Avrupalı liderlerden göç krizine ''Malta'' formülü
Avrupa Birliği (AB) kurumlarının liderleri ve üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, dönem başkanı Malta'nın evsahipliğinde toplandı.
Liderler, başkent La Valletta'daki Grandmasters Sarayı'ndaki gayriresmi zirvede, orta Akdeniz'de devam eden düzensiz göç sorunu, ABD ile ilişkiler, Brexit ve AB'nin kurucu anlaşması olan 1957 Roma Anlaşmasının 60. yıld önümü çerçevesinde birliğin geleceğini görüşmek üzere bir araya geldi.
Zirveye öncesinde basına açıklamalarda bulunan liderlerden AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupalılar olarak bugün büyük bir sorumlulukla hareket etmeleri gerektiğini, dünyanın güçlü bir Avrupa Birliği'ne ihtiyaç duyduğunda bunu birlik olarak göstermeleri gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler, Türkiye'nin sığınmacılara olağanüstü yardımlarda bulunduğunu bildirerek, Akdeniz'deki sığınmacı ölümlerinin sona ermesi ve Libya'daki sığınmacıların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için Avrupa Birliği (AB) liderlerini kararlı ve ortak adımlar atmaya çağırdı.
Bugünkü zirvede öncelikli olarak ele alınan göç konusuna da değinen Mogherini, 'Bugün, göç hususunda farklı bir yaklaşım gösterebiliriz. Avrupa yaklaşımı, partner olma yaklaşımıdır. Bugün, Libya'ya güçlü bir destek verebileceğimize inanıyorum.' dedi.
Malta zirvesine katılan Avrupalı siyasiler, aile fotoğrafı çektirdi.
Amerikan halkı ve yönetimiyle güçlü değerler ve çıkarlar temelinde dost olduklarını, bunun öyle süreceğini dile getiren Mogherini şunları kaydetti:
'Dostlar arasında pozisyonların farklılık göstermesi normal. Avrupa, göç konusunda kesin bir yaklaşım gerektiğinde farklı düşünebilir. Biz, duvarlara ve yasaklara inanmıyoruz. Bu Avrupa'nın yaklaşımı. Amerikan yaklaşımı bugün farklılık gösterebilir. Bu, Avrupa'nın sorunu değil. Bu, belki Amerika'nın problemi olabilir ancak, biz her zaman Amerikalı dostlarımızla, dostluğumuza ve işbirliğimize bakıyoruz.' Almanya Başbakanı Angela Merkel de Avrupa'nın kaderinin kendi elinde olduğunu vurgulayarak, 'Dünyadaki rolümüzü tanımlama şeklimiz ne kadar net olursa, transatlantik ilişkilerimize de iyi bakabiliriz.' diye konuştu
İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni de yaptığı açıklamada, dün Libya ile düzensiz göçü durdurmaya yönelik Roma'da imzaladıkları anlaşmayla ilgili, 'Göçmenlerin, yüzde 90'ı Libya üzerinden geliyor. Bu anlaşma yeni bir sayfa açtı.' ifadelerini kullandı.
Gentiloni, bu anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, 'AB'ye, kendi üzerimize düşeni yaptığımızı söyleyebiliriz. Şimdi AB'den gerekli olan kaynağı talep edeceğiz. AB, ekonomik bakımdan sahaya pek çok kaynak koyabilir.' şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.