Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BAE'den İsraillilere yasak

Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail merkezli hava yolu şirketi "Wizz Air"e ait bir uçağın içinde bulunan yaklaşık 170 yolcunun ülkeye girişine izin verme konusunda kararsızlık yaşadı.
BAE'den İsraillilere yasak
11 Ağustos 2023 22:02:59
Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail merkezli hava yolu şirketi "Wizz Air"e ait bir uçağın içinde bulunan yaklaşık 170 yolcunun ülkeye girişine izin verme konusunda kararsızlık yaşadı.

KAN İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun bildirdiğine göre, Tel Aviv'in Ben Gurion Havalimanı'ndan kalkan ve yaklaşık 170 yolcu taşıyan bir uçak, öğleden sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi Havalimanı'na başarılı bir şekilde indi.

Havalimanındaki yetkililerin uçaktan inen yolcuları bir kenarda beklettiği ve Abu Dabi'ye inen diğer uçaklardaki yolcuların giriş hatlarında onların önüne geçirildiği aktarıldı.

İsrail'den gelen uçaktaki yolcuların BAE'ye girememe nedenine ilişkin ise henüz bir bilgi paylaşılmadı.

bae_9256972fcbac01983f03e9f831d6caed.jpg

BAE tarihçesi

Birleşik Arap Emirlikleri (Arapça: الإمارات العربية المتحدة, el-İmârâtü'l-Arabiyyetü'l-Müttahide) veya kısaca BAE, Orta Doğu'da Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bulunan bir ülkedir. Umman ve Suudi Arabistan ile komşudur. BAE, Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şârika ve Ümmü'l-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşur. Ülkenin başkenti ve büyük ikinci emirliği olan Abu Dabi, siyasi, endüstriyel ve kültürel merkez olarak önemlidir.

Tarih açısından, 16. yüzyılda Portekiz etkisiyle başlayan dönem, 17. yüzyılda İngilizlerin etkisiyle devam etti. İngilizler, bölgedeki Kavasim kabilesini ve Arabistan'dan gelen Hanbelîleri korsan ilan ederek 1819-1820'de kıyı limanlarına saldırdı. Bu süreçte, bölge ticaretini denetim altına alma amacı taşıyan İngilizler, 1820 Denizlerde Genel Barış Antlaşması'nı zorla kabul ettirdi. 1853'te imzalanan Denizlerde Kalıcı Ateşkes Antlaşması ile bölge Ateşkes Kıyısı olarak anıldı. İngilizler, bölge ticaretini denetleyerek 1971'de Basra Körfezi'nden çekildi. Bu durum, Birleşik Arap Emirlikleri'nin 2 Aralık 1971'de bağımsızlığını ilan ettiği bir federasyonun kurulmasına yol açtı.

Ekonomi olarak, BAE'nin temel gelir kaynağı petrol ve doğal gazdır. Ayrıca alüminyum, inci, hurma ve kurutulmuş balık gibi ürünler ihraç edilmektedir. Ülke, dış ticarette Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Hollanda ve Japonya gibi ülkelerle ilişkilere sahiptir. Özellikle Dubai, ticaret merkezi olarak önemli bir rol oynamaktadır ve dış ticaret rejimi oldukça liberaldir.

BAE'nin siyasi yapısı, monarşi ile yönetilen yedi emirlikten oluşan bir federasyondur. Başkent Abu Dabi'dir ve ülkede monarşik yönetim mevcuttur. Silahlı Kuvvetler ise Silahlı Kuvvetler, Deniz Kuvvetleri, Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri, ve Federal Polis Kuvvetleri olarak yapılandırılmıştır.

Demografik olarak, ülke nüfusu cinsiyet oranında dengesizlik göstermektedir, her 100 kadına 219 erkek düşmektedir. İslam, nüfusun %77'si tarafından benimsenirken, Hristiyanlık (%12), Hinduluk (%4) ve diğer dinler de bulunmaktadır. Ülkede resmî dil Arapça olup, İngilizce de geniş bir şekilde kullanılmaktadır, özellikle eğitim ve iş hayatında yaygındır.

AFRİKA'DA TÜRK RÜZGARI