Bakan Kacır:Türkiye, BYD'nin üretim üstlerinden biri olacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türksat Gölbaşı Kampüsü'nde Türksat 6A'nın fırlatılması dolayısıyla düzenlenen törende basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Kacır, Türkiye'nin görüntüleme uydularında önemli kazanımlar sağlayıp tecrübe kazandığını ve bu tecrübeyi Türksat 6A ile birlikte haberleşme uydularına taşıdıklarını ifade etti. "Türksat 6A, Türkiye'nin küresel uzay ekonomisinden daha fazla pay almasına da imkan sağlayacak," diyen Kacır, uydu geliştirme alanındaki kabiliyetlerini bir üst sınıfa taşıyacak tecrübeyi Türksat 6A ile kazandıklarını belirtti. Uydunun hem ticari hem de stratejik açıdan önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Bakan, Türksat 6A'nın Türkiye'nin küresel uzay ekonomisinde daha fazla pay almasına imkan tanıyacağını söyledi. Kacır, yıllık 600 milyar doları aşan küresel uzay ekonomisinden Türkiye'nin de pay alarak, kendi haberleşme uydusunu geliştirebilen ve üretebilen bir ülke olarak gelecekte uydu ihracatçısı olacağını belirtti.
Bakan Kacır, Türksat 6A'nın Türkiye'nin bugüne dek geliştirdiği ve ürettiği en yüksek değere sahip teknolojik ürün olduğunu vurguladı. Kacır, "396 çevresel ve fonksiyonel test başarıyla tamamlandı," diyerek bu projeyle birlikte yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranına sahip bir milli haberleşme uydusu ürettiklerini ifade etti. 23 farklı çeşitte 84 ekipmanın yerli olarak üretildiğini ve projenin geliştirme ve üretim aşamalarında 396 çevresel ve fonksiyonel testin başarıyla tamamlandığını belirtti.
Kacır, Türkiye'nin uydu geliştirebilecek insan kaynağını yetiştirdiğini ve kendi imkanlarıyla test edebilecek bir altyapıya sahip olduğunu dile getirdi. Bu altyapının önemli bir kazanım olduğunu belirten Kacır, bu altyapı sayesinde testlerin yurt dışında yapılmasına gerek kalmadığını ve bu sayede başka ülkelere bağımlılığın önüne geçildiğini söyledi. Bütün bu kabiliyetlerin, Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programı hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin yüksek teknolojiyi rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
396 çevresel ve fonksiyonel test başarıyla tamamlandı
Çinli elektrikli araç üreticisi BYD firmasıyla gerçekleştirilen yatırım anlaşmasına da değinen Kacır, Türkiye'nin yüksek teknoloji alanında merkez olmasını önemli bir hedef olarak gördüklerini belirtti. Kacır, Türkiye'nin nitelikli insan kaynağı ve coğrafi konumuyla yatırımcılar için önemli bir adres olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Gümrük Birliği ve 23 farklı ülkeyle imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları sayesinde yatırımcılara sunduğu ihracat fırsatlarına dikkat çekti. Kacır, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Shenzhen'de BYD'nin başkanı ve ekibiyle bir araya geldiklerini ve onları Türkiye'de yatırıma davet ettiklerini anlattı. Nihayetinde Cumhurbaşkanı huzurunda BYD başkanıyla bir anlaşma imzaladıklarını belirten Kacır, Türkiye'de başlangıçta yıllık 150 bin araç üretim kapasitesi hedefleyen ve AR-GE merkezi kurulmasını amaçlayan bir yatırım planının hayata geçirileceğini ifade etti. Bu yatırım gerçekleştiğinde yaklaşık 5 bin doğrudan istihdam sağlanacağını ve dolaylı olarak daha fazla istihdam yaratılacağını söyledi.
Kacır, geçen yıl 3 milyon 100 bine yakın araç üreten ve elektrikli araç ile yeşil teknolojilerde küresel lider olan BYD'nin Türkiye'yi tercih etmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, hem otomotiv hem de diğer sektörlerde yeni markaların yatırım için Türkiye'yi tercih etmeye devam edeceğini kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.