Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.22
Gram Altın
2936.52
BIST 100
9829.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Yerlikaya'dan önemli açıklamalar!

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının göç baskısı oluşturduğunu belirten Bakan Yerlikaya, "Göçü kaynağında çözme stratejisi yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan Yerlikaya'dan önemli açıklamalar!
26 Eylül 2024 21:53:02
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının göç baskısı oluşturduğunu belirten Bakan Yerlikaya, "Göçü kaynağında çözme stratejisi yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya'nın konuşmasından öne çıkanlar:

Adaletten kaçamayacaklar

Bakan Yerlikaya, "Bir yıla yakın zamandır bu yüzyılda büyük bir soykırım yaşatıyor Gazze ve Filistinlilere. Artık sadece Filistin'e değil Lübnan'a yönelik saldırılara da tanıklık ettik. Her fırsatta lanetliyoruz. BM'de Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı tarihi hitabet tüm dünyada yankılandı. Biz bu zalimliğin durması için mücadele ediyoruz. Bölgeye yayılmaması için mücadele ediyoruz. Büyük bir dram var. 41 bin kişi şehit oldu. Uluslararası hukukta Netanyahu başta olmak üzere buna sebebiyet verenler adaletten kaçamayacaklar." ifadelerini kullandı.

300 milyon kişi göçmen durumunda

Bu durumun göç baskısı oluşturduğunu ifade eden Yerlikaya, "Dünyada göçle ilgili durum gerçekten çok büyük bir küresel sorun haline geldi. Savaşlar, siyasi istikrarsızlıklar, iklim değişikliği, inançla ilgili belki doğan sıkıntılar pek çok sebep nedeniyle insanlar bulunduğu yerden başka istikamete doğru göç ediyor. Dünyada BM verilerine göre, 300 milyon insan göçmen durumunda." dedi.

Ayrıca 5.8 milyon Filistinlinin savaş ve güvenlik sebebi, kuraklık ve geçim sıkıntısı sebebiyle buradan göçe hedef olan ülkelere doğru bir akım olduğunun altını çizen Yerlikaya, 123 milyon zorla yerinden edilen ve bunların 47 milyonu koruma altında olduğunun BM verilerine yansıdığını belirtti.

Düzensiz göçle mücadele

Tüm dünyada göçe hedef olan ülkelerin çözmesi gereken sorunlarından birinin bu olduğunu vurgulayan Yerlikaya, "Bizim göçle ilgili politikamız şu şekilde; insanı önceleyen, ama kamu güvenliğimizden ve düzenimizden taviz vermeden durmadan düzensiz göçle mücadele ediyoruz." dedi.

Türkiye'de düzenli göçmen sayısı 4 milyon 384 bin 591 kişi. Türkiye'de 3 milyon 92 bin 536 Suriyeli sığınmacı var. Göçü kaynağında çözme stratejisi yürütüyoruz.

İran sınırında duvar örme işlemi tamamlandı. Göçmen kaçakçıları ile ilgili mücadelemiz de kararlılıkla devam edecek.

Mobil göç nasıl çalışıyor?

Bu araçların önemli hizmetleri var. 19 Temmuz 2023'te ilk olarak İstanbul'da başladık. Bu araçlarda iki personel var. Bunlarla beraber güvenlik personelimiz memurlarımızla beraber kimlik sorgulaması yapıyor. Kimliğini gösteremeyen bir yabancıyı nezaketen araçta misafir ediyoruz. Parmak izini alıyoruz. Sorgulama yapıyoruz. Üzerinde pasaport veya ikamet kartı yok ama kaydı çıkıyor. Anlayışı için teşekkür ediyoruz. Ama yoksa düzensiz göçmen olduğunu anlıyoruz.

138 bin 356 düzensiz göçmeni bu şekilde bulduk. 1 milyon 581 bin 27 kişi sorgulandı.