Avustralya Parlamentosuna, ordu sırlarının korunmasını amaçlayan yasa tasarısı sunuldu
Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, parlamentoya "orduya ait gizli bilgileri koruma amacıyla" bir yasa tasarısı sundu.
Bakan Marles, parlamentoda yaptığı konuşmada, tasarının, Avustralya'nın özellikle AUKUS ortaklarıyla çalışmaya başladığı dönemde "hassas teknoloji ve bilgileri korumak için güvenlik standardını geliştirme taahhüdünü yansıttığını" söyledi.
Tasarının, bu konudaki yasal hedeflerinin tamamını temsil etmediğine işaret eden Marles, bu "AUKUS ortaklarımızla daha sorunsuz teknolojik transferler yapma yolunda önemli bir adımdır." ifadesini kullandı.
Tasarıya göre, Savunma Bakanlığının izni olmadan başka bir ülkenin ordusunda çalışan veya orada eğitim veren Avustralya ordusunun eski personeli, 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
Bakan Marles, hangi ülkelerin bu kısıtlamalardan hariç tutulduğuna karar verme yetkisine sahip olacak.
AUKUS anlaşması
Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzalamıştı.
3 ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" anlaşması uyarınca Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'deki tersanelerde, en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilmesi planlanıyor.
Anlaşma uyarınca Avustralya'nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik'te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak değerleri ile çıkarlarının korunmasına katkı sunmak için kullanılacak.
Hint-Pasifik bölgesinde, Çin'in büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalayacağı" eleştirisinde bulunmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.