Avrupa'daki enerji krizi firmaları Türkiye'ye yönlendiriyor
Milatgazetesi.com
ABD merkezli yayın kuruluşu Wall Street Journal (WSJ), Avrupa'da artan enerji maliyetlerinin moda sektörünü zorlamaya başladığını, bu sebeple pek çok firmanın üretimini Türkiye de dahil olmak üzere başka ülkelere taşımaya başladığını yazdı.
Gazetenin haberine göre, Gucci ve H&M gibi markalara tedarik sağlayan binlerce küçük atölye, doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle iş modellerinin çöküşünü izledi. Avrupa tekstil ve konfeksiyon ticaret grubu Euratex'in verilerine göre, enerji fiyatlarındaki artış üretim maliyetlerini %5'ten %25'e çıkarttı.
Tekstil üreticileri, enerji dağıtan firmaların ödeme alamamaktan endişe duyduklarını, bu yüzden tekstil şirketlerinden teminat ve depozito talep ettiğini belirtti.
Tedarik zinciri tehdit altında
Avrupa ülkelerden ise enerji konusunda birbirine zıt sesler yükseliyor. İtalya ve diğer bazı Güney Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği'nden tüm üye ülkelerde toptan gaz fiyatlarına bir üst sınır getirmesini isterken, Almanya ve Hollanda buna karşı çıkıyor.
Halihazırda, yün balyalarını ipliğe dönüştürmek için çok fazla elektrik tüketen iplikçilerden, su tanklarını gazla çalıştıran dokumacılardan ve endüstriyel boyutta kurutucular kullanan kumaş boyacılara kadar tüm tedarik zinciri tehdit altında.
Fatura 90 bin Euro'dan 650 bin Euro'ya çıktı
Kumaş üreticilerinin bu yüksek maliyetleri alıcılara basitçe yansıtması zor. Üstelik birçoğu, malları aylar önce kararlaştırılan fiyatlarla teslim etmekle yükümlü. Bu durum, birçok moda şirketini ve perakendeciyi işlerini enerji fiyatlarının daha düşük olabileceği Avrupa dışına kaydıracak gibi görünüyor.
Kuzey İtalya'da bir tekstil üreticisi işleten Alberto Paccanelli'nin Temmuz'da gelen doğalgaz faturası bir yıl önce 90.000 Euro idi. Bu yıl yaklaşık 650.000 Euro'ya çıktı. Şimdi ise 660.000 Euro'ya yükseldi. Paccanelli, "Şu anda olan şey, tüm Avrupa endüstrisinin iflas etme riskidir" dedi.
Rota Türkiye'ye kayıyor
Öte yandan bazı markalar, üretimlerini maliyetlerin daha düşük olduğu Türkiye ve diğer bazı ülkelere taşımaya başladı. Rusya'nın Türkiye'ye gaz ve petrol tedarik etmesi, bu süreçte Türkiye'ye avantaj sağladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.