Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2436.20
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​Avrupa'nın en iyisi Türkiye

"Pandemi nedeniyle Avrupa ülkelerinde satışlar düşerken, Türkiye otomotiv pazarında rekorlar kırıldı" diyen OSD Başkanı Yenigün, "2020'de Avrupa'da en iyi performansı gösteren ülke Türkiye. Hatta beklenenin aksine otomotiv sanayinde istihdam artışı oldu" ifadesini kullandı.
​Avrupa'nın en iyisi Türkiye
17 Ocak 2021 23:42:16
"Pandemi nedeniyle Avrupa ülkelerinde satışlar düşerken, Türkiye otomotiv pazarında rekorlar kırıldı" diyen OSD Başkanı Yenigün, "2020'de Avrupa'da en iyi performansı gösteren ülke Türkiye. Hatta beklenenin aksine otomotiv sanayinde istihdam artışı oldu" ifadesini kullandı.

Sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2020 yılına ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini düzenlediği online basın toplantısıyla açıkladı. OSD verilerine göre 2020 yılında toplam üretim 2019 yılına göre yüzde 11 azalarak 1 milyon 297 bin 854 adet, otomobil üretimi yüzde 13 azalarak 855 bin 43 adet oldu. 2020’de otomotiv ihracatı 2019 yılına göre adet bazında yüzde 27 azalarak 916 bin 543 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı da yüzde 28 oranında azalarak 596 bin 616 adet oldu. Tüm bu rakamların ışığında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sektörü toplam ihracatın yüzde 15’ini gerçekleştirerek bir kez daha şampiyon oldu.

Pazarımız çok iyi performans gösterdi

Toplantıda konuşan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Üretime baktığınızda üretim sadece yüzde 11,2 düşerken Avrupa’da ve dünyada daha yüksek düşmüş. 3’üncü ve 4’üncü çeyrekteki toparlanmalara rağmen Avrupa Birliği (AB) yüzde 25 daraldı ama bizim pazarımız çok iyi performans gösterdi” dedi.

“Pazarı hep birlikte yaşadık” diyen Yenigün, “800 bin civarında oluşmuş bir pazar var. Her şeye rağmen bu rakamların oluşması da yine çok çok olumlu” değerlendirmesinde bulundu.

Otomotiv ana sanayii açısından geleceğe olumlu baktık

Yenigün, “2020 yılının her ne kadar hepimiz için sağlık tehdidi, ekonomi konusunda belirsizlik içermesine rağmen, otomotiv ana sanayii açısından, hep olumlu baktığımız bir yıl oldu. Bu sistem yeni model yatırımı yapmış. Dükkân kapanmadı, çarklar durmadı, yeni model yatırımları ciddi bir şekilde devam etti, kalite, yeni model yatırımları, modernizasyonu diğer sektörlerle mukayese ettiğiniz zaman, müthiş bir öne çıkma görüyorsunuz otomotivde. Bu da zaten geleceğe olan inancımız ve güvencimiz ile açıklanabilir zaten ancak” diye konuştu.

Cumhurbaşkanımızın bahsettiği reformları bekliyoruz

“2021 ile ilgili diğer beklentilere baktığımızda, küresel ticaretteki gelişmeler, reform dönemi ki Sayın Cumhurbaşkanı’mız reform döneminden bahsetti” açıklamasını yapan Yenigün, “Reformların gerçekleşmesini bekliyoruz ve istiyoruz. Bu reformların olumlu yansımaları olacak diye düşünüyoruz. Bunun en güzel örneğini de son iki-üç haftadır Maliye yönetiminde hissediyoruz. Naci Ağbal’ın uygulamaları Euro ve Doların düşmesine neden oldu” dedi.

Ankara ile ilişkimiz geçmiş dönemlerden daha iyi

Ankara ile iletişiminiz istediğiniz boyutta değil mi? sorusuna cevap veren Yenigün şöyle konuştu: “Çok net söyleyebilirim. Tam tersine Ankara ile ilişkimiz geçmiş dönemlerden daha da iyi. Sağ olsun Sayın Bakanlarımız direkt olarak telefon açıp fikir soruyorlar, görüş alıyorlar. O konuda çok net bir resim çizdim yani herhangi bir tereddüt yok.”