Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.15
Gram Altın
2998.59
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sosyal medyada büyük tehdit

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir haftalık süre içinde sosyal medya platformu X'te yapılan paylaşımların yüzde 26'sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edildiğini açıkladı.
Sosyal medyada büyük tehdit
05 Eylül 2023 15:01:15
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir haftalık süre içinde sosyal medya platformu X'te yapılan paylaşımların yüzde 26'sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edildiğini açıkladı.

Yerlikaya, 27 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında X'ten yapılan paylaşımlarla ilgili sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Yerlikaya, "32 milyon 516 bin 432 hesaptan 275 milyon 762 bin 77 paylaşım yapıldığı, paylaşım yapan hesapların ise yüzde 26'sının bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu anlaşıldı. Bu paylaşımların yüzde 43'ünün negatif ve spekülatif olduğu tespit edildi." ifadelerini kullandı.

Sosyal medya üzerinden yapılmaya çalışılan algı çabalarının farkında olduklarını ifade eden Yerlikaya, "bot hesaplar üzerinden hesap yapanların çabalarını boşa çıkartacaklarını" belirtti.

Yerlikaya, siber suçlar ve dezenformasyonla mücadelenin kesintisiz devam edeceğini vurguladı.

siber-suc_8695cfa51744bfd1ddbfdca6373dd4c5.jpg

Siber suç, günümüzde teknolojik gelişmelerin artmasıyla birlikte bilgisayar sistemlerine ve internet kullanımına yönelik işlenen suçları ifade eder. Siber suçlar, bilişim sistemlerinin güvenliğini, bu sistemlere bağlı verileri veya kullanıcılarını hedefleyen ve bilişim teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen suçlardır. Siber suçlar, diğer suçlardan ayıran temel özellik, bu suçların bilişim sistemleri olmadan işlenememesidir. Bu nedenle siber suçlar, bilgisayarlar ve internet gibi teknolojilere özgü suçlar olarak da adlandırılır.

Siber suçlar çok çeşitli olabilir ve hemen hemen tüm suçlar, bilişim sistemleri kullanılarak işlenebilir. Ancak bu, her eylemin otomatik olarak bir siber suç olarak kabul edileceği anlamına gelmez. Siber suçlar, genellikle bir bilişim sistemi üzerinden izinsiz erişim, hukuka aykırı müdahale veya zarar verme eylemlerini içerir. Örnek olarak, bir sisteme izinsiz girmek, verileri silmek, şifrelemek, ele geçirmek, veri eklemek, sistemin kullanımını engellemek, özel hayatın gizliliğine müdahale etmek, iletişimi engellemek veya izinsiz izlemek ve kaydetmek gibi eylemler siber suçlar kapsamına girer.

Siber suçlar sözleşmesi ve ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde, bu tür suçlarla mücadele edilir ve suçlular yasal yollardan cezalandırılır. Siber suçlar, hem bireylerin hem de kurumların siber güvenliğini artırmak için önlemler alması gereken ciddi bir tehdit oluşturur.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin