Bakanlık resmen açıkladı! İşte o güzergah
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 3. havalimanının Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından İstanbul ili Arnavutköy ilçesi Yeniköy, Tayakadın, İmrahor, Bolluca köyleri ile Eyüp ilçesi Akpınar, İhsaniye köylerinin sınırları dahilinde yapılmasının planlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, "3. Havalimanı, İstanbul Orman BölgeMüdürlüğü İstanbul veÇatalca Orman İşletme Müdürlüklerinin Arnavutköy, Kemerburgaz ve Durusu Orman İşletme Şefliklerinin sınırları dahilinde kalmakta olup, 7 bin 785 hektarlık alanasahiptir. Bu sahanın 6 bin 173 hektarı orman alanıdır. 3. Havalimanı yapılması maksadıyla 6 bin 173 hektarlık ormanlık alanda ön izin verilmiştir. Sahanın büyük kısmı eskiden beri faaliyette olan maden ocaklarının oluşturduğu bozuk çukurlar ve açıklık alanlardır" ifadeleri kullanıldı.
"Bu bölgede hiçbir tabii göl bulunmamaktadır"
3. Havalimanı bölgesinde hiçbir tabii gölün bulunmadığı kaydedilen açıklamada, "Bu bölgedehiçbir tabii göl bulunmamaktadır. İzin talep edilen saha içindeki 14 adet gölet, söz konusu sahada uzun zamandır yapılan madencilik faaliyetleri neticesi ortaya çıkan çukurların su ile dolması sonucu meydana gelmiştir. Suni olarak oluşmuş bu göletlerin halk sağlığına zarar vermesi ihtimaline karşı zaten Bakanlığımızca rehabilite edilmesi yönünde planlar yapılmıştı" ifadelerine yer verildi.
Talebe konu alanın orman sayılan alanlarında çeşitli kamu kurumları ve firmalara ait; 220 hektarlık sahada çeşitli altyapı projeleri için izin alanı, 94 hektarlık alanda madencilik izin alanı, 222 hektarlık rehabiliteye hazırlık maksatlı dolgu sahası, 639 hektar özel ağaçlandırma izin alanıve 1 adet C tipi mesire yeri bulunduğu kaydedildi.
3. Havalimanı projesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığının 22 Mart 2013 tarih ve 49 sayılı ön izin oluru ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına 24 ay süre ile ön izin verildiği, kesin iznin henüz müracaat aşamasında olduğu belirtildi.
89 bin adet kardelen soğanı açık yerlere taşındı
Sahada endemik türlerin tespiti için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile GaziÜniversitesi işbirliğinde çalışma yapıldığı belirtilerek, 89 bin adet kardelen soğanı tespit edildiği, bunların tamamınınAtatürk Arberetumu ve orman içi açık yerlere taşınarak kayıt altına alındığı bildirildi. Ayrıca Lilium ile nectarium tespitlerinin de olduğu, çalışmalar bittiğinde bunların da taşınma işlemlerinin yapılacağı kaydedilen açıklamada şunlara dikkat çekildi:
"Kuş göç yolları ile etkileşimi için durum tespiti ve kuş göçlerinin 2 yıl boyunca izlenerek, gereklitedbirlerin alınması, alandaki mevcut biyolojik çeşitlilik durum tespiti yapılarak, gerekli görülen türlerin uygun habitatlara taşınması ve madencilik faaliyetleri sonucu oluşan çukurlukların ekosistem özelliklerinin irdelenmesi konuları ÇED raporunda taahhüt altına alınmıştır."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.