Dolar (USD)
35.16
Euro (EUR)
36.65
Gram Altın
2968.84
BIST 100
9929.52
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Avrupa'daki enerji krizi firmaları Türkiye'ye yönlendiriyor

Rusya'nın gazı kesmesinin ardından Avrupa'da endişe giderek büyüyor. Kıta genelinde çelik fabrikalarını ve alüminyum tesislerini vuran enerji krizi, şimdi moda endüstrisine yayılıyor.
Avrupa'daki enerji krizi firmaları Türkiye'ye yönlendiriyor
23 Ekim 2022 12:52:34
Rusya'nın gazı kesmesinin ardından Avrupa'da endişe giderek büyüyor. Kıta genelinde çelik fabrikalarını ve alüminyum tesislerini vuran enerji krizi, şimdi moda endüstrisine yayılıyor.

Milatgazetesi.com

ABD merkezli yayın kuruluşu Wall Street Journal (WSJ), Avrupa'da artan enerji maliyetlerinin moda sektörünü zorlamaya başladığını, bu sebeple pek çok firmanın üretimini Türkiye de dahil olmak üzere başka ülkelere taşımaya başladığını yazdı.

Gazetenin haberine göre, Gucci ve H&M gibi markalara tedarik sağlayan binlerce küçük atölye, doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle iş modellerinin çöküşünü izledi. Avrupa tekstil ve konfeksiyon ticaret grubu Euratex'in verilerine göre, enerji fiyatlarındaki artış üretim maliyetlerini %5'ten %25'e çıkarttı.

Tekstil üreticileri, enerji dağıtan firmaların ödeme alamamaktan endişe duyduklarını, bu yüzden tekstil şirketlerinden teminat ve depozito talep ettiğini belirtti.

Tedarik zinciri tehdit altında

Avrupa ülkelerden ise enerji konusunda birbirine zıt sesler yükseliyor. İtalya ve diğer bazı Güney Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği'nden tüm üye ülkelerde toptan gaz fiyatlarına bir üst sınır getirmesini isterken, Almanya ve Hollanda buna karşı çıkıyor.

Halihazırda, yün balyalarını ipliğe dönüştürmek için çok fazla elektrik tüketen iplikçilerden, su tanklarını gazla çalıştıran dokumacılardan ve endüstriyel boyutta kurutucular kullanan kumaş boyacılara kadar tüm tedarik zinciri tehdit altında.

Fatura 90 bin Euro'dan 650 bin Euro'ya çıktı

Kumaş üreticilerinin bu yüksek maliyetleri alıcılara basitçe yansıtması zor. Üstelik birçoğu, malları aylar önce kararlaştırılan fiyatlarla teslim etmekle yükümlü. Bu durum, birçok moda şirketini ve perakendeciyi işlerini enerji fiyatlarının daha düşük olabileceği Avrupa dışına kaydıracak gibi görünüyor.

Kuzey İtalya'da bir tekstil üreticisi işleten Alberto Paccanelli'nin Temmuz'da gelen doğalgaz faturası bir yıl önce 90.000 Euro idi. Bu yıl yaklaşık 650.000 Euro'ya çıktı. Şimdi ise 660.000 Euro'ya yükseldi. Paccanelli, "Şu anda olan şey, tüm Avrupa endüstrisinin iflas etme riskidir" dedi.

Rota Türkiye'ye kayıyor

Öte yandan bazı markalar, üretimlerini maliyetlerin daha düşük olduğu Türkiye ve diğer bazı ülkelere taşımaya başladı. Rusya'nın Türkiye'ye gaz ve petrol tedarik etmesi, bu süreçte Türkiye'ye avantaj sağladı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin