Avrupa Konseyi Zirvesinden Rusya'nın Ukrayna'daki suçlardan sorumlu tutulması vurgusu çıktı
İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te düzenlenen Avrupa Konseyi Dördüncü Zirvesinin sonunda, üye 46 ülkenin temsilcisinin yanı sıra Kanada, Japonya, ABD ve Avrupa Birliği (AB), ortak bildiriye imza attı.
Bildiriye göre, Rusya'nın Ukrayna'da açtığı hasar için tazminat ödemesini sağlamanın ilk adımı olacak "Hasar Kaydı" mekanizması oluşturuldu.
Mekanizma, savaşın başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana saldırılardan etkilenen tüm gerçek ve tüzel kişiler ile Ukrayna devleti için meydana gelen hasar ve kayıplara ilişkin kanıt ve iddiaları kayıt altına alacak.
Liderler, mekanizmanın bir talep komisyonu ve tazminat fonu da içerecek şekilde genişletilmesi için çalışılması üzerinde anlaştı.
Saldırı suçları için özel bir mahkeme kurulmasına yönelik ilerlemeyi memnuniyetle karşılayan liderler, Rusya'ya, başta çocuklar olmak üzere zorla yerinden edilen sivilleri derhal serbest bırakma çağrısında bulundu.
Liderler, Rus güçleri tarafından yasa dışı bir şekilde sınır dışı edilen çocukların geri gönderilmesini sağlamak için Ukrayna makamlarına destek niteliğinde ayrı bir bildiri kabul etti.
Demokrasi
Liderler, ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, bağımsız kurumlar, tarafsız ve etkili yargı, yolsuzlukla mücadele ve sivil toplum ile gençlerin demokratik katılımı konularına temas eden "Demokrasi için Reykjavik İlkeleri" başlıklı bir bildiriye de imza attı.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne derin ve kalıcı bağlılıklarını vurgulayan liderler, bundan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirme taahhütlerini yineledi.
Çevre
Çevre ile ilgili olarak liderler, insan hakları ve çevrenin iç içe geçtiğini, temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrenin insan haklarından tam olarak yararlanmanın anahtarı olduğunu teyit etti. Avrupa Konseyi'nin bu alandaki çalışmaları, temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkının bir insan hakkı olarak siyasi olarak tanınması gerektiğini ifade eden liderler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından geliştirilen kapsamlı içtihatlara dayanması gerektiğini vurguladı.
Liderler, AB'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne katılımının önemi, özellikle yapay zeka ile ilgili olarak dijital çağda çevrim içi ve çevrim dışı insan haklarını korumak için yeni standartlar, Avrupa'da sosyal hakların desteklenmesi, Belarus demokratik muhalefet güçlerinin yanı sıra Belarus ve Rus insan hakları savunucuları, özgür medya ve bağımsız sivil toplumla işbirliğinin sürdürülmesi gibi birçok diğer konunun da Avrupa Konseyi'nin öncekileri arasında olduğunu kaydetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.