Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
35.17
Gram Altın
2470.39
BIST 100
10793.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ay'la ilgili bildiğimiz her şey yanlış olabilir

Çinli bilim insanları, yaklaşık dört yıl önce Chang'e-5 misyonunun Ay'dan topladığı örneklerde grafen tespit ettiklerini duyurdu.
Ay'la ilgili bildiğimiz her şey yanlış olabilir
02 Temmuz 2024 10:03:53
Çinli bilim insanları, yaklaşık dört yıl önce Chang'e-5 misyonunun Ay'dan topladığı örneklerde grafen tespit ettiklerini duyurdu.

Çinli bilim insanları, yaklaşık dört yıl önce Chang'e-5 misyonunun Ay'dan topladığı örneklerde, Ay toprağında grafen bulunduğunu duyurdu. Bu çığır açan keşif, Ay'ın kökenine ilişkin yaygın olarak kabul edilen dev çarpışma teorisine meydan okumaya hazırlanıyor.

Dev çarpışma teorisine göre, Dünya yaklaşık 4.5 milyar yıl önce Mars büyüklüğünde bir gezegenle çarpıştı ve bu çarpışma sonucunda Ay oluştu. Apollo görevlerinden getirilen Ay örneklerinde karbona az rastlanması da bu teoriyi desteklemişti. Ancak, Çinli bilim insanlarının grafen keşfi, bu teoriyi yeniden değerlendirmeye açabilir.

Ay'ın Tarihi Yeniden Keşfedilebilir

Araştırmaya öncülük eden Jilin Üniversitesi ekibi, Ay toprağındaki karbonun varlığının, Ay'ın Dünya ile başka bir küçük gezegen arasındaki çarpışmadan oluştuğuna dair uzun süredir devam eden inanışla çeliştiğini buldu. Grafen, karbonun saf bir formu olup, bu karbonun kökenlerini daha derinlemesine incelemek için Çinli araştırma ekibi daha genç Ay örneklerini inceledi. Bu örnekler yaklaşık 2 milyar yaşında olup, amaç Ay'da bulunan yerli karbonun kristal yapısını çözmekti.

Araştırmacılar, Ay'ın yüzeyinde bir karbon yakalama süreci olabileceğini öne sürdü. Shenyang Ulusal Malzeme Bilimi Laboratuvarı ve Çin Derin Uzay Araştırma Laboratuvarı'ndan uzmanların da yer aldığı ekip, bulgularının "kimyasal bileşenlerin anlaşılmasını ve Ay'ın tarihini yeniden keşfetmeyi" sağlayabileceğini vurguladı.