Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.69
Gram Altın
2965.97
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Yerlikaya: Twitter'daki hesapların yüzde 26'sı bot

27 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında Twitter'da gerçekleşen paylaşımları inceleyen İçişleri Bakanlığı, hesapların %26'sinin bilgisayarlar tarafından kontrol edilen bot hesaplar olduğunu tespit etti.
Bakan Yerlikaya: Twitter'daki hesapların yüzde 26'sı bot
05 Eylül 2023 11:18:30
27 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında Twitter'da gerçekleşen paylaşımları inceleyen İçişleri Bakanlığı, hesapların %26'sinin bilgisayarlar tarafından kontrol edilen bot hesaplar olduğunu tespit etti.

Sosyal medya platformu X'te 27 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında 32 milyon 516 bin 432 hesaptan 275 milyon 762 bin 77 paylaşım yapıldı.

‘Paylaşımların yüzde 43’ü spekülatif içerikler barındırıyor’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya paylaşımlarla ilgili yapılan incelemelerin sonuçlarını paylaştı.

İnceleme sonuçlarına göre hesapların yüzde 26'sı bot. Bilgisayarlar tarafından yapılan paylaşımların yüzde 43'ü de negatif ve spekülatif içerikler barındırıyor.

‘Siber suçlarla mücadele devam edecek’

Bakan Yerlikaya siber suçlarla ilgili mücadelenin devam edeceğine işaret etti:

"Sosyal medya üzerinden yapılmaya çalışılan algı çabalarının farkındayız. Allah'ın izniyle Bot hesaplar üzerinden hesap yapanların, çabalarını boşa çıkaracağız. Siber suçlar ve dezenformasyonla mücadelemiz kesintisiz devam edecek."

luslararası alanda, hem devlet hem de devlet dışı oyuncular istihbarat, malî hırsızlık gibi konularda siber suçlarla ve diğer sınır ötesi suçlarla meşgul olur. Uluslararası sınırları aşan ve en azından bir ulus devletin çıkarlarını ilgilendiren edimler siber savaş olarak değerlendirilir. Uluslararası yasal dizgeler bu oyuncuları edimlerinden ötürü uluslararası suç mahkemesinde hesap verebilir kılmaya çalışır.

Bilişim suçları temel görünümleri

Bilişim suçları geniş bir edimler dizisini içerir. Doğrudan bilgisayarı hedef alan suçlar, Bilgisayar ağları ve aygıtlarından faydalanarak işlenen suçlar olarak iki temel kategoriye bölünmüş olsa da birincil hedef bilgisayar ağ veya aygıtının özgürlüğüdür.

Bilgisayar ağı ve aygıtlarını hedef alan suçlar

Bilgisayar virüsleri, hizmet-dışı bırakma saldırıları, kötü amaçlı yazılım, bilgisayar ağları ve aygıtlarından faydalanarak işlenen suçlar, siber izleme, dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı, bilgi çalma, kişisel ağ bilgilerinin çalınması (Kullanıcı adı, giriş şifresi, kredi kartı bilgileri vb.)

İstenmemiş iletilerin gönderilmesi

İstenmemiş yığın miktarda iletinin ticari amaçlarla gönderilmesi bazı devletlerin yasal dizgelerinde yasa dışı bir eylem olarak değerlendirilir. Yığın iletilerine karşı yasal düzenlemeler yeni olmakla birlikte istenmemiş elektronik iletişimin varlığını sınırlayıcı olmaktadır.

Bilişim suçu veya bilgisayar suçu terimi bir bilgisayar ve bilgisayar ağı kullanılarak işlenen herhangi bir suçu ifade etmek için kullanılır. Bilgisayar, bir suçun işlenmesinde kullanılmış olabileceği gibi bir suçun hedefi de olabilir.

Uluslararası alanda, hem devlet hem de devlet dışı oyuncular istihbarat, malî hırsızlık gibi konularda siber suçlarla ve diğer sınır ötesi suçlarla meşgul olur. Uluslararası sınırları aşan ve en azından bir ulus devletin çıkarlarını ilgilendiren edimler siber savaş olarak değerlendirilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin