Dolar (USD)
35.33
Euro (EUR)
36.57
Gram Altın
3007.35
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Avusturya ve Türkiye ‘Kış Turizmi Zirvesi’nde bir araya geldi

Uludağ ilk kez farklı bir zirveye ev sahipliği yaptı. Avusturya Ticaret Ofisi tarafından Uludağ’a davet edilen Avusturyalı firmalar ile Türkiye’nin farklı yerlerinden yaklaşık 60 belediye ve kayak merkezi yöneticisinin bir araya geldiği zirvede, kayak merkezlerinin geleceği, yaz turizminin nasıl canlandırılabileceği konuşuldu. Zirvenin sonunda her iki ülkenin firmaları ikili görüşmeler yaptı.
Avusturya ve Türkiye ‘Kış Turizmi Zirvesi’nde bir araya geldi
06 Mart 2020 17:21:00
Uludağ ilk kez farklı bir zirveye ev sahipliği yaptı. Avusturya Ticaret Ofisi tarafından Uludağ’a davet edilen Avusturyalı firmalar ile Türkiye’nin farklı yerlerinden yaklaşık 60 belediye ve kayak merkezi yöneticisinin bir araya geldiği zirvede, kayak merkezlerinin geleceği, yaz turizminin nasıl canlandırılabileceği konuşuldu. Zirvenin sonunda her iki ülkenin firmaları ikili görüşmeler yaptı.


Dünya genelinde 110 ofisi bulunan Avusturya Ticaret Ofisi’nin İstanbul bürosu, Bursa Uludağ’da ‘Avusturya - Türkiye Kayak ve Altyapı Sektörü Zirve Toplantısı’ adıyla ilk kez kayak sektörü adına geniş çaplı bir etkinlik düzenledi. Organizasyonun destekçisi Uludağ Beceren Otel’deyaklaşık 150 kişinin katılımıyla gerçekleşen zirvede, Türkiye’deki kayak merkezi işletmeleri ve otelleri, yatırımcıları, kamu, dernek ve federasyon yetkilileri, Avusturyalı firmalarla işbirliği olanaklarını görüştü.

Zirvenin açılışında konuşan Avusturya Ticaret Müsteşarı GeorgKarabaczek, Avusturya’daki kayak merkezlerinin gelirinin yarısının kış,yarısının da yaz turizmden geldiğini belirterek, “Bu bir gecede olmadı. 120 yıllık bir tecrübe var. Hatalarımızdan çok şey öğrendik. Çok tecrübelendik. Bunu sizinle de paylaşmak istiyoruz. Avusturya’da yılda 600 milyon Euro’luk yatırım yapılıyor. Yatırım için büyük bir finansman gerekiyor ancak geri dönüşü ise oldukça kazançlı” dedi.

Sektörel zirvenin önemli bir amacı da kayak merkezlerindeki yaz turizminin de canlandırılmasıydı. Bu konuda Avusturya’nın mevcut durumu hakkında sunum yapan Avusturyalı Inputfirması yetkilisi JohannesTriebnik, Türkiye’nin zengin bir geleneğe, kültüre sahip olduğunu ama en önemlisi de birçok yerde bulunmayan doğal zenginliğe sahip olduğunu anlattı. Bu potansiyelin kullanılması gerektiğini belirten Triebnik, Türkiye’deki tesislerin yaz turizmine de geçebilmesi için otantik ve eşsiz deneyimler sunması gerektiğini söyledi. Avusturya’nın yaz turizmi yatırımlarına 20 yıl önce başladığını belirten Triebnik, teleferiklerin çok önemli olduğunu, Avusturya’da 2900 teleferik bulunduğunu ve bu tesislerin kışın olduğu gibi yazın da çalışması gerektiğini vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım Geliştirme ve Planlama Dairesi Başkan Vekili Özgür Almaç,

Avusturyalı şirketlerin Türkiye’de bulunmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ve bu konuda yapılacak her türlü organizasyona ve işbirliğine destek vereceklerini söyledi. Türkiye’deki destinasyonların dönüşümünün çok önemli bir konu olduğunun da altını çizen Almaç, ortak karar alma süreçlerinin çok önemli olduğunu ancak bu sayede turizmin gelişebileceğini vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım Geliştirme ve Planlama Dairesi Başkanlığı Kültür ve Turizm Uzman Şener Şen de Türkiye’deki kayak merkezlerinin son durumu hakkında Avusturyalı yetkililere bilgi vererek, yatırım konusunda Türkiye’de çok sayıda fırsatın bulunduğunu belirtti.

Zirve, sunumların ardından firmaların ikili görüşmeleri ile devam etti.

Kayak sektörünün öncü firmaları

Halihazırda bazıları Türkiye’de de faal olan Avusturyalı firmalar, dağlarda kış ve yaz turizminin gelişmesi adına ürünler üretiyor, teknolojiler geliştiriyor ve yılın 365 günü sürdürülebilir olmaları adına projeler üretiyor. Kayak merkezleri de dahil olmak üzere, büyük proje taşımacılığında dünya çapında lider firmalardan DB Schenker, Türkiye’deki firması DB SchenkerArkasile entegre lojistik çözümler sunuyor. Teleferik tesisleriyle ile yolcu taşımacılığında son teknoloji ürünleri ile adından birçok kayak merkezinde bahsettiren Doppelmayr/Garaventa firması ise aslında Türkiye’de birçok kayak merkezinde uzun senelerdir faaliyetlerini sürdürüyor.

Biletleme ve geçiş sistemlerinin lider firmalarından olan iki Avusturyalı firma olan Axessve Skidata, etkinlik boyunca bu geçiş yönetimi sistemlerinin teknolojik gelişmeleri hakkında Türk kayak merkezlerine bilgi verdi. Yine Avusturyalı Sunkidfirması, kayak merkezlerinde geliştirdiği eğlence parkları ve sistemleri ile hem çocuklar hem de büyükler tarafından oldukça ilgi gören sistemler üretiyor. Katılımcılardan karlama sistemi üreticileri Demacklenkove Technoalpin, özellikle de küresel ısınmanın yaşandığı bu dönemde, kesintisiz kar imkânı sunan bu sistemleri ile Türkiye’de bulunan kayak merkezlerinin ilgisini çekti.

Spor ürünleri sektöründe öncü markalardan biri olan Avusturyalı Head, en gelişmiş ürünlerini zirvede sergiledi. Özellikle son yıllardaki teknolojik atılımlardan sonra kayak merkezlerinin 24 saat canlı yayın yapan ve 360 derece yüksek kalite görsellere erişim sağlayan Panomaxürünleri ise, Türkiye’deki kayak merkezlerine pazarlamada son teknoloji çözümler sunuyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin