Bakan Gül: Talep gelmedi
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Gül Libya tezkeresi ile ilgili "Türkiye uluslararası mecrada meşru görülen devletin yönetiminin daveti üzerine adım atmıştır. " ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıklamalarından satır başları şöyle;
LİBYA TEZKERESİ
Türkiye uluslararası mecrada meşru görülen devletin yönetiminin daveti üzerine adım atmıştır. Bu coğrafya ne kadar istikrarlı olursa ülkeler de istikrarlı oluyor. TBMM büyük bir destekle bu tezkereyi tasdik etmiştir. Bunun çerçevesini hem sayın Cumhurbaşkanımız hem de hükümetimiz uluslararası meşru kurallar çerçevesinde kullanacaktır. Temel amaç bölgenin istikrara kavuşmasıdır.
Türkiye yalnız mı kaldı? Hukuki çerçevede bir sorun mu var?
Türkiye egemenlik sahasında her türlü araştırmayı yapıyor. Biz bu hakkımızı kullanıyoruz diye rahatsız olanlar bizi ilgilendirmiyor. Biz hukuka uygun davranıyorsak diğerlerinin rahatsızlıkları bizi ilgilendirmez. Biz uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde atacağımız adımlar Türk milletinin çıkarınaysa bu adımları atacağız. Ülkemizde geçici statüde bulunanların bir kısım da sığınmacıların Avrupa'ya gönderilmesinde tartışmalar söz konusu.
Avrupa makamlarıyla bir iletişim halinde misiniz? Bir süre sonra baskı kurabilirler mi?
Türkiye'de suç işlemiş olan kişiler bizim hukuk kurallarımız gereği cezasını çekmektedir. Ancak başka bir ülkede suç işleyenlerle ilgili İçişleri Bakanlığımız tarafından bir çalışma yapıldı, ciddi bir mesafe de alındı.
NISSAN ESKİ CEO'SUNUN KAÇIŞI
Bu konuyla ilgili Bakırköy Başsavcılığı soruşturmayı başlattı ve 7 kişi hakkında gözaltı işlemi yapılmıştı. Bu kişilerden 5 kişi tutuklandı. Pilotlar ve firmanın yetkilisi tutuklandı. Soruşturma sürdürülüyor. Orada yabancılar var, transit geçişi yapanlar, bunların ifadeleri dikkate alınarak soruşturmayı yürütecekler. Bu konuda Başsavcılık da açıklamasını yaptı.
Başka ülkelerde işlenen hususlar, suçlar var. Kırmızı bülten çıkarsa tüm dünyadaki ülkeler, suçlunun iadesiyle ilgili; ilgili ülke mahkemesine iade etmesi gerekiyor. Türkiye zaten anlaşmanın bir parçası. Türkiye'de öyle bir fail varsa bu konuda ilgili ülkeye iadesini yapacaktır. Bu olayla ilgili Türkiye'de bu olaya destek olanlarla ilgili soruşturma devam ediyor. Mahkeme kararı sonuçlanmadan da konuyla ilgili bir şey söylemek imkansız. Sıcak, yeni bir olay.
JAPONYA İLE TEMAS KURULDU MU?
Japonya'dan da adli yardımlaşma talebi gelmedi. Ama Türkiye bir hukuk devleti. Kim bu anlamda bir suç işlemişse yargı merciileri bu konunun peşinde. İlgili uçaklarla ilgili de tedbir kondu.
Hukuk dendiğinde yargı bağımsızlığı çokça konuşulan bir şey. CHP Genel Başkanı dün bunu dile getirdi. Çok ciddi eleştiriler var. Sizin değerlendirmeleriniz nedir?
Türkiye'de yargı düzeni uzun dönemlerde bakıldığında ciddi sorunlar yaşadı. 12 Eylül.. 28 Şubat... Farklı dönemlerde düşüncesinden inancından dolayı dışlananlar... Ergenekon sürecinde kumpaslarla herkesin bir çuvala doldurulması. 17/25 darbe girişimlerini yapmaya çalışan yargı vardı... Şu anda yargıda sorun çözüldü diyemeyiz. Darbe yapan FETÖcüleri yargılayan bir yargı var. Eksikleri, yanlışları hep beraber konuşuruz. Bizim temel yaklaşımımız şu, yargı iktidarı ele geçirmek için bir araç olamaz. Yargının bağımsızlığını tarafsızlığına halel getirilmemesi gerekir.
Türk yargısı FETÖ'den temizlendi mi?
40 yıldır bu yapıyla, kripto anlayışıyla yerleşmek isteyenleri 40 günde temizledik yaklaşımı büyük bir rehavet olur. Hiç bir şekilde sızmalara kriptolara izin vermeden bu çalışmaları yürütüyoruz.
Bu AK Parti'nin, siyasetin yapacağı bir mücadele değil devletin ve milletin mücadele ettiği bir süreç. Takiye üzerine kurulu bir örgüt oldukları için buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bu da ortak bir çaba ile yapılabilir. Ne yapıyorlardı, abiden Pensilvanya'dan emir alıyorlardı... Hiç bir yapının buna izin vermeyeceği yapıtı oluşturmak büyük bir zarurettir.
Devlet FETÖ tahribatından ciddi bir ders aldı mı? Bir daha darbe girişiminin yapılmaması için gerekli tedbirler alındı mı?
Bu büyük bir travma olarak yaşandı. Yasama kanun yollarıyla devlete sızmaların önünü kesmek için adımlar attı. Milletimiz seçilmişlere darbe yapmamak üzere büyük bir teyakkuz var. Bu konuda adımlar uygulamalar süreklilikle istikrarlıkla devam etmesi herkesin beklediği bir sonuç.
Bir takım tarikatların cemaatlerin bakanlıklara kurumlara sızdığına dair zaman zaman iddialar ortaya atılıyor. Bu konuda ciddi sorgulamalar yapılıyor mu?
Burada bir zihniyet anlamında hiç bir grubun devletin içinde örgütlü bir şekilde sızması, hiyerarşi dışında bir yapı oluşturulmasına asla izin verilemez. Devlet kendi kurumlarıyla ayakta durur. İlkeler, usüller bellidir. Hukukun üstünde hiçbir güç yoktur. Bu konuda herkesin inancı düşüncesi serbesttir. Bu mücadeleyi devlet asla izin vermez. Masum ve suçluyu da ayırt etmek çok önemli. Dindar kesimlerin hepsine de toptan halel getirmek asla doğru değildir.
CNN TÜRK
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.