Dolar (USD)
34.22
Euro (EUR)
37.17
Gram Altın
2994.46
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Kacır:Türkiye, BYD'nin üretim üstlerinden biri olacak

Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye, dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin en önemli üretim üslerinden biri olacak. Burada üretilen araçlar ve teknolojiler, büyük ölçüde Avrupa pazarlarına ve diğer ihracat pazarlarına sunulacak," şeklinde konuştu.
Bakan Kacır:Türkiye, BYD'nin üretim üstlerinden biri olacak
09 Temmuz 2024 08:54:52
Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye, dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin en önemli üretim üslerinden biri olacak. Burada üretilen araçlar ve teknolojiler, büyük ölçüde Avrupa pazarlarına ve diğer ihracat pazarlarına sunulacak," şeklinde konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat Gölbaşı Kampüsü'nde Türksat 6A'nın fırlatılması dolayısıyla düzenlenen törende basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kacır, Türkiye'nin görüntüleme uydularında önemli kazanımlar sağlayıp tecrübe kazandığını ve bu tecrübeyi Türksat 6A ile birlikte haberleşme uydularına taşıdıklarını ifade etti. "Türksat 6A, Türkiye'nin küresel uzay ekonomisinden daha fazla pay almasına da imkan sağlayacak," diyen Kacır, uydu geliştirme alanındaki kabiliyetlerini bir üst sınıfa taşıyacak tecrübeyi Türksat 6A ile kazandıklarını belirtti. Uydunun hem ticari hem de stratejik açıdan önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Bakan, Türksat 6A'nın Türkiye'nin küresel uzay ekonomisinde daha fazla pay almasına imkan tanıyacağını söyledi. Kacır, yıllık 600 milyar doları aşan küresel uzay ekonomisinden Türkiye'nin de pay alarak, kendi haberleşme uydusunu geliştirebilen ve üretebilen bir ülke olarak gelecekte uydu ihracatçısı olacağını belirtti.

Bakan Kacır, Türksat 6A'nın Türkiye'nin bugüne dek geliştirdiği ve ürettiği en yüksek değere sahip teknolojik ürün olduğunu vurguladı. Kacır, "396 çevresel ve fonksiyonel test başarıyla tamamlandı," diyerek bu projeyle birlikte yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranına sahip bir milli haberleşme uydusu ürettiklerini ifade etti. 23 farklı çeşitte 84 ekipmanın yerli olarak üretildiğini ve projenin geliştirme ve üretim aşamalarında 396 çevresel ve fonksiyonel testin başarıyla tamamlandığını belirtti.

Kacır, Türkiye'nin uydu geliştirebilecek insan kaynağını yetiştirdiğini ve kendi imkanlarıyla test edebilecek bir altyapıya sahip olduğunu dile getirdi. Bu altyapının önemli bir kazanım olduğunu belirten Kacır, bu altyapı sayesinde testlerin yurt dışında yapılmasına gerek kalmadığını ve bu sayede başka ülkelere bağımlılığın önüne geçildiğini söyledi. Bütün bu kabiliyetlerin, Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programı hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin yüksek teknolojiyi rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

396 çevresel ve fonksiyonel test başarıyla tamamlandı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD firmasıyla gerçekleştirilen yatırım anlaşmasına da değinen Kacır, Türkiye'nin yüksek teknoloji alanında merkez olmasını önemli bir hedef olarak gördüklerini belirtti. Kacır, Türkiye'nin nitelikli insan kaynağı ve coğrafi konumuyla yatırımcılar için önemli bir adres olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Gümrük Birliği ve 23 farklı ülkeyle imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları sayesinde yatırımcılara sunduğu ihracat fırsatlarına dikkat çekti. Kacır, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Shenzhen'de BYD'nin başkanı ve ekibiyle bir araya geldiklerini ve onları Türkiye'de yatırıma davet ettiklerini anlattı. Nihayetinde Cumhurbaşkanı huzurunda BYD başkanıyla bir anlaşma imzaladıklarını belirten Kacır, Türkiye'de başlangıçta yıllık 150 bin araç üretim kapasitesi hedefleyen ve AR-GE merkezi kurulmasını amaçlayan bir yatırım planının hayata geçirileceğini ifade etti. Bu yatırım gerçekleştiğinde yaklaşık 5 bin doğrudan istihdam sağlanacağını ve dolaylı olarak daha fazla istihdam yaratılacağını söyledi.

Kacır, geçen yıl 3 milyon 100 bine yakın araç üreten ve elektrikli araç ile yeşil teknolojilerde küresel lider olan BYD'nin Türkiye'yi tercih etmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, hem otomotiv hem de diğer sektörlerde yeni markaların yatırım için Türkiye'yi tercih etmeye devam edeceğini kaydetti.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme