Avusturya'daki eğitim kurumlarında 2022'de 158 ayrımcılık vakası kayıtlara geçti
Avusturya'da faaliyet gösteren eğitim kurumlarındaki ayrımcılığa karşı çalışmalar yürüten "Eğitimde Ayrımcılık Karşıtı Eşitlik Derneğinin (IDB)" raporuna göre ülkede geçen yıl 158 ayrımcılık vakası yaşandı.
Eğitim sisteminde din, cinsiyet, kültür, etnik köken ve benzeri nedenlerle ayırımcılığa maruz kalan öğrenci ve eğitmenlere ilişkin 7 yıldır çalışmalar yürüten IDB tarafından hazırlanan "2022 Avusturya Eğitim Sisteminde Ayrımcılık Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı.
Ayrımcılığın nedenleri başta olmak üzere yaşananlara ilişkin örneklerin yer aldığı raporda geçen yıl 158 olay kayda alındı.
- Etnik köken ve dini aidiyet, birinci derece ayrımcılık nedeni
Raporda, eğitim kurumlarındaki bireylerin yüzde 84 ile en çok etnik köken ve dini aidiyetleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldığı, bu oranın yüzde 36'sını Müslümanlara yönelik ayrımcı ve ötekileştirici davranışların oluşturduğu kaydedildi.
Raporda, ayrımcılık suçunu işleyenlerin yüzde 61'ini eğitmenler, yüzde 22,5'ini idareciler, yüzde 6'sını iş arkadaşları, yüzde 4'ünü öğrencilerin oluşturduğu, ülkedeki bazı düzenlemelerin de yüzde 1,5 düzeyinde ayrımcılığa yol açtığı ifade edildi.
- Ayrımcılık, en çok ilkokullarda
Ülkede yüzde 59 ile ayrımcılığın en çok ilkokullarda yaşandığına işaret edilen raporda, bu oranın diğer ilköğretim kurumlarında yüzde 25,5, üniversitelerde yüzde 11 ve anaokullarında yüzde 4,5 olduğu bildirildi.
IDB Yöneticisi Dr. Sonia Zaafrani, rapora ilişkin değerlendirmesinde, yaklaşık 7 yıldır çalışma yürüttüklerini, öğrenciler ve eğitmenlere yönelik ayrımcılığın çeşitli türevlerinin eğitim sisteminin parçası haline geldiğini belirterek, bu şiddete karşı durulması için ivedilikle harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Zaafrani, "Şu anki ve gelecekteki nesillerin gençlik çağlarında maruz kaldıkları, derin yaralara yol açan ve hayatlarının ileri evrelerinde de onları rahatsız etmeyi sürdürecek bu duruma (ayrımcılık) karşı eyleme geçmemiz gerekiyor." görüşünü paylaştı.
Raporda kayıt altına alınan olayların eğitim sistemindeki ayrımcılığı tam şekilde yansıtmadığına dikkati çeken Zaafrani ancak çeşitli yollarla elde edilen bu verilerin sisteme ilişkin yeterince fikir verdiğini belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.