Dolar (USD)
35.34
Euro (EUR)
36.58
Gram Altın
3008.72
BIST 100
9972.03
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Azerbaycan'dan Barak 8-ER füzeleriyle tatbikatı

13 Eylül 2023 10:40:08
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, hava kuvvetlerine bağlı hava savunma birliklerinin Barak 8-ER füzeleriyle tatbikat gerçekleştirdiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, planlı tatbikat kapsamında, temsili düşmanın fırlattığı balistik füzelerin, Azerbaycan'da "Yıldırım 8-ER" şeklinde isimlendirilen Barak 8-ER füzeleriyle belirlenerek imha edildiği bildirildi.

Açıklamada, tatbikatla hava savunma birliklerinin muharebe kabiliyetinin daha da geliştirilmesi ve personel arasındaki etkileşimin pekiştirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Daha önce Türkiye ile yapıldı

Azerbaycan'da, Türk ve Azerbaycan hava kuvvetlerine ait helikopterlerle 21 haziranda ortak tatbikat başlatıldı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, "Alpan 2023" ismi verilen tatbikatta havalanan helikopterler temsili düşmanın hava savunma, komuta ve toplanma mıntıkalarını uzak ve yakın mesafeden ateş açarak imha etti.

Bakanlık, personelin teorik ve pratik becerilerini geliştirmenin yanı sıra birimlerin etkileşimini sağlamayı ve muharebe kabiliyetini arttırmayı amaçlayan tatbikatın görüntülerini de paylaştı.

thumbsbcd31a33f0fef36a890e10da7f29ee7b8d_451dce9b009377434a4273f506bc5129.jpg

Askeri tatbikat nedir?

Askerî tatbikat, askerî harekâtlar için yapılan eğitimde askerî kaynakların kullanılması, savaşın etkilerinin araştırılması veya fiili mücadele olmadan test stratejilerini kullanmaktır. Bu aynı zamanda, ana üs veya istasyondan konuşlandırılmadan önce, garnizondaki veya konuşlandırılabilir güçlerin muharebe hazırlığına katkıda bulunur.

20. ve 21. yüzyıldaki tatbikatlar sıklıkla askerî acil durum operasyonları ve muharebe harekâtları gibi aynı şekilde bir kod adı ile tanımlanmıştır.

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki gerginlik yeniden bir savaşa dönüşebilir mi?

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki tansiyon yüksek olsa da bunun uzun vadeli bir çatışmaya ya da 2020 yılındaki 2. Karabağ Savaşı gibi bir sürece dönüşme ihtimali zayıf. Zira zaten 44 günlük savaşta Ermenistan ciddi kayıplar vermiş, Paşinyan pek çok kesim tarafından eleştirilmişti. Gelinen noktada benzer bir adımın atılmasının hem bölgesel hem de küresel etkileri de olacağından çatışmalar yaşansa da bunun ufak çapta kalacağı öngörülüyor.

Ayrıca yeni dönemde Türkiye'nin daha önce başlattığı 6'lı Platform önerisinin de ikinci planda kaldığı görülüyor. Bunda Rusya-Ukrayna savaşının gidişatının önemli bir payı olsa da küresel gelişmeler de belirleyici oldu. Öte yandan, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki olası bir çatışmanın Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme seyri üzerinde de birtakım olumsuz etkileri olacaktır. Bilindiği üzere Türkiye-Azerbaycan ilişkileri "tek millet, iki devlet" şiarıyla şekilleniyor. 2. Karabağ Savaşı'nın ardından iki ülke ilişkileri Şuşa Beyannamesi'yle stratejik müttefiklik seviyesine taşınmıştı.

Bu çerçevede, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme sürecinin de Azerbaycan'la eşgüdüm içinde yürütülmesi kararlaştırılmıştı. Bu husus daha önce Ermenistan tarafından pek çok kez teyit edilmişken geçtiğimiz günlerde Erivan'ın Türkiye'yle ilişkilerin seyrinin Azerbaycan'la yürütülen müzakerelere bağlı olmayacağını beyan etmesi Ermenistan'da ciddi bir paradigma değişikliğine gidildiğini gösteriyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin