Azerbaycan heyeti ile Ermeni heyeti buluştu
Azerbaycanlı yetkililer ile Karabağ'daki Ermeni nüfusun temsilcileri, 21 Eylül'deki ilk görüşmelerinin ardından 4 gün sonra ikinci bir görüşme gerçekleştiriyor.
Azerbaycan ordusu, 19 Eylül'de Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonunun 24 saatlik bir süre zarfında sonuçlanmasıyla Ermeni silahlı grupları teslim olmaya zorlamış ve böylece Ermeni nüfus ile Azerbaycanlı yetkililer arasında diyalog süreci başlamıştı.
İlk toplantı 21 Eylül'de gerçekleşmişti
İlk toplantıları 21 Eylül'de Azerbaycan'ın Yevlah kentinde gerçekleşen taraflar, Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusunun yeniden entegrasyonu, bölgenin altyapısının yeniden inşası ve faaliyetlerinin düzenlenmesi gibi konuları ele almıştı. Bu görüşmede, Ermeni temsilcileri ayrıca Ermenilerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için taleplerde bulunmuştu.
Azerbaycan yetkilileri ise bu ihtiyaçların kısa süre içinde karşılanacağını açıklamıştı. İkinci görüşmenin ise kısa bir süre içinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 20 Eylül 2023 tarihinde saat 13.00 itibarıyla Karabağ'da ateşkes sağlandı. Bu ateşkes anlaşması, Karabağ'daki silahlı Ermeni güçlerin silah bırakmasını, mevzilerden çekilmesini ve tamamen silahsızlandırılmasını içeriyor. Ayrıca, Karabağ'daki yasa dışı Ermeni silahlı güçlerin dağıtılması, tüm silahların, mühimmatın ve ağır araçların teslim edilmesi gerekiyor. Bu süreçler, Rus barış gücü birliği ile koordineli bir şekilde yürütülecek.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki Ermeni sakinlerin temsilcilerinin Rus barışı koruma birliği aracılığıyla talebi dikkate alındığını ve yerel terörle mücadele tedbirlerinin askıya alındığını açıkladı.
Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusunun temsilcileri ile Azerbaycan yetkilileri, ateşkesin ardından ertesi gün Yevlah şehrinde bir araya gelecekler.
Azerbaycan'ın Karabağ'daki antiterör operasyonu 23 saat 43 dakika sürdü ve operasyon sonucunda ayrılıkçı güçler teslim oldu. Azerbaycan ordusu 90'dan fazla muharebe mevzisinin kontrolünü ele geçirdi. Karabağ'da yaşayan Ermeni nüfusunun yeniden entegrasyonuna başlandı ve yasa dışı silahlı kuvvetlerin silahsızlandırılması süreci başlatıldı.
Bu gelişmeler, İkinci Karabağ Savaşı sonrası bölgedeki tansiyonun artmasının ardından yaşandı. Son dönemde sözde rejim, bölgede provokasyonlar gerçekleştirmiş, Ermeni silahlı grupları Azerbaycan ordusunun mevzilerine saldırmış ve mayın döşemişti. Azerbaycan, bölgedeki anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla lokal antiterör operasyonu başlatmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.