Dolar (USD)
35.22
Euro (EUR)
36.77
Gram Altın
2974.99
BIST 100
9994.33
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

BAE Fas'a yardım için hava köprüsü kuruyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas'ı sarsan 7 büyüklüğündeki depremin ardından insani yardım göndermek amacıyla bir hava köprüsü oluşturacaklarını açıkladı.
BAE Fas'a yardım için hava köprüsü kuruyor
09 Eylül 2023 16:33:11
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas'ı sarsan 7 büyüklüğündeki depremin ardından insani yardım göndermek amacıyla bir hava köprüsü oluşturacaklarını açıkladı.

BAE resmi haber ajansı WAM'a göre, Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Fas'taki depremden etkilenenlere acil insani yardım sağlanması amacıyla bir hava köprüsü kurulması talimatını verdi.

Hava köprüsünün, BAE ile Fas arasındaki kardeşlik ilişkileri çerçevesinde bu ülkeye verilen desteğin bir parçası olduğu ifade edildi.

Fas'ta dün yerel saatle 23.10 sularında meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde, son belirlemelere göre, 820 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

fas_3785727cd1677e4879c59b46376f8433.jpg

Orta Doğu'da Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bulunan bir ülkedir. BAE, Umman ve Suudi Arabistan ile komşudur ve Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şârika ve Ümmü'l-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşur. Başkentleri Abu Dabi'dir ve aynı zamanda ülkenin siyasi, endüstriyel ve kültürel merkezidir.

Tarih açısından, BAE'de 16. yüzyılda Portekiz etkisi başlamış, ancak 17. yüzyılda İngilizlerin etkisi artmıştır. İngilizler, bölgedeki ticaretin kontrolünü ele geçirmek amacıyla Kavasim kabilesi ve Arabistan içlerinden gelen Hanbelîleri korsan olarak ilan etmişler ve 1819-1820'de kıyı limanlarına saldırmışlardır. Sonunda, 1820 Denizlerde Genel Barış Antlaşması'nı zorla kabul ettirmişlerdir. 1853'te Denizlerde Kalıcı Ateşkes Antlaşması imzalandı ve bu bölgeye Ateşkes Kıyısı adı verildi. İngilizler 1892'de Özel Ayrıcalık Antlaşması'nı imzalayarak bölgenin dış politikasını denetim altına almışlardır.

BAE, 1971 yılında İngilizlerin Basra Körfezi'nden çekilmesinin ardından bağımsızlığını ilan etmiş ve Birleşik Arap Emirlikleri adı altında bir federasyon kurmuştur.

Ekonomi açısından, BAE'nin en önemli gelir kaynağı petroldür ve doğal gaz da önemli bir katkı sağlar. Ülkenin ekonomisi büyük ölçüde enerji kaynaklarına dayanır ve petrol üretimi yüksektir. Ayrıca, alüminyum, inci, hurma ve kurutulmuş balık gibi ürünleri ihraç eder. 2021 yılında BAE, nitelikli yatırımcıları ve özel yeteneklere sahip kişileri aileleriyle birlikte vatandaşlığa alarak ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflemiştir.

Sanayi sektörü, petrol arıtma tesisleri, petrokimya tesisleri, doğal gaz işleme tesisleri ve diğer endüstriyel tesislerle büyümüştür. İmalat sanayisinin payı %7'dir.

Tarım, hayvancılık ve balıkçılık da BAE ekonomisine katkıda bulunur, ancak bu sektörler toplam gelir içinde daha küçük bir paya sahiptir.

Dış ticaret, Dubai gibi ticaret merkezlerinin bulunması nedeniyle önemlidir. Ülke, petrol ürünleri, alüminyum ve diğer ürünleri ihraç ederken, makineler, elektronik ürünler ve gıda gibi ürünleri ithal eder. Dış ticarette Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Hollanda ve Japonya gibi ülkelerle işbirliği yapar.

BAE'nin siyasi yapısı bir monarşi ile yönetilir ve Yedi Emirlikten oluşan bir federasyona dayanır. Silahlı kuvvetleri, Silahlı Kuvvetler, Deniz Kuvvetleri, Hava ve Hava Savunma Kuvvetleri ve Federal Polis Kuvvetleri gibi birçok organdan oluşur. Zorunlu askerlik hizmeti bulunmaz.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin