde daha belirgin hale geldiğini ifade etti.
Çalıştay, çeşitli teknik sunumlarla devam etti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.