Dolar (USD)
35.41
Euro (EUR)
36.33
Gram Altın
3070.75
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Şimşek Türk-Arap iş birliklerini masaya yatırdı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda konuşarak küresel ekonomideki gelişmelere vurgu yaptı ve Arap Dünyası ile iş birliklerini geliştirmenin formülünü sorguladı.
Bakan Şimşek Türk-Arap iş birliklerini masaya yatırdı
17 Ekim 2024 14:07:17
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda konuşarak küresel ekonomideki gelişmelere vurgu yaptı ve Arap Dünyası ile iş birliklerini geliştirmenin formülünü sorguladı.

Türkiye, Kuveyt, Irak, Mısır, Libya ile Tunus'un hükümet ve iş dünyası temsilcileri, İslami finans, fintek, sermaye piyasaları, enerji, sanayi, savunma, teknoloji, gıda ve inşaat sektörlerindeki fırsatları, 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda ele alınıyor.

Forumda, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki yatırım, bankacılık, İslami finans, fintek, sermaye piyasaları, dış ticaret, enerji, sanayi, teknoloji ve inşaat alanlarındaki iş birliği fırsatları görüşüldü.

Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit tarafından Arap Dünyası ve Türkiye arasında 150 milyar dolarlık ticaret hedefi dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye ve Arap Dünyası: Yatırım, Ticaret, Teknolojide Global Koridor" adı altında düzenlenen 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda konuştu.

Bakan Şimşek sorularını yöneltti

Bakan Şimşek, küresel ekonomilerin geldiği noktayı aktardığı bir paneli yöneterek, 4 panaliste "Riskler ışığında sizin ülkeniz nasıl önlemler alıyor?", "Türkiye-Arap Dünyası'nın ilişkilerini daha iyi nasıl geliştirebiliriz, kuvvetlendirebiliriz?" ve "Ülkelerinize neden yatırım yapılır, sizi eşsiz kılar nedir, ne tür avantajlarınız var?" diye sordu.

Nüfusların yaşlanması bir tehdit

Şimşek yönettiği panelin başında dünyada nüfusların yaşlanmasının tehdit oluşturduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı:

Dünyada bu yetmiyormuş gibi bir de küresel bir yapay zeka devrimi yaşamaktayız. Bunun sonucunda sadece endüstride bir devrim yaşanmayacak, hayatımızın her boyutu bundan etkilenecek. Dolayısıyla bu devrimi kaçıramayız. Bir de nüfuslar giderek yaşlanıyor. Bu da küresel bir sınama. Ayrıca çatışmalar ve jeopolitik gerilimler de İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşan düzene tehdit oluşturuyor. Bütün bunlar küresel büyümeyi azaltmakta.

Ancak küreselde biraz belirsizlik yaşanmakta. Hem parasal hem de mali politikalar açısından. Küreselde parasal politikalar biraz gevşeyecek belki ama bunun hızı ve koordinasyonunda önemli bir etkisi olacak. 'Parasal politikaların gevşemesi bir mali konsolidasyonla sonuçlanacak mı?' sorusu da bizim açımızdan zorlayıcı bir soru. Ama bildiğimiz bir şey varsa önümüzdeki yıllarda küresel ticaret aynı kısıtlı seviyesine devam edecek ve yüzde 3'ten fazla bir büyüme beklenmiyor. Dolayısıyla zorluklar var ama aynı zamanda fırsatlar da var. Bu şekilde bakmamız lazım.

İş birlikler artacak

Mehmet Şimşek panelin sonunda ise iş birliklerinin artacağına inandığını vurgulayarak şöyle konuştu:

Turizmde bizim sezon bittiğinde sizinki başlıyor. Bu nedenle çok iş birliği alanları var. Çeşitlendirme fikrine katılıyorum. Enerji, imalat, teknoloji, makine alanında da çeşitlendirme olmalı. Petrol ve gaz kaynakları olmadığı için yatırım arayışı için sizin ülkeleriniz bence kardeşçe çözümler sunuyor. Umarım bu panel sonunda birlikte ne gibi işler yapabileceğimizi daha iyi belirleyebileceğiz. Çok faydalı olacağına eminim. Harika bir iş çıkardınız.

Ekonomik koridorlar geliştirilecek

Tunus Ekonomi ve Planlama Bakanı Semir Abdulhafız da Türkiye ile Arap dünyası arasındaki ekonomik koridorların geliştirilmesinin bölge ülkeler için büyük avantajlar sağlayacağını belirterek, bu ülkelerin ekonomik kalkınması için büyük yansımaları olacağını söyledi.

Bu ülkelerin zaten büyük çoğunluğunun kendi aralarında serbest ticaret anlaşması imzaladığını dile getiren Abdulhafız, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu anlaşmaların çerçevesinin biraz daha genişletilmesi ve daha kapsayıcı olmasını bekliyoruz. Bu anlaşmaların zeminini daha da güçlendirmek önemli. Ekonomik entegrasyonumuzu Türkiye ile Arap dünyası arasında bu şekilde teminat altına alabiliriz diye düşünüyorum. Bölgemizi ekonomik şoklardan koruyabilmek için birlikte çalışmamız şart. Bu ekonomik şoklar bütün dünyayı etkilediği gibi bizi de yakından etkiliyor. Ama coğrafi konumumuzu düşünürsek, özellikle Türkiye'nin buradaki pozisyonunu düşünürsek atılabilecek çok önemli adımlar var. Türkiye Asya ile Avrupa ve Afrika arasında bir bağlantı noktasını oluşturuyor. Bu coğrafi konum hepimiz için gerçekten de çok dikkate değer bir durumu ortaya koyuyor.

Yapay zeka deviri

Panelde konuşan Şimşek, dünyada çok büyük belirsizliklerin yaşandığı bir anda bu toplantının yapıldığını kaydederek, belirsizliklerin büyümeyi kısıtladığını, genelde ticaretin büyümeyi körüklediğini ancak global ticarette şu anda daralma yaşandığını söyleyerek şöyle konuştu:

Dünyada bu yetmiyormuş gibi bir de küresel bir yapay zeka devrimi yaşamaktayız. Bunun sonucunda sadece endüstride bir devrim yaşanmayacak, hayatımızın her boyutu bundan etkilenecek. Dolayısıyla bu devrimi kaçıramayız. Bir de nüfuslar giderek yaşlanıyor. Bu da küresel bir sınama. Ayrıca çatışmalar ve jeopolitik gerilimler de İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşan düzene tehdit oluşturuyor. Bütün bunlar küresel büyümeyi azaltmakta.

Türikye-Arap dünyası anlaşmalar

Toplantıya; Kuveyt, Mısır, Irak Tunus'un hükümet, iş dünyası ve finans sektörü temsilcileri katıldı.

Panele katılan Arap Dünyası yetkilileri de sorular karşısında ülkeleri ile Türkiye arasında ortak kültürden kaynaklanan ilişkilerin giderek artığını ve inşaat, turizm, güvenlik alanlarında güçlü iş birliklerinin geliştirildiğine dair bilgiler verdi.

Konuşmacılara göre Türkiye, lojistik avantajı ile büyüyen bir pazar ve komşularıyla ciddi ilişkilere sahip.

Türkiye, foruma katılacak Kuveyt, Irak, Mısır, Libya ve Tunus ile 2023 yılı itibarıyla 22 milyar 928 milyon 505 bin 600 dolarlık dış ticarete imza attı. Türkiye bu dönemde Mısır dışında diğer ülkelere olan ticaretinde fazla verdi. Türkiye, bu dönemde Irak'la 11,7 milyar dolarlık ticaret yaparken, bu ülkeyi 6,1 milyar dolarla Mısır, 3 milyar dolarla Libya, 1,4 milyar dolarla Tunus ve 655 milyon dolarla Kuveyt izledi.

Hedef 150 milyar dolarlık ticaret

Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Türk ve Arap Dünyası arasındaki ilişkinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Yapacağımız güç birliğiyle aramızda 150 milyar dolarlık bir ticarete ulaşabiliriz." dedi.

Gheit, İslami finans, fintek, sermaye piyasaları, enerji, sanayi, savunma, teknoloji, gıda ve inşaat sektörlerindeki fırsatların ele alındığı forumun açılışında, toplantının Türk ve Arap Dünyası arasındaki diyaloğu güçlendireceğini anlattı.

"Çünkü Arap Dünyası ile Türkiye arasındaki ekonomi gittikçe daha da canlanmakta. Yeşil enerji, finans teknolojisi gibi alanları bizim değerlendirmemiz lazım. Bu eşsiz sinerjiden yola çıkarak her iki tarafa da faydalı olacak köprüler kurabiliriz. Çünkü Türkiye zaten Asya ile Avrupa arasında köprü." diyen Gheit, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesine değinerek, orada gördüğü kitabın Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkinin tarihini ele aldığını söyledi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin