Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.45
Gram Altın
2843.43
BIST 100
9408.99
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Babacan: Görevimi bırakmam gerekiyor.

Başbakan Yardımcısı Babacan, AK Parti tüzüğündeki 3 dönem şartına ilişkin, 'Özel sektöre dönmeyi tercih ederim. Ancak 12 yıllık siyasi hayatım bana öğretti ki şahsi tercihler her zaman siyasi hayatta karşılık bulmuyor' dedi.
Babacan: Görevimi bırakmam gerekiyor.
27 Kasım 2014 17:09:00
Başbakan Yardımcısı Babacan, AK Parti tüzüğündeki 3 dönem şartına ilişkin, 'Özel sektöre dönmeyi tercih ederim. Ancak 12 yıllık siyasi hayatım bana öğretti ki şahsi tercihler her zaman siyasi hayatta karşılık bulmuyor' dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Japonya'nın ekonomi gazetesi Nikkei'ye gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Babacan, AK Parti tüzüğündeki "3 dönem şartı" uyarınca 2015 seçimlerinde milletvekili adayı olamayacağına dikkat çekilerek, 2015 sonrasında görevinde kalması yönünde yoğun bir istek olduğu hatırlatılınca konuyla ilgili şu önemli açıklamalarda bulundu:
AK Parti'nin 3 dönem kuralı
Başbakan Yardımcısı Babacan, AK Parti tüzüğündeki "3 dönem şartı"nın hatırlatılması üzerine, yeni dönemde görevi bırakması gerektiğini ancak Türkiye'de sistemin, parlamento üyesi olmadan da bakanlık görevi üstlenilmesine izin verdiğini belirtti. Babacan, "Ancak bu istisnai bir durum. Bana kalırsa, özel sektöre dönmeyi tercih ederim. Ancak bununla birlikte 12 yıllık siyasi hayatım bana öğretti ki şahsi tercihler her zaman siyasi hayatta karşılık bulmuyor. Dolayısıyla gelecek sene yapılacak seçimlerle ilgili kesin konuşmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Japonya arasında aralık ayında başlayacak müzakereleri mümkün olduğunca kısa sürede bitirmek istediklerini ifade eden Babacan, "AB ile Japonya arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerini dikkatle izliyoruz, bu doğrultuda Japonya ile en yakın zamanda ekonomik ortaklık anlaşması yapmayı umuyoruz" dedi.
Türkiye'nin, G-20 dönem başkanlığı üstlenmesinin ardından, alınan kararların uygulanmasına önem vereceklerini, G-20 üyesi ülkelerin bugüne kadar finansal düzenlemelerden bütçe reformlarına kadar 1000'e yakın konuda taahhütte bulunduğunu belirten Babacan, bu taahhütlerin hayata geçirilmesi durumunda dünya ekonomisinin ekstra yüzde 2'lik bir büyüme gerçekleştirmiş olacağına işaret etti.
Babacan, G-20 platformunu tarihinde ilk kez, "elektriğe ulaşım ve gıda güvenliği" gibi konuların tartışıldığı gıda ve enerji toplantıları için kullanmayı düşündüklerini söyledi.
Diğer ülkelerin aksine Türkiye'nin makro ihtiyati tedbirleri etkin bir şekilde uyguladığını vurgulayan Ali Babacan, bunun yeni bir alan olduğunu ve ekonominin yeniden dengelenmesi hususunda çok güzel sonuçlar aldıklarını ifade etti.
"Kredileri yatırımlara kanalize etmeliyiz"
Babacan, kredi kanallarının tüketici kredilerinden daha çok yatırımlara ve reel sektöre kanalize edilmesinin öneminin altını çizdi.
Cari açığın petrol fiyatlarındaki düşüşle yüzde 5,7'nin de altına inebileceğini ifade eden Babacan, "Enerji ithalatına bağımlılığımızı azaltmak ve aynı zamanda sanayimizi gelişmiş teknolojilere, yüksek katma değerli ürünlere, daha fazla araştırma geliştirme faaliyetlerine ve markalaşmaya yönlendirmek için yapısal reformlara önem vermeliyiz" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Babacan, Amerikan Merkez Bankasından (Fed) beklenen muhtemel faiz artışı konusunda, yüksek cari açığa sahip gelişmekte olan ekonomilerin dikkatli olmaları gerektiğini ve sıkı bir para politikası izlemelerinin yerinde olacağını belirtti.
Olası bir faiz artırımının etkilerini minimize etmek için daha dayanıklı bir finansal sistem oluşturmanın önemine dikkati çeken Babacan, bunun için makro ekonomik tedbirlerin ve merkez bankalarının gerekli adımları rahatça atmalarına izin verilmesinin önemine dikkati çekti.
Babacan, Türkiye'nin farklı senaryolar için farklı reçeteler hazırladığını kaydetti.
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin