Dolar (USD)
34.58
Euro (EUR)
36.22
Gram Altın
2987.87
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakanlık İzmir için harekete geçti! 'Denizde oksijen kalmamış'

İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe dikkat çekerek Bakan Murat Kurum, "Denizde oksijen kalmamış, bazı noktalarda yaşam yok." açıklamasında bulundu.
Bakanlık İzmir için harekete geçti! 'Denizde oksijen kalmamış'
05 Eylül 2024 13:13:52
İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe dikkat çekerek Bakan Murat Kurum, "Denizde oksijen kalmamış, bazı noktalarda yaşam yok." açıklamasında bulundu.

Haber: Yunus Akseki

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TÜBİTAK Gemisi ile Körfez’deki incelemelerde bulunarak İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katıldı. Bakan Kurum, İzmir Körfezi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz hafta su kirliliği nedeniyle binlerce balığın ölümüne değinen Kurum, "Körfezimizin bazı bölgelerinde yaşam kalmamıştır. Balıklarımız, oksijensiz kaldıkları için ölmüştür." ifadelerini kullandı.

İzmir Körfezi can çekişiyor

Murat Kurum, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

yakın zamanda İzmir Körfezi’miz, yeniden toplu balık ölümleriyle, kötü koku ve görüntülerle gündeme geldiğini söyleyen Bakan Kurum, "Biz de bugün TÜBİTAK Gemimizdeyiz. Hepimizin içini sızlatan o görüntüleri ve sebeplerini yerinde görmek için; bilim insanlarımızla, Valimizle, belediyelerimizle gerekli saha çalışmalarımızı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

İzmir Körfezi için, dünyanın göz bebeği olan bir tabiat harikası diyen Bakan Kurum, "Maalesef bugün; sıraladığım tüm bu güzellikler tehlike altındadır, adeta can çekişmektedir. İzmir Körfezimiz, karadan gelen kirlilik nedeniyle artık nefes alamamaktadır. Balıklarımız toplu ölümler yaşamaktadır." dedi.

Bakanlık olarak harekete geçtiklerini belirten Bakan Kurum, "acı durumun sebeplerini incelemek için harekete geçtik. Körfezin farklı noktalarında deniz suyu numuneleri aldık. Üzülerek söylüyorum. Denizdeki atıksu kaynaklı amonyak miktarı, olması gerekenden tam 50 kat daha fazladır.

Yani bu ne demek? Evsel ve endüstriyel atıklar suya arıtılmadan karıştırılıyor demek. Bu da beraberinde koku problemini getirmekte, insan sağlığını tehdit etmektedir." açıklamasını yaptı.

Bazı bölgelerde yaşam kalmadı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir Körfezi’nde yaptığı açıklamada, bölgedeki çevre ve su kalitesinin endişe verici seviyelere ulaştığını belirtti. Bakan Kurum, Körfez'deki oksijen seviyesinin 6 miligram/litre yerine 1,8 miligram/litreye düştüğünü ve bazı bölgelerde sıfırlandığını vurguladı. İç Körfez’de toplam fosfor, klorofil-a ve amonyum azotu gibi zararlı maddelerin sınır değerlerinin iki katına çıktığını ifade etti.

Ayrıca, İç Körfez’de su hareketliliği ve sirkülasyonunun neredeyse durma noktasına geldiğini belirten Kurum, bölgedeki yaşam kalitesinin ciddi şekilde düştüğünü ve balık ölümlerinin yaşandığını söyledi. Bakan Kurum, Körfez’e dökülen 7 derenin organik kirlilik açısından tarihin en kötü seviyelerine ulaştığını da ekledi.

'İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni defalarca uyardık'

Bakan Kurum, Büyük Kanal Projesi'nin yağmur suyu ve kanalizasyon şebekelerini birleştirdiği için denize 5,5 kat daha fazla kirli ve katı madde aktığını belirtti. Bu durumun deniz için hayati bir sorun teşkil ettiğini vurguladı.

Kurum, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin verimli işletilmemesinin de ayrı bir problem olduğunu ifade etti. Bakanlık olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni bu konuda defalarca uyardıklarını ve son 5 yılda tesise 13 ayrı ceza uyguladıklarını belirtti. Cezaların nedeni olarak tesisin düzgün çalıştırılmamasını ve İzmir Körfezi’nin her gün daha fazla kirletilmesini gösterdi.

23 Ağustos’ta alınan numunelerde tesisin katı madde değerinin limitin 4 katına çıktığını belirten Kurum, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin günlük 605 bin metreküplük kapasitesinin üzerine çıkarak 700 bin metreküpten fazla atıksu aldığını söyledi.

Ekosistem tamamen çökme noktasına geldi

Bakan Kurum, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ne gelen fazla atıksuyun arıtılmadan doğrudan Orta Körfez’e döküldüğünü ve bu durumun denizin dibine birikmeye, dip çamurunu artırmaya ve canlı yaşamını olumsuz etkilemeye yol açtığını belirtti.

Kurum, Körfez’de yaşanan bu durumun büyük bir çevre felaketi olduğunu ve İzmir Körfezi’nin ekosisteminin tamamen çökme noktasına geldiğini ifade etti. Körfez’in ciddi şekilde kirlenmesine neden olan sorumluların seçim meydanlarında Körfez’de yüzme vaatlerinde bulunup görevdeyken hiçbir adım atmayanlar olduğunu vurguladı.

Bakan Kurum, kirliliğin sorumlusunun, yağmur suyu ve kanalizasyon kanallarını ayıramayan, kurulu atık su tesislerini işletmeyen ve dereleri ıslah edemeyen belediyeler olduğunu söyledi. Sorumluların şimdi suçlarını gizlemek için, “Bu balıklar bize ait değil, bunlar gemilerle getirildi” diyerek kendini gülünç duruma düşürenlerdir." diyerek CHP'li belediyeleri eleştirdi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin