Avustralya yüzünü Çin'e döndü: Kritik ziyaret!
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Çin Başbakanı Li, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da gerçekleşen 43. ASEAN Zirvesi'nin yanı sıra Doğu Asya Zirvesi (EAS) marjında buluştular.
Avustralya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Albanese, Li ile yaptığı görüşmeyi "dürüst ve yapıcı bir diyalog" olarak değerlendirdi. Görüşme sırasında ikili ilişkiler, devam eden ticaret engelleri, konsolosluk meseleleri ve insan hakları gibi Avustralya için önemli konular ele alındı. Albanese, ayrıca bölgesel ve uluslararası güvenlik sorunları hakkında da görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade etti.
Çin Başbakanı Li, görüşmede istikrarlı Çin-Avustralya ilişkilerinin temel çıkarlara ve ortak arzulara hizmet ettiğini vurguladı.
Ayrıca, Anthony Albanese, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile geçen yıl Bali'de gerçekleştirdiği görüşmeden bu yana ülkeleri arasındaki ilişkilerin olumlu bir yönde ilerlediğini ve Avustralya'nın Çin ile verimli ve istikrarlı ilişkiler kurma çabalarını sürdüreceğini belirtti.
50. yıl dönümü vesilesiyle ziyaret gerçekleştirilecek
Albanese ayrıca, 21. Avustralya Başbakanı Gough Whitlam'ın tarihi Çin ziyaretinin 50. yıl dönümü vesilesiyle ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in daveti üzerine önümüzdeki 2 ay içinde Pekin'i ziyaret edeceğini açıkladı. Bu ziyaret, 2016'dan bu yana bir Avustralya Başbakanının Çin'e gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma niteliği taşıyor.
Diğer bir gelişme olarak, 2020 yılından bu yana ilk kez düzenlenen 7. Çin-Avustralya Yüksek Seviyeli Diyaloğu bugün Pekin'de başladı.
ASEAN Zirvesi nedir?
ASEAN, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (Association of Southeast Asian Nations) kısaltmasıdır. ASEAN, Güneydoğu Asya'daki on ülkenin bir araya gelerek oluşturduğu bir siyasi ve ekonomik birlik olan uluslararası bir organizasyondur. ASEAN üyesi ülkeler şunlardır: Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam.
ASEAN Zirvesi ise bu on ülkenin liderlerinin ve diğer üst düzey yetkililerinin yıllık olarak bir araya geldiği bir etkinliktir. ASEAN Zirvesi, bölgesel işbirliğini, ekonomik entegrasyonu ve siyasi diyalogu teşvik etmeyi amaçlayan bir platform olarak hizmet verir. Bu zirvelerde bölgesel güvenlik, ekonomik işbirliği, çevre sorunları ve diğer önemli konular ele alınır.
ASEAN Zirvesi'nin yanı sıra, ASEAN liderleri farklı dönemlerde çeşitli diğer zirvelere de katılabilirler. Örneğin, Doğu Asya Zirvesi (EAS) gibi, ASEAN ülkeleri ve diğer büyük bölgesel oyuncular arasındaki işbirliğini destekleyen zirveler düzenlenir.
ASEAN Zirvesi, Güneydoğu Asya'daki barış, istikrar ve işbirliğini teşvik etmek amacıyla bölgesel diplomasi ve ilişkilerin önemli bir bileşeni olarak kabul edilir. Bu zirveler, üye ülkelerin bir araya gelerek bölgesel sorunları ele almasına ve çözüm yolları bulmasına yardımcı olur.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.