Bakan Pakdemirli açıkladı! Tarihin en kapsamlı projesi
Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Atadan Toruna Tohum Seferberliği'ni başlattı. Yerli tohum üretiminin artırılması hedeflenen proje kapsamında 2023'te 2 milyon ton tohuma ulaşılması planlanıyor. 4 ayaklı uygulanacak seferberlik çerçevesinde 2 yılda 15 bin tohum üreticisi eğitilecek. Ayrıca Morfolojik ve Moleküler Test Laboratuvarı, Tohum Teşhis ve Analiz Görüntüleme Sistemi ve Fidan İhtisas Merkezi ile 'Ata Meyveleri Gen Bahçesi' kurulacak. Böylece Anadolu'nun verimli topraklarının tohumlarının yanında yerelleşmiş tohumlar, teknolojiyle yeniden gıda zincirine girecek ve sofralara ulaşacak.
TARİHİN EN KAPSAMLI PROJESİ
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğini başlattıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2002'de 145 bin ton olan tohum üretimi bugün itibarıyla 1 milyon 134 bin tona gelmiş. 2020'de 1 milyon 250 bin ton, 2023 için de 2 milyon tonluk hedefe doğru emin adımlarla yürüyeceğiz. En temel amacımız uluslararası pazardan, vatandaşlarımızın daha çok pay almasını sağlamak" dedi.
7 bölgede 61 araştırma enstitüsü bulunduğunu aktaran Pakdemirli, "1963'ten günümüze kadar; yem ve tıbbi aromatik bitkilerde 766, yerli sebzede 242 çeşit, ülkemiz Milli Çeşit Listesi'nde yer alıyor. 2019'da toplam 71 yerli tohumu sektörün kullanımına sunduk. Çeltik tohumunda ithalattan ihracata geçtik" ifadelerini kullandı.
İTHALATÇI DEĞİL İHRACATÇIYIZ
Kamuoyunda yanlış bilinen bir çok bilginin bulunduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, "Biz tohumda ithalatçı değil, ihracatçıyız. Kendi tohumunu kendi kendine üreten bir ülke olarak dünya tohum ticaretinde ilk 10'dayız. Türkiye'nin tarlada kullandığı tohumun yüzde 96'sı yerli. 86 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştiriyoruz. Son 17 yılda üretimde 8 kat, ihracatta 10 kat artış yakaladık" değerlendirmesinde bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.