Dolar (USD)
32.71
Euro (EUR)
35.42
Gram Altın
2490.12
BIST 100
10882.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

AYM FETÖ ile mücadeleye zarar vermemeli

Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aşarak FETÖ zanlısı Altan ve Alpay'la ilgili kararı büyük tepki çekti. FETÖ ile mücadeleyi sulandırmaya yönelik karar, AYM'nin Can Dündar vakasının kopyası!
AYM FETÖ ile mücadeleye zarar vermemeli
13 Ocak 2018 09:45:00
Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aşarak FETÖ zanlısı Altan ve Alpay'la ilgili kararı büyük tepki çekti. FETÖ ile mücadeleyi sulandırmaya yönelik karar, AYM'nin Can Dündar vakasının kopyası!

CAN DÜNDAR'I DA KAÇIRMIŞLARDI

Anayasa Mahkemesi'nin FETÖ zanlısı gazeteciler Alpay ve Altan hakkında verdiği 'hak ihlali' kararı büyük tepki çekti. FETÖ'nün MİT Tırları kumpası ile Türkiye'yi dünyada "Teröre destek veren ülke" konumuna düşürmek isteyen Can Dündar da AYM'nin kararıyla yurtdışına kaçtı.

MAHKEME BAĞIMSIZLIĞINI ZEDELEDİ

Milat'a konuşan Av. Mehmet Sarı, "AYM, Şahin Alpay ve Mehmet Altan'a yönelik 'ihlal' kararıyla temyiz mahkemesi gibi davrandı. AYM bu karar ile mahkemelerin bağımsızlığı ilkesini zedelemiştir. Bu karar Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarıdır" dedi.

Başbakan Yıldırım, AYM'nin FETÖ'cü gazeteciler hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin, "Büyük bir mücadele verdiğimiz bölücü terör örgütü, FETÖ ile yapılan bu mücadelenin zaafa uğramasına sebep olacak veya böyle anlaşılacak kararları almamalıdır" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) FETÖ'cü gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan hakkında verdiği 'hak ihlali' kararı büyük tepkilere yol açtı. MİT Tırları davasında da tutuklu Can Dündar hakkında aynı kararı veren mahkeme, tartışmaların odak noktası halinde geldi. Konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım, Cuma namazı çıkışında açıklamalarda bulundu. Bu tür kararların FETÖ ile mücadeleyi sulandırdığına dikkat çeken Başbakan Yıldırım, gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

AYM dosyanın içeriğini bilmiyor

Yıldırım, "İlk derece mahkemesi dosyaya hakimdir. Dosyanın içeriğini biz de bilmiyoruz Anayasa Mahkemesi de bilmiyor. O bakımından doğru kararı verecek olan birinci derece mahkemesidir. Hangi mahkeme olursa olsun, karar verirken, bizim yürütme olarak beklentimiz büyük bir mücadele verdiğimiz bölücü terör örgütü, FETÖ ile yapılan bu mücadelenin zaafa uğramasına sebep olacak veya böyle anlaşılacak kararları almamalıdır. Bu konuda çok daha dikkatli davranmak hem mahkemelerin hem yürütmenin hem idarenin görevidir" diye konuştu.

AK Parti-MHP ittifakı

MHP ile AK Parti arasındaki ittifaka ilişkin de konuşan Başbakan, "Muhalefet gizli saklı ittifak yapmasın. Biz milli ve yerliyiz. İttifak öyle gizli saklı yapılmaz. Vatandaş bakar, kimden yana tavrını koyacaksa o şekilde hareket eder. Çıkacak sonuç, herkesin kabul edeceği bir sonuçtur" dedi.

AYM sınırını aştı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da AYM'nin verdiği hak ihlali kararı değerlendirdi. Bireysel başvuruları karara bağlarken AYM'nin yasaların belirlediği sınırları aşamayacağını belirten Bozdağ, "AYM, ilk derece veya istinaf ya da temyiz mahkemesi gibi hareket edemez, hiçbir kurala bağlı değilmiş gibi karar veremez. AYM, anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış. Anayasa Mahkemesi, algıları değil anayasa ve yasaları gözetmek ve gereğini yapmakla yükümlüdür" vurgusunu yaptı.

AYM'nin ikinci Dündar vakası

Ezgi ÇelikANKARA

Anayasa Mahkemesi'nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın tahliyesinin önünü açan kararı kamuoyundan büyük tepki topladı. Kararın hukuki boyutunu gazetemize değerlendiren Av. Mehmet Sarı, "AYM, Alpay ve Altan kararıyla sıfatı ile bağdaşan bir tutum sergilememiştir. AYM, bir temyiz mahkemesi değildir. Bu karar ile mahkemelerin bağımsızlığı ilkesini zedelemiştir" dedi.Sarı, "Can Dündar ve Erdem Gül kararında da benzer durum yaşanmıştır. Bu karar Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarıdır" ifadelerine yer verdi.