Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Varank : Türkiye artık üreten ve ihraç eden olacak

​Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün artık Türkiye'nin, savunma sanayisinde dünyanın önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek, "Türkiye artık, tüketen ve satın alan değil, üreten ve ihraç eden olacak." dedi.
Bakan Varank : Türkiye artık üreten ve ihraç eden olacak
30 Ağustos 2022 18:12:48
​Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün artık Türkiye'nin, savunma sanayisinde dünyanın önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek, "Türkiye artık, tüketen ve satın alan değil, üreten ve ihraç eden olacak." dedi.

Dünyanın en büyük havacılık ve uzay festivali TEKNOFEST KARADENİZ'in final yarışları Samsun'da başladı. Varank, burada yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın yanı sıra TEKNOFEST ile çifte bayram yaşadıklarını belirterek, büyük ve güçlü Türkiye'nin manifestosu, milli teknoloji hamlesinin itici gücü olarak nitelendirdiği TEKNOFEST'e katılan herkese teşekkür etti.

TEKNOFEST'in geçmişten bugüne uzanan, yüz binlerce kahraman tarafından yazılan bir başarı hikayesi olduğunu ifade eden Varank, festivalin bu toprakların hikayesi olduğunu kaydetti.

Varank, Türklerin yüzyıllar boyunca askeri ve ekonomik gücüyle tüm dünyaya adaletle hükmeden bir devlet olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Ancak Batı, bilimi, teknolojiyi, sanayi devrimini sahiplenip bu alanlarda ilerlerken biz, maalesef uzaktan izledik. Buharlı lokomotif icat edildi, biz geç kaldık. Telefon icat edildi, biz geç kaldık. Kıymetli madenler, teknoloji gücüyle çıkarılmaya başlandı, biz geç kaldık. Köprüler, kanallar, demir yolu inşaatlarıyla ülkelerini imar etmeye başladılar ama biz yine geç kaldık. Birinci Dünya Savaşı'na giden süreçte uçak icat edildi. Ne oldu biliyor musunuz? O ilk uçaklar Trablusgarp savaşında bize karşı mücadele ettiler, biz yine geç kalmış ve çaresizdik."

"Biz geriye giderken, teknolojiye adapte olabilen ülkeler dünyaya hükmetmeye başladılar ve aramızdaki fark açıldı. Evet, sömürgecilik, zulüm ve adaletsizlik bu mesafenin açılmasını hızlandırdı belki ama biz de maalesef üzerimizdeki ataleti bir türlü atamadık. Cumhuriyet'in ilk yıllarında ağır sanayi hamleleri yaptık ancak bunları ne yazık ki sonradan gelen iktidarlar devam ettiremedi. Bu ülkeyi hazıra alıştırdılar, birilerinin takdir ettiğiyle yetinmeye mahkum ettiler ama hamdolsun, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye, bu tahakküm zincirinin tüm halkalarını tek tek kırmayı başladı."

'Dünya manşetlerini süsleyen Türk SİHA'larının, oyunu değil, tarihi değiştirdi'

Varank, bugün artık Türkiye'nin, savunma sanayisinde dünyanın önemli aktörlerinden biri olduğunu bildirdi. Daha birkaç yıl önceye kadar kendi milli piyade tüfeğini bile üretemeyen bir Türkiye'nin olduğunu ifade eden Varank, bugün dünya manşetlerini süsleyen Türk SİHA'larının, oyunu değil, tarihi değiştirdiğini belirtti.

Bugün mobiliteden uzaya kadar her alanda vizyon sahibi bir Türkiye'nin olduğuna dikkati çeken Varank, "Geçmişte 'bayrak direği ipi ürettik' diye bu ülkede gazetelerde manşetler atılmış. Bugün, bizi aya ulaştıracak milli hibrit roketimizi tartışıyoruz. Yerli ve milli elektrikli otomobilimizi, Togg'u konuşuyoruz. Konuşmak şöyle dursun, gururumuz, milli insansız savaş uçağımız Kızıl Elma'yı görüyor, dokunuyoruz. Bugün takip eden değil, tayin eden bir Türkiye var." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, her şeyden önemlisi Türkiye'nin yüksek teknolojiyle her alanda liderliğe oynayabileceğine inanan, bu yolda akıl teri akıtan TEKNOFEST kuşağının olduğunu söyledi.

Bu TEKNOFEST kuşağının milli muharip uçağı, muharip insansız hava aracı, uçan araçları, dikey inişli roketleri, karada ses hızında gidebilecek hyperloop ulaşım araçlarını tasarlayacak olan, üretecek olan kuşak olduğunu ifade eden Varank, şöyle devam etti:

"Elbette bunları hayal olarak görüp dalga geçmeye kalkanlar da var. İnanmamakta ısrar edenler hatta bu işleri karalamaya çalışanlar da var, ancak biz gençlerimize inanıyoruz. Biz buradaki coşkulu, inançlı, azimli kalabalığa inanıyoruz. Buraya gelemeyip de kalbi bizimle beraber atan kardeşlerimize inanıyoruz. TEKNOFEST yarışmaları için, burada sergileyecekleri projeleri için günlerce uykusuz kalan gençleri görüp de buna inanmamak mümkün mü? Çığ gibi büyüyen bu insan selini görüp de buna inanmamak mümkün mü?"

Varank, bundan beş sene önce, ilk TEKNOFEST'i ziyaret eden kişi sayısının 550 bin olduğunu, bu yıl ise sadece yarışmalara başvuran yarışmacı sayısının 600 binin üzerine çıktığını söyledi.

Varank, bu sene yarışmalara geçen seneden çok farklı olarak hyperloop geliştirme yarışması, dikey inişli roket yarışması, lise öğrencileri iklim değişikliği araştırma projeleri yarışması, çip tasarım yarışması da eklediklerini belirterek, "Bundan 20 sene önce 'biz yarışma düzenleyeceğiz, iklim değişikliği yarışması düzenleyeceğiz' desek bize inanır mıydınız? İnanmazdınız. 'Bu ülkede bunlar olmaz' derdiniz. Peki kutup araştırmaları yarışmasından lisede üniversitede derece alan gençlerimizi nereye göndereceğiz biliyor musunuz? Kutuplara, Antarktika'ya göndereceğiz. Niye gönderiyoruz? Biz gençlerimizin önüne farklı bir alternatif koymak istiyoruz. Onlara daha farklı bir dünya olduğunu göstermek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin