Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bahreyn'de Türk imzası

Türk bir firma tarafından üstlenilen, Bahreyn'deki "devasa güneş enerjisi projesi" uluslararası medyada geniş yer buldu.
Bahreyn'de Türk imzası
16 Ağustos 2023 10:41:48
Türk bir firma tarafından üstlenilen, Bahreyn'deki "devasa güneş enerjisi projesi" uluslararası medyada geniş yer buldu.

Türkiye'nin Manama Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Bahreyn Elektrik ve Su İşleri Bakanı Yasir bin İbrahim Humeydan'ın himayesinde ve Türkiye'nin Manama Büyükelçisi Esin Çakıl'ın katılımıyla konuyla ilgili imza töreni düzenlendiği duyuruldu.

En büyük enerji projesi

Anlaşma kapsamında, Türkiye'den GETAŞ şirketinin Bahreyn Elektrik ve Su İşleri Bakanlığının bugüne dek planlamış olduğu "en büyük güneş enerjisi projesini" üstlendiği kaydedildi.

Açıklamada, güneş enerjisi projesinin bütçesi ve kapsamına ilişkin başka ayrıntılara yer verilmedi.

Bahreyn Sürdürülebilir Enerji Kurumu ile GETAŞ arasında 2021 yılında da "yüksek teknolojiye sahip yenilenebilir enerji projelerinin yapılması" konusunda anlaşma imzalanmıştı.

gunes-enerji-paneli_47a25c1d5bb6c8ded7c5049f75ad338f.jpg

Bahreyn'in tarihçesi

Bahreyn (Arapça: البحرين - El Bahreyn), resmi adıyla Bahreyn Krallığı (Arapça: مملكة البحرين - Memleketü'l-Bahreyn), Asya'nın Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir. Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan bulunur. Ülke toplam 50 doğal ada ve 33 yapay adadan oluşur. "Bahreyn" Arapça kökenli bir kelime olup "iki denizin arasında" anlamına gelir. Kuzeybatıdan, 25 Kasım 1986'da kullanıma açılan ve 25 km uzunluğundaki Kral Fahd Geçidi ile deniz üzerinden kara yoluyla Suudi Arabistan'a bağlanmıştır. Bahreyn, Orta Doğu'daki diğer Körfez ülkeleri gibi hızla gelişen bir ekonomiye sahiptir.

Tarih boyunca Bahreyn, Dilmun medeniyetinin bulunduğu bölge olarak bilinir. Stratejik konumu nedeniyle Asur, Babil, Yunan, Ahameniş İmparatorluğu ve Sasani İmparatorluğu gibi güçlerin kontrolü altına girmiştir. İslam'ın yayılmasıyla Arap medeniyetlerinin etkisi altına girmiştir.

1521'de Portekizlilerin eline geçen ada, 1559'da Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine girmiş, ancak daha sonra tekrar Portekizlilere geçmiştir. 1602'de ada İranlılar tarafından Portekizlilerden geri alınmıştır. 1783'e kadar ada, İranlılar ve Arap kabileleri arasındaki mücadelelerin yaşandığı bir bölge olmuştur. 1957'de Pehlevi İranı'nın 14. eyaleti ilan edilmiş, ancak aslında Britanya'nın sömürgesi altında yönetilmiştir. 1971'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır.

2011 Arap Baharı sırasında, özellikle Şii çoğunluğa sahip nüfusun yönetim karşıtı ayaklanmaları yaşanmış ancak bu ayaklanmalar bastırılmıştır.

Coğrafi olarak Bahreyn, üç büyük adadan oluşur. En geniş adası olan Bahreyn Adası, 48 km uzunluğunda ve 19.3 km genişliğindedir. Başkent Manama da bu adada yer alır. Diğer büyük adalar Muharrak ve Sitra'dır. Kıyıları gemi trafiğine elverişlidir. En yüksek noktası 137 metre ile Bahreyn Adası'ndaki bir tepedir.

Ekonomik olarak Bahreyn, petrol üretimi ve inci ticareti ile tanınmıştır. Ancak son yüzyılda petrolün önemi artmıştır. Bankacılık sektöründeki gelişmeler ve özellikle İslami bankacılıktaki ilerlemeler, ülkeyi bölgenin önemli finans merkezlerinden biri haline getirmiştir. İşsizlik, özellikle genç nüfus arasında sorun oluştururken, iletişim ve ulaştırma alanındaki gelişmeler ülkeyi yabancı yatırımcılar için cazip hale getirmiştir.

LİBYA'DA ÇATIŞMALAR TEKRAR ALEVLENDİ

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin