Ayasofya Camii'nde en gelişmiş teknikler kullanılıyor
3 imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul'un 1500 yıllık kültürel mirası Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, dünyaya örnek bir restorasyon ve bakımdan geçiyor.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz'a göre yapılanlar, iğneyle kuyu kazmaya benzer bir çabaya eş değer.
"Milimetrik hesap ve çizimler yapılarak yerine yerleştiriliyor"
Restorasyon çalışmalarının büyük bir titizlikle yürütüldiğünü belirten İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, "3-5 ayrı yöntemi kullanmak ve değerlendirmek gerekiyor. Toplu iğne başı kadar küçük bir mermer parçası bile tespit edilip fotoğrafı çekiliyor. Milimetrik hesap ve çizimler yapılarak yerine yerleştiriliyor. Bazen o mermerin yapışması için bir buçuk ay gibi bir süre bekleniyor" dedi.
Bakım, onarım ve restorasyon aşamalarında mimarlar, akademisyenler ve uzman isimler titizlikle çalışıyor. Gelişmiş teknik ve yöntemler uygulanıyor.
Dünyaya örnek
Yapılan çalışmanın dünyaya örnek olacak nitelikte olduğunu söyleyen Yılmaz, "Ayasofya üzerinden Türkiye, dünyaya farklı inanç ve medeniyetlere ait kültürlerin nasıl korunacağına dair örnek bir sistemi, modeli ve yapıyı ortaya koymuştur" diye konuştu.
Tarihi cami, Mimar Sinan ile Sultan Abdülmecid döneminde uygulanan restorasyon ve bakımlarla günümüze kadar ayakta kaldı.
"Bu süreçte yapılanlardan en önemlilerinden birisi 1934'te yıkılan medresenin aslına uygun olarak, ki 1980'li yıllarda kazı çalışmalarında temeline ulaşılmıştır. Ve 2017'de başlayan süreçte de aslına uygun yeniden yapılıp tamamlanmıştır."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.