Bakan Kurtulmuş: Bizim esas meselemiz kültürel bağımsızlık
Bayram ZİLAN/ANTALYA
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 6 aylık bakanlığı süresi içinde, Türkiye'nin kültür-sanat camiasını ve politikalarını yakından ve pratik olarak görme imkanı bulduğunu söyledi.
"Esas meselemiz bizim herhalde milli kültürel bağımsızlık meselesidir" diyen Kurtulmuş, Milli kültürel bağımsızlığa sahip olmayan milletlerin bir şekilde ekonomik ve teknolojik alanda da bağımsız olabilmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.
24 büyük medeniyet
Anadolu topraklarında Troya'dan Osmanlı'ya kadar 24 büyük medeniyetin gelip geçtiğini dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Milli derken topraklarımızda üretilen değerlere sahip çıkmayı kast ediyoruz. Bu topraklarda Troya'nın birikimi de bizim birikimimiz, Karyalıların birikimi de bizim birikimimiz, Osmanlı'nın, Selçuklu'nun birikimi de bizim birikimimiz. Bu topraklarda Aşık Nesimi ile Yunus Emre'yi ayırmadan, her ikisini birden bizim birikimimiz olarak kabul etmek durumundayız. Necip Fazıl'la Mehmet Akif'i, Nazım Hikmet'i birbirinden ayırmadan, onlar kendi dönemlerinin içerisindeki farklılıklara rağmen bunların hepsini kabul etmek durumundayız" diye konuştu.
Kültür şehirleri arttı
Bakan Kurtulmuş, 2018'de Kastamonu'nun Türk dünyası kültür başkenti olarak anılacağını belirterek, "Kastamonu, hakikaten Anadolu'da hala Türk kültürünü en canlı şekilde yaşayan şehirlerden birisi. Bu şehrin dünya ölçeğinde tanınmasının sağlanacağını ümit ediyoruz. Ayrıca 2017 yılı içerisinde İstanbul, Kütahya ve Hatay yaratıcı şehirler kapsamına alındı" dedi.
2018 rezervasyonları son derece sevindirici
Kurtulmuş, Turizm konusunda da şunları söyledi: "2018'de tur operatörlerinden gelen özellikle erken rezervasyon konusunda da ciddi bir kıpırdama var. Yüzde 20 ile yüzde 60 arasında ülkelere göre değişen bir erken rezervasyon müjdesi verilebilir. ABD ile vize krizinin aşılmasıyla birlikte kurvaziyer turizminde de artış olacak. 2018 için 36 milyon turistle birlikte 34 milyar dolarlık bir turizm geliri elde etmemiz hiç de zor değildir.
Tarihi eserleri geri getiriyoruz
"Çok ciddi bir şekilde mesafe almaya başladığımız alanlardan birisi de, kaçırılan tarihi eserlerin Türkiye'ye geri getirilmesidir. Geçtiğimiz 14 Eylül'de Herakles lahdi Antalya'ya getirildi ve çok ses getirdi. Şu anda Karya dönemine ait Edinburgh'taki Altın Taç'ın getirilmesi için uğraş veriyoruz. Ocak sonuna kadar getirmeyi planlıyoruz, ama Şubat'a da kalabilir. Ayrıca Şeyh Hamdullah Efendi'nin oğlunun 16. yüzyıla ait el yazması Kur'an-ı Kerim'i İngiltere'de Pazartesi günü müzayedeye çıkacakken, biz Cuma günü müzayedeyi durdurduk, şimdi onun da geri dönüş işlemlerinin yapılması için çalışmalar devam ediyor.
AKM 2019'da bitecek
"Bakanlığımızın kültür alanındaki prestij projelerinden kısaca bahsedeyim: İstanbul'daki AKM'yi 2019'a inşallah yetiştireceğiz.
Rami Kışlası, muazzam bir kitap vadisi halinde olacak, 7 milyon kitap ve kitaba ilişkin ne varsa orada sergileyeceğiz."
Kuleli Askeri Müzesi
Kuleli Askeri Lisesi'nin müzeye dönüştürülmesi için çalışmalara başladıklarını söyleyen Bakan Kurtulmuş, "Burayı bir prestij müzesi haline getireceğiz. Yani diyelim birkaç saat İstanbul'da vakti olan birisinin Anadolu topraklarındaki bütün kültürel birikimi, zenginliği görmek için gidip ziyaret edeceği bir müze haline getireceğiz" dedi.
Sinema sektörüne destek
Hükümetin sinema sektörüne de destek verdiğinin altını çizen Numan Kurtulmuş, "2002 ile 2015 arasında 35 kat artmış sinema sektörüne verilen destekler. Sinemaya gitmeyen çocuk kalmasın kampanyası çok keyifli bir kampanyaydı. Bunu inşallah yıl da, 2018'de de sürdüreceğiz" dedi.
Troya yılı olacak
Bakan Kurtulmuş, Troya yılı ilan edileceğini belirterek, "Troya, muazzam bir hazine. Troya üzerinden bizim dünyaya söyleyecek çok şeyimiz var. Troya üzerinden bu yıl içerisinde önemli bir tanıtım atağı olacak. Bu sadece Türkiye'ye ya da Çanakkalelilere Troya'yı tanıtmak değil dünyaya tanıtmak perspektifiyle yapılacak" diye konuştu.
Özel sektör desteği
Özel sektörün, arkeolojik kazılara destekleri olduğunu söyleyen Bakan Kurtulmuş, "Özel sektörümüzün kültür sanat faaliyetlerine destek olmak, öncü olmak gibi yeni yeni başlayan bir ilgisi var. Bu ilgiyi artırmak bakımından belki bazı yerleri 'burayı alın, yapın, ortaya çıkarın, işletin' şeklinde bir model bulabiliriz. Devletin 30 senede yaptığını özel sektör üç yılda, dört yılda, beş yılda yapabilir, böyle bir model üzerinde şu anda düşünce olarak, fikir olarak bunu geliştirmeye çalışıyoruz. Altyapısının çok kuvvetli hazırlanması lazım. Allah korusun bir parçanın bile bir şekilde imha olmayacağı, telef olmayacağı bir yapıyı kurarsak bize bu alanda büyük mesafe kazandıracak."
Kurtulmuş, "Bütün semtin bir tarihi alan haline dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalarımız var ve buna benzer irili ufaklı birçok çalışmayla zaten Osmanlı'dan kalma eserler gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor" dedi.
Restorasyon çalışmaları artacak
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Topkapı Sarayı civarının, Topkapı'ya ait mücavir alan olduğunu ve ileride bu bölgenin tamamen trafikten kurtarılan bir kültür alanı haline dönüştürüleceğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bakanlığın gerek sinemaya ve gerekse tiyatro desteklerinin süreceğini belirterek, tarihi eserlerin restorasyonu konusunda da ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kurtulmuş, "Şu anda Topkapı Sarayında 27 ayrı restorasyon çalışması var, son derece titizlikle devam ediyor ve inşallah kısa süre içerisinde bitirildiğinde muazzam bir alan ortaya çıkacak. Yine Topkapı'yla ilgili ciddi bir projemiz de, eğer yapabilirsek, yani bugün başlasak belki 10 sene sürecek olan bir şeydir, Sur-i Sultani etrafındaki bütün alanları almak, hatta Fransız Hapishanesinden Yeşilay'ın bulunduğu Sepetçiler Kasrı'na kadar olan alanın tamamını trafik kurtarmak. Çünkü oralar Topkapı Sarayının mücavir alandır, Topkapı Sarayı alanı haline getirerek orayı tamamıyla Osmanlı kültür sanat alanı haline dönüştürmek gibi bir düşüncemiz var. Oralarda şu anda yok olmaya yüz tutan 5-6 tane kasır var, onların hepsinin rölöveleri, resimleri hepsi elimizde, bunların yeniden ortaya çıkarılması lazım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle bu konuda çalışmalar yapacağız. Tren yolunun bir şekilde özellikle Avrupa ile Asya'yı bağlayacağı için onun da bir şekilde ya yer altına alınması ya istasyonun belli bir yerde kesilmesi gibi teknik meseleler var. Bunu büyük bir proje olarak ortaya koymayı düşünüyoruz. Uzun yıllar sürecek olan bir şey" dedi.
Urfa'yla ilgili planlar
"Hazreti İbrahim, Hazreti Eyüp Aleyhisselam üzerinden uluslararası bir etkinlik programı nasıl hazırlanır bunu düşünüyoruz. Urfa ve Mardin çalıştayları yapacağız. 1 gün, 1,5 gün Urfa'da olacağız, orada da biz istiyoruz ki bu faaliyetlerde şehrin karar vericileri, sanayi odaları, ticaret odaları, üniversiteler, kalkınma ajansları, oradaki kuvvetli işadamı arkadaşlar, bunların hepsi bu işleri sahiplensin. Eğer şehir sahiplenirse yürüyor."
Satılan madalyalar
Bazı gazilerin İstiklal Madalyası'nı satacak duruma düşmesinin insanın tüylerini diken diken ettiğini söyleyen Kurtulmuş, "İstiklal madalyalarının ölçülemeyecek bir manevi değeri var. Böyle internet üzerinden de olsa, başka yollarla da olsa bunların pazara düşmesi kabul edilebilir bir şey değildir. Biz bu konuyla ilgili Bakanlık olarak çalışma yaparız, ne tür bir düzenleme gerekiyorsa onu yaparız" dedi.
Turizm alanında pazar çeşitlemesi
"Turizm alanında iki temel stratejimiz var. Birisi pazar çeşitlendirmesi, Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya, Endonezya ve Malezya gibi Asya ülkelerini açacak yeni pazarlara ulaşmak. İkincisi Türkiye gibi bir ülkede sadece deniz turizmine bağlı kalamayız, kış turizmini, doğa turizmini, yaylaları, sağlık, kongre, gastronomi, bütün bunların hepsiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Islık dili Dünya mirası
Kurtulmuş'un bakanlığı döneminde Islık dili ile Hıdırellez, somut olmayan miras listesine alındı. Doğu Karadeniz'in dağlarından yükselen, derin vadiler arasında yankılanan ve insanların birbirleriyle anlaştığı 'ıslık dili' UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı.
Kütüphane hizmetleri
"Önemsediğimiz bir başka husus; kütüphane hizmetlerinin uzatılmasıdır, Beyazıt Kütüphanesi çok güzel bir örnek teşkil ediyor, gece 24'e kadar açık. Gençler dışarıya çıkıp herhangi bir şey yeme-içme ihtiyacı olmadan orada simit, çay, çorba vesaireyle kendilerini idare edip bir şekilde 7 gün 24 saat açık bu kütüphanelerimizde ders çalışsınlar istiyoruz."
Eyüpsultan semti daha canlanacak
Eyüpsultan önemli bir proje olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Bütün semtin bir tarihi alan haline dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalarımız var ve buna benzer irili ufaklı birçok çalışmayla zaten Osmanlı'dan kalma eserler gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.