Avrupa''da ilk Türk pilot
Avrupa’nın en genç ülkesi olan Kosova, ilk sivil pilotunu Türkiye’den çıkardı. 27 yaşındaki Volkan Osmani, Türkiye’deki bir özel uçuş okulundan başarıyla mezun olarak ülkesinin ilk sivil pilotu olmayı başardı.
Kosova Radyo Televizyonu’nun (RTK) Türkiye muhabiri Özden Beyoğlu, Kosova’nın ilk sivil pilotu ile röportaj yaparak pilotluğa giden süreç ve eğitim dönemi hakkında bilgiler aldı.
İşte Kosova’nın ilk sivil pilotu Volkan Osmani’nin hikayesi: Kosova’nın ilk sivil pilotu olmayı başaran genç arkadaşımız Volkan Osmani, Türkiye’deki uçuş okullarından birinden üstün başarıyla mezun oldu.
Kendisiyle havacılık bölümü ve eğitim süreci hakkında keyifli bir sohbette bulunarak röportajımızı gerçekleştirdik. Önce kendisini tanıtmasını rica ettik.
Volkan Osmani kimdir?
27 yaşındayım. İsviçre’nin Cenevre kentinde doğdum. İlkokul ile ortaokulu Kosova Gilan’da, liseyi de iki yıl İstanbul’da ardından Priştine’de tamamladım. Üniversiteye Türkiye burslarıyla Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü kazanarak, bu bölümden mezun oldum. Ardından hep hayalim olan pilotluk eğitimi almak için Türkiye’deki uçuş okuluna başvurup, şu anda mutlu sona ulaşmış durumdayım. Hayalini kurduğum pilotaj mezunuyum.
Neden havacılık bölümü ve bu eğitim süreci nasıl geçti anlatır mısın?
Çocukluğumdan beri oyuncağım hep uçaktı. Buradan başladı, ayrıca dedem de havacılık sektöründeydi, ama pilot değil de askeri havacılıkla ilgileniyordu. O da bana büyük bir etken oldu diyebilirim. Eğitim sürecine gelince, zor ve ciddi disiplin isteyen bir eğitim. Bir genç olarak birçok şeyden feragat etmeniz gerekiyor. Ama isteyince oluyor, insan her şeyi başarabilir.
Pilot olmak için ne gerektiriyor, herkes pilot olabilir mi?
İstek çok önemli. Hayal sadece bir heves ise zor, belki eğitimi bitirebilir ama hayatı boyunca pişmanlık duyar. Pilotluk emek ve sevgi isteyen bir meslek, aynı zamanda kendinize çok dikkat etmeniz gerekiyor, çünkü sürekli sağlık kontrolünden geçiyorsunuz. En ufak bir pürüz çıktığında uçuşunuz kesiliyor, devam edemiyorsunuz. Bu yüzden bir istek, iki de sağlık diyebilirim.
Uçuş okulunda kaç yıllık eğitim aldın, faydalarından bahseder misin ?
Uçuş okulu 18 aylık bir eğitim veriyor. Bu eğitim biraz sıkıştırılmış bir eğitim oluyor. Bunun üniversiteleri de var 4 yıllık ama benim gittiği okul bunu tercih etmiyor. Kesinlikle 18 aylık eğitim boyunca hiçbir şeye bağlı olmamak, kendini sadece uçuşa vermeni gerektiriyor. Faydalarına gelince, ilk defa uçağı tanıtan, uçuran bir okul. Başka ne isteyebilirim ki. Çok büyük bir şeyi kazandırdı , uçmayı öğreti bana. Öncelikle 14 tane teorik dersimiz var. Eğitim sistemi 4, 6, 4 diye bölünmüş. İlk önce 4 dersi, iki ay sürüyor. Ardından uçuş eğitimi ve sınavlardan geçiyorsunuz. Yer dersleri yani teori dersler biraz zor geçiyor, çünkü hiç bilmediğiniz bir şey, birazcık bilgi gerektiriyor.
Senin uçuş tecrüben olmuş, bu nasıl bir duygu ve Kosova’nın ilk genç pilotu olmak nasıl bir duygu uyandırıyor sende?
İlk uçuşu, hangi pilota sorsanız asla küçümsenmeyecek, aşırı heyecan verici. Çünkü yaklaşık 12 saat sonra senin yanına başka bir hoca geliyor ve seni yorumluyor. Onay veriyor ve sana diyor ki “sen yalnız uçabilirsin”. O yorumu aldıktan sonra, ister istemez vücudunuza bir titreme geliyor. Havada yalnız olacağını biliyorsun. Kimse sana müdahale edemeyecek, o an uçağın bütün kontrollerine, her şeyine o kadar dikkat ediyorsunuz ki, müthiş bir duygu. Pistten kalkıştan sonraki hissi anlatamam size gerçekten çok güzel bir heyecan. Çok güzel bir deneyimdi benim için.
Kosova’nın ilk sivil pilotu olmak, o da ayrı bir şey. Ben bu genç yaşta ülkemi temsile edeceğim sonuçta. Şu anda Kosova’da hala bir havayolu şirketi yok maalesef. İlerde olursa orada çalışmak için can atarım. Eğer böyle bir imkan olursa mutlaka içinde bulunmak isterim. Orada büyümüş orada yaşamışım, keşke olsa da orada çalışabilsem.
Mezun oldun ve bundan sonrası ne olacak, ileriye yönelik planların nedir Volkan?
Şimdi havayolu şirketlerine başvuruyorum. Cevap bekliyorum. Bu şirketler tabii, Türk Hava Yolları, Sunexpress, Pegasus diye devam diyor. Hangisinden onay gelirse onunla devam etmeyi planlıyorum.
Son olarak ta pilot olmak isteyen genç adaylara mesajın nedir?
En başta da söylediğim gibi hevesiniz, imkanınız varsa ve hayalinizse kesinlikle peşinden gidin derim.. Ben aileme çok teşekkür ediyorum, onların desteği olmadan bunu başaramazdım. Ayrıca kız arkadaşıma da çok teşekkür ederim, o da hep arkamdaydı, bana hep destek çıktı. Dediğim gibi insan gerçekten istedikten sonra her şeyi yapar, bir şekilde imkanını bulur.
Genç kaptan pilot Volkan Osmani’yi tekrar yürekten kutluyor, en kısa zamanda Kosova semalarında da yolcu taşırken görmeyi canı gönülden diliyoruz. Hayırlı uçuşlar.
Kosova Haber
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.