Aydın'daki Zeus Tapınağı'nda 'sunak' keşfedildi
Antik kentte, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Kökdemir başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları sürüyor.
İki yıl önce başlayan çalışmalar sonucunda, antik kentte "dinsel agora" olarak nitelendirilen alanda bulunan Zeus Tapınağı'nın kalıntıları ortaya çıkarıldı.
Tapınağın batı bölümündeki çalışmalar sırasında genişliği 3 metre 53 santimetre, uzunluğu 5 metre 10 santimetre, yüksekliği 70 santimetre olan sunak bulundu.
Sunağın, Zeus kültündeki kurban törenlerinde kullanıldığı düşünülüyor.
- "Çok heyecanlıyız"
Görkem Kökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Zeus Tapınağı'na ait 600'e yakın mimari bloku, yaptıkları çalışma ile kazı alanından dışarı çıkartıldıklarını hatırlattı.
Temizlik ve kazı çalışmalarıyla bu sene tapınağın zemin döşemesini ortaya çıkardıklarını belirten Kökdemir, şunları söyledi:
"Şimdi de zemin kotundan başlayarak yavaş yavaş artık tapınağın en üst noktasına kadar yükseltme çalışmalarına başladık. Yani büyük bir gurur, büyük bir mutluluk. Gerçekten hem hayal etmiştik hem hedeflemiştik ama bunu görmek insanı çok mutlu ediyor. Çok kısa bir sürede bunu başardık."
Anadolu'nun en önemli tapınaklarından biri üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Kökdemir, şu değerlendirmede bulundu:
"Çok heyecanlıyız. Tapınağın yüzde 80 orijinal malzemesini bulduk. Aslında bu tapınak 100 yıl önce Almanlar tarafından kazılmıştı ve Alman kazılarının ardından 100 yıl önce burada bulunan tapınağa ait olan yüzde 10 mimari eleman Almanya'ya götürülmüştü ve Berlin'de Pergamon Müzesi'nde yüzde 10 orijinal malzeme, yüzde 90 imitasyon malzemeyle sergilemeye açılmıştı. Şimdi bizim yaptığımız restorasyon çalışmasında yüzde 90'a yakın bir orijinal ve yüzde 10-20 bir imitasyon malzeme olacak ama Berlin'de değil, Aydın'da, Germencik'te kendi bulunduğu konumda gelip ziyaretçiler tapınağı gezebilecek ve görebilecek."
- "Sunak, Zeus kültü hakkında önemli bilgiler verdi"
Tapınağın belgeleme çalışmaları yanı sıra kazılara da devam ettiklerini aktaran Kökdemir, "Bu senenin önemli bir sonucu olarak tapınağa ait olan mermerden yapılmış ve bugüne kadar bilinmeyen sunağını ortaya çıkardık. Bu da tabii ki çok önemliydi. Çünkü tapınak hakkında ve tapınağın ithaf edildiği Zeus kültü hakkında bize çok önemli bilgiler verdi." değerlendirmesinde bulundu.
Hedeflerinin tapınağı ayağa kaldırmak olduğunu belirten Kökdemir, "Umarım gerekli finansı bulabiliriz ve önümüzdeki yıldan itibaren belki de 2025 yılında tapınağın önünde artık ayakta bir şekilde röportaj vermiş oluruz diye düşünüyoruz. İkinci hedefimiz bu olacak." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.