Dolar (USD)
35.37
Euro (EUR)
36.42
Gram Altın
3040.34
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Şimşek enflasyonda düşüş için tarih verdi

TRT World Forum 2023 kapsamında gerçekleştirilen "Küresel Ekonomiyi Yeniden Şekillendirmek" başlıklı oturumun açılışında konuşan H​azine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en temel önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu söyledi.
Bakan Şimşek enflasyonda düşüş için tarih verdi
09 Aralık 2023 16:54:47
TRT World Forum 2023 kapsamında gerçekleştirilen "Küresel Ekonomiyi Yeniden Şekillendirmek" başlıklı oturumun açılışında konuşan H​azine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en temel önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, küreselleşmenin yavaşlaması, artan korumacılık, yaşlanan dünya nüfusu, yüksek borçluluk ve iklim değişikliğinin yeni bir çağın başlangıcını işaret ettiğini belirtti. Bu problemlerin, önümüzdeki 5 yıl içinde küresel büyüme ve ticaret hacmi üzerinde olumsuz etkiler oluşturacağını ifade etti.

Şimşek, ticaretin büyümenin motoru olduğunu ancak dünyanın birçok bölgesinde küresel ticarete yönelik kısıtlamalar uygulandığını dile getirdi.

Bakan Şimşek, dünyada artan yaşlılığın küresel büyümeye de olumsuz etkisinden bahsederek, Türkiye'nin bu alanda önemli bir avantaja sahip olduğunu, bu durumun da hizmet sektörüne ve turizme pozitif etki ettiğini bildirdi.

Küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen problemler noktasında Türkiye'nin önemli avantajlara ve fırsatlara sahip olduğunu vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Jeopolitik konumumuz sayesinde dost ve yakın ülkelerden tedarikte en iyi adaylardan birisiyiz. Gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığımızda, güçlü bir büyüme performansı gösteriyoruz. Ayrıca bu performansı gösterirken, borçluluk seviyemizi de diğer ülkelere kıyasla da düşük tutmayı başardık. Dünya nüfusunun hızla yaşlandığı bir dönemde görece genç ve dinamik nüfus yapımız bizi diğer ülkelerden olumlu ayrıştırıyor."

Türkiye'nin nüfusu 18 AB ülkesinin toplamından daha fazla

Bakan Şimşek, Türkiye'nin coğrafi konumundan kaynaklanan avantajlarına vurgu yaparak, ülkenin büyük bir üretici olmasıyla birlikte, bu özelliğini yakın ülkelerle daha da geliştirebileceğini ifade etti.

Son 10 yılda Türkiye'nin büyüme performansına dikkat çeken Şimşek, Hindistan ve Çin dışındaki gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında birçok konuda daha üstün olduklarını vurguladı.

Şimşek, erişilebilir bir pazar olan Türkiye'nin nüfusunun 18 AB ülkesinin toplamından daha fazla olduğunu kaydederek, "Eğer burada biz kendi evimizi düzene sokarsak hiçbir ülke Türkiye'yi bu kadar önemli bir güçken görmezden gelemez. Türkiye hala ciddi bir büyüme potansiyeli sunmaktadır. Fırsatlarımız var ancak avantaj sağlamak için daha fazla şey yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

2023 yılı bütçe açığı için dikkat çeken rakam

Bakan Şimşek, Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programdan bahsederek, "2023 yılı bütçe açığının milli gelire oranla yüzde 6'nın altında olmasını bekliyoruz." dedi.

Sahip oldukları fırsatlardan en iyi şekilde faydalanmak için kapsayıcı bir program uygulamaya başladıklarını vurgulayan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Sürdürülebilir yüksek büyüme, kalıcı refah artışı ancak ve ancak fiyat istikrarı ile mümkündür. Bu sebeple en temel önceliğimiz enflasyonla mücadeledir. Programız başarılı bir şekilde işliyor. Programın olumlu yansımaları finansal göstergelerin ardından makro göstergelerde de görülmeye başlandı. Büyümede dengelenmeye doğru yol alırken cari açık düşüyor, enflasyonda ivme kaybı var ve rezervlerimiz artıyor. Enflasyondaki eğilim hakkında doğru bilgi veren yıllıklandırılmış çekirdek göstergeler hedeflerimiz ile uyumlu seyrediyor. Enflasyon ile mücadele bir süreç işidir, yıllık enflasyondaki düşüş 2024 yılı ortasından itibaren başlayacak."

Mayıs ayına göre brüt rezervler 42 milyar dolar yükseldi

Bakan Şimşek, deprem harcamalarının bütçe dengesinde geçici bir bozulmaya neden olduğunu ifade ederek, mali disiplini tekrar sağlamak amacıyla gelir ve harcama politikalarını devreye aldıklarını belirtti. Para ve maliye politikalarındaki uygulamaların, gelecek dönemde kapsamlı yapısal reformlarla destekleneceğini söyleyen Şimşek, şu açıklamalarda bulundu:

"Son dönemde ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisi arttı. Ocak-mayıs döneminde 2,9 milyar dolar çıkış olan portföy yatırımlarına, haziran-eylül döneminde 4,9 milyar dolar giriş oldu. Güncel veriler girişin devam ettiğini gösteriyor. Bankacılık sektörü ile banka dışı sektörün dış borç çevirme oranları yükseliyor. Düşen cari açık ve artan sermaye girişi ile rezervlerimiz de artmaya devam ediyor. Mayıs ayına göre brüt rezervler 42 milyar dolar yükseldi."

Şimşek, cari açığın daralmaya devam ettiğini ve bu daralmanın süreceğini kaydederek, para politikasının daha işlevsel hale geldiğini, 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) düşüş eğilimini sürdürdüğünü, reytinglerdeki artışın devam edeceğini, bu gelişmelerin doğru yolda olduklarını gösterdiğini anlattı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin