Bakan Kurum, Dünya Habitat Günü'nün bu yılki temasını açıkladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1986 yılından bu yana her yılın ilk Pazartesi günü kutlanan ve bu yıl 3 Ekim’de Balıkesir’de kutlanacak Dünya Habitat Günü öncesinde bilgilendirme yapmak amacıyla İstanbul’da basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Programa BM Habitat İcra Direktörü Meymune Mohd Şerif, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve BM Habitat yetkilileri katıldı.
Bakan Murat Kurum, konuşmasına, “Bakanlık olarak bu anlamlı etkinliğe ev sahibi olmak adına; BM Habitat İcra Direktörü Meymune Mohd Şerif hanımefendi ile ‘İyi Niyet Beyanı’nı New-York’ta BM Genel Kurulu ziyaretimiz esnasında imzalamıştık. Ben sizlerin huzurunda; her platformda Türkiye’yi ve Sıfır Atık Hareketi’ni destekleyen, artık bizden biri olan Sayın Şerif’e ülkemiz ve milletimiz adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum.” diyerek başladı.
Bakan Murat Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“3 Ekim 2022 tarihinde; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin teşrifleri, Bakanlığımızın koordinasyonu ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz Dünya Habitat Günü için; milletimizi bilgilendirmek için bir aradayız.”
'Kimseyi ve Hiçbir Yeri Geride Bırakma' teması belirlendi
Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı Dünya Habitat Günü’nün bu yıl ki temasının bu yıl “Kimseyi ve Hiçbir Yeri Geride Bırakma” olarak belirlendiğini ve Türkiye olarak; bu özel temaya uygun etkinlikler hazırladıklarını belirten Bakan Murat Kurum, “Bilhassa şehirlerde artan eşitsizlik ve zorluklara birbirinden değerli katılımcılarla, üniversitelerimizle, hocalarımızla, yurtdışından gelen misafirlerimizle birlikte odaklanacağız. Hem biz hem de dünyanın tüm ülkeleri buradaki istişarelerden istifade edecekler.” diye konuştu.
Dünya üç 'C' krizleriyle karşı karşıya
Bugün dünyanın üç “C” krizleri olarak adlandırılan "Covid-19 (Kovid)-İklim (Klaymıt)-Çatışma (Konflikt)" gibi doğal yaşam dengesini bozan sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Bakan Murat Kurum, şunları söyledi:
“Bu krizlerle mücadele için daha çok işbirliğine ve dayanışmaya ihtiyacımız var. Ülke olarak bu dayanışmayı sadece kendi vatandaşlarımız için değil, tüm insanlık âlemi için arzuluyoruz. Balıkesir’de, hep beraber; tüm dünyada, -terminolojik ifadesiyle- ‘mekânsal adaleti ve eşitliği’ sağlayan mekanizmaların oluşturulması için bir istişare sürecini işleteceğiz. Plansız kentleşmenin olumsuz etkilerini gidermenin, şehirlerimizi ekonomiyi güçlendiren birer aktöre dönüştürmenin yeni yollarını ortaya koymak için özel bir gayreti ortaya koyacağız.”
Bakan Murat Kurum, Türkiye olarak; tüm şehircilik adımlarını, kökleri binlerce yıl maziye uzanan kadim medeniyetinde aldıkları ilhamla attıklarını anımsatarak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın veciz ifadeleriyle; daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna tüm kalbimizle inanıyoruz. Bu şuurla; insanlığın savaşlar, çatışmalar ve krizler nedeniyle yaşadığı sorunların en hızlı ve kararlı adımlarla çözülmesi noktasında, en aktif, gönüllü ve öncü rollere talip oluyor ve bu rolü en doğru şekilde uyguluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Dünyaya örnek olmaya devam ediliyor
Türkiye’nin hemen hemen her yıl; sıklığı ve şiddeti artarak devam eden deprem, sel, yangın ve heyelan gibi afetlere maruz kalan bir ülke olduğunu aktaran Bakan Kurum, “Buna rağmen; çok kısa bir süre içeresinde vatandaşlarımıza yeni konutlarını, yuvalarını teslim eden çok özel bir devlet tecrübesine de sahibiz. Bu tecrübeyi, bütün dünyaya sunabileceğimizi de buradan ifade ediyorum.” dedi.
Bakan Murat Kurum, TOKİ eliyle tüm dünya için model olacak bir çalışma yürüterek 1 milyon 170 bin sosyal konut ürettiklerini ve 81 ilde 3 milyon konutun dönüşümünü sağladıklarını hatırlatarak, “Bütün dünyanın dikkatle izlediği gibi, dünyanın geçtiği, -deyim yerindeyse- bu darboğaz günlerinden bile; milletinin barınma ihtiyacını gideren, sosyal devlet ilkesinden asla taviz vermeyen Türkiye; dünyaya örnek olmaya devam ediyor.” diye konuştu.
Konut amaçlı arsa sayısını 1 milyona çıkartma talimatı verildi
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiğini ve dün itibariyle de kendilerine konut amaçlı arsa sayısını 1 milyona çıkarma talimatı verdiğini dile getiren Bakan Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Toplam 500 bin sosyal konut, 250 bin arsa ve 50 bin işyerleriyle 800 bin bağımsız birimin çalışmalarını başlattık. Dün itibariyle de, Sayın Cumhurbaşkanımız, milletimizden gelen yoğun talep üzerine, bizlere ‘altyapısı tamamlanarak milletimize sunduğumuz konut amaçlı arsa sayısını 1 milyona çıkarma talimatını’ verdiler. Hâlihazırda devam eden çalışmalarımızı daha da hızlandırdık. İnşallah TOKİ’mizle, İller Bankamızla, diğer birimlerimizin yoğun mesaisiyle arsalarımızı oluşturacağız, müjdesini de Sayın Cumhurbaşkanımız milletimize verecekler.” dedi.
'Çözüm üreten şehirler inşa ediyoruz'
Bakan Murat Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesiyle ilgili de barınma ihtiyacına cevap veren, sosyal konutta adeta bir devrim niteliği taşıyan bu dev yatırımın; dünyada eşi ve benzerinin olmadığını vurgularken konuşmasını şu sözlerle noktaladı:
"Türkiye olarak; ‘mekânsal adaleti ve erişilebilirliği’ sosyal yaşamın her alanında gerçekleştirecek adımları da bir bir atıyoruz. Tüm projelerde; mahalle kültürünü, komşuluk ahlakına sıkı sıkıya bağlı kalıyoruz. Sosyal, ekonomik ve mekânsal eşitsizliğin olmadığı, çözüm üreten şehirler inşa ediyoruz. Her biri birer açık hava müzesi olan 81 şehrimizi, 972 ilçemizi; barındırdığı tüm doğal, kültürel ve tarihi dokuya uygun olarak yeniden yorumluyor; çağın ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda yeniden imar ediyoruz.
İşte Türkiye, kuşandığı tüm bu birikim ve uygulamalarla, Dünya Habitat Günü kutlamalarına hazırlanıyor. Ben gerçekleştirilecek tüm etkinliklerin, dünyanın her yerinde yaşanan eşitsizlikleri gidermemize, insanlık için yeni hikâyelerin başlamasına vesile olmasını temenni ediyorum. Aziz milletimizin her bir ferdini etkinliklerimize; Balıkesir’imize davet ediyor; sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.