Dolar (USD)
34.62
Euro (EUR)
36.57
Gram Altın
2946.06
BIST 100
9629.76
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ayetel kürsi okumanın fazilet ve faydaları

Kuranın en uzun suresi olan Bakara suresinin 255. ayetinde geçen ayetel kürsi ayetlerin en faziletlisidir. Peki Ayetel kürsi okumanın faziletleri nelerdir? İşte Ayetel kürsi okumanın fazilet ve faydaları...
Ayetel kürsi okumanın fazilet ve faydaları
09 Aralık 2019 14:37:00
Kuranın en uzun suresi olan Bakara suresinin 255. ayetinde geçen ayetel kürsi ayetlerin en faziletlisidir. Peki Ayetel kürsi okumanın faziletleri nelerdir? İşte Ayetel kürsi okumanın fazilet ve faydaları...

Kuranın en uzun suresi olan Bakara suresinin 255. ayetinde geçen ayetel kürsi ayetlerin en faziletlisidir. Peki Ayetel kürsi okumanın faziletleri nelerdir? İşte Ayetel kürsi okumanın fazilet ve faydaları...

Ayetül Kürsi Kuranı Kerim’de olan Bakara suresinin ikiyüzellibeşinci ayetidir. Adını, âyetin içinde geçen ve “taht, hükümranlık, ilim, kudret” gibi mânalara gelen “kürsî” kelimesinden almıştır. Bu ayette göze çarpan en bariz hakikat; Allah’ın Hay ve Kayyum isimleridir. Bir çok alimden günümüze faziletleri hakkında bir çok bilgi gelmiştir. Ayetel Kürsi fazileti, faydası çoktur. Bu sebeple ayetel kürsiyi ezbere bilmek ve onu okumayı adet edinmek çok önemlidir.

Ayrıca Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:

“Âyetü’l-kürsî Kur’ân âyetlerinin şahıdır.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 2)

Âyetü’l-kürsî’nin fazileti hakkındaki bazı hadislerde Hz. Peygamber (asm) Kur’an’da en büyük âyetin Âyetü’l-kürsî olduğunu (Müslim, Müsâfirîn, 258), yatağına girerken onu okuyan kimseyi Allah’ın koruyacağını ve şeytanın ona yaklaşamayacağını (Buhârî, Vekâlet, 10), bu âyetin içinde Allah’ın en yüce isminin bulunduğunu (Müsned, 6/461) ve Kur’an âyetlerinin efendisi olduğunu (Tirmizî, Fezâ’ilü’l-Kur’ân, 2) haber vermiştir.

Bu ayet-i kerîmede Cenâb-ı Allah’ın yüceliği, sıfatları, kâinatta meydana gelen büyük olayların tamamen onun iradesi doğrultusunda vukû bulduğu, onun isteği ve izni olmadan hiç bir kimsenin başkasına şefaat edemeyeceği, O’nun kürsüsü, göklerde ve yerdekilerin ona ait olduğu hakkında bilgi verilmektedir.

AYETEL KÜRSİ TÜRKÇE OKUNUŞU
1 – Allahû la ilahe illa hûvel
2 – Hayyûl kayyum,
3 – La te’huzûhu sinetûn (sinetûv) vela nevm,
4 – Lehu ma fis semavati ve ma fil ard,
5 – Men zellezi yeşfeu indehu illa bi iznih,
6 – Ya’lemû ma beyne eydihim ve ma halfehûm,
7 – Ve la yûhitune bi şey’in (im) min ilmihi illa bi ma şa’,
8 – Vesia kûrsiyyûhûs semavati vel ard,
9 – Ve la yeudûhu hıfzuhûma ve hûvel aliyyûl azim

AYETEL KÜRSİ ANLAMI (MEALİ)
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.
Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. O hayydır, kayyûmdur.
Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama.
Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur.
O’nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir?
O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (Hiçbir şey O’na gizli kalmaz.)
O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar,
O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler.
O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez.
O, yücedir, büyüktür.

AYETEL KÜRSİ NERELERDE OKUNUR?

Ayetel kürsi namaz içinde sure şeklinde okunduğu gibi, namazda tesbihden önce de okunur. Aynı zamanda bu ayeti namaz dışında dua olarak ihlas suresi, nas suresi ve felak sureleri ile birlikte okumanında iyi olduğu söylenmektedir.

AYETEL KÜRSİ’NİN FAZİLETİ VE SIRLARI İLE İLGİLİ HADİSLER

Kur’an-ın Şerefesi Ayet-el Kürsi’dir
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdular: “Her şeyin bir şerefi var. Kur’an-ı Kerim’in şerefesi de Bakara suresidir. Bu surede bir ayet vardır ki, Kur’an ayetlerinin efendisidir.” (Tirmizi, Sevabu’l-Kur’an 2, (2881).)

Hangi Ayet Daha Büyük?
Übey İbnu Ka’b (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) bana: “Ey Ebu’l-Münzir, Allah’ın Kitabından ezberinde bulunan hangi ayetin daha büyük olduğunu biliyor musun?” diye sordu. Ben: “O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur, O, Hayy’dır, Kayyûm’dur (yani diridir her şeye kıyam sağlayandır” (Bakara, 225) -ki buna Ayet’ü’l-Kürsi denir- dedim. Göğsüme vurdu ve: “İlim sana mübarek olsun ey Ebu’l-Münzir!” dedi.” (Müslim, Ebu Davud, Vitr, 17, (Salat 325, (1460).)

Okuyanı Muhafaza Eder
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Her kim akşam olunca Ha-mim el-Mü’min süresini baştan, 3. (dahil) ayetine kadar ve Ayete’l-Kürsiyi okuyacak olursa bu iki Kur’an kıraati sayesinde sabaha kadar muhafaza olunur. Kim de aynı şeyleri sabahleyin okursa onlar sayesinde akşama kadar muhafaza edilirler.” (Tirmizi, Sevabu’l-Kur’an 2, (2882).)

Kur’an’ın En Faziletli Ayeti
Muhammed b. İsâ’dan nakledildiğine göre İbnü’l-Aska’ şöyle der:

“Adamın biri Hz. Peygamber’e gelip,

‘Kur’an’ın en faziletli âyeti hangisidir?’ diye sordu. Resulullah (asm.) şöyle buyurdu:

Âllah’u Lâilâhe illâ huve’l-Hayyu’l-Kayyûm… ” (Müslim, Müsafirîn, 258; Ebû Dâvûd, el-Huruf ve’l-Kiraa, 35; İbn Hanbel, V/142).

Başka bir hadisi şerifte şu şekilde geçmektedir:

“Kur’an’ın en faziletli âyeti Bakara sûresindeki Âyetü’l-kürsi’dir. Bu âyet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır. ” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 2)

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin