Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.58
Gram Altın
2971.45
BIST 100
9963.53
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Avro Bölgesi'nde kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 88,6 oldu

Avro Bölgesi'nde kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 88,6 olarak belirlendi.
Avro Bölgesi'nde kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 88,6 oldu
22 Nisan 2024 13:21:04
Avro Bölgesi'nde kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 88,6 olarak belirlendi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi'nin 2023 yılı dördüncü çeyrek kamu borcu ve 2023 yılı bütçe açığı verilerini açıkladı.

Verilere göre, Avro Bölgesi'nde üçüncü çeyrekte yüzde 89,6 olan kamu borcunun GSYH'ye oranı, son çeyrekte yüzde 88,6'ya geriledi.

AB'de ise üçüncü çeyrekte yüzde 82,4 olan kamu borcunun GSYH'ye oranı, dördüncü çeyrekte yüzde 81,7 seviyesinde ölçüldü.

Söz konusu oran 2022'nin dördüncü çeyreğinde AB'de yüzde 83,4, Avro Bölgesi'nde yüzde 90,8 olarak tespit edilmişti.

Öte yandan toplam kamu borcu Avro Bölgesi'nde 12 trilyon 732 milyar avro, AB'de de 13 trilyon 863 milyar avroyu buldu.

- En yüksek borç oranı Yunanistan’da

Ekonomi Haberleri

Ekonomi haberleri, bir ülkenin veya bölgenin ekonomisiyle ilgili önemli gelişmeleri, olayları ve verileri içeren haberlerdir. Bu tür haberler, ticaret, iş dünyası, finans, para politikaları, piyasalar, işsizlik, enflasyon, büyüme, yatırım fırsatları ve daha birçok ekonomik konuyu kapsar. Ekonomi haberleri, ekonomik açıdan önemli olan ve halkı etkileyen olayları izleyicilere iletmeyi amaçlar. Ekonomi haberlerinin içeriği çeşitlilik gösterebilir. İş dünyasındaki büyük şirketlerin karlarını veya zararlarını, devletlerin ekonomi politikalarını, merkez bankalarının faiz oranlarını, piyasa endekslerinin değerlerini ve uluslararası ticaretin durumunu içerebilir. Ekonomik veriler ve analizler, yatırımcılar, iş insanları, politika yapıcılar ve genel halk için büyük bir öneme sahiptir. Ekonomi haberleri, genellikle güncel ekonomik verilerin sunumu, analizi ve uzman yorumlarını içerir. Örneğin, işsizlik oranları, büyüme rakamları, cari hesap dengesi, döviz kurları ve faiz oranları gibi ekonomik göstergeler, ekonomi haberlerinin temelini oluşturur. Ekonomi haberleri, yatırımcıların, tüketicilerin ve iş sahiplerinin ekonomik kararlarını bilinçli bir şekilde alabilmeleri için önemlidir. Bu haberler, ekonomik dalgalanmaları tahmin etme, finansal piyasalarda yatırım yapma ve iş stratejilerini şekillendirme konularında rehberlik eder.

Ekonomideki Güncel Haberler

Ekonomi haberleri, iş dünyasındaki profesyoneller, yatırımcılar ve genel olarak ekonomiye ilgi duyan herkes için önemlidir. Güncel ekonomi haberlerinin takip edilmesi, ekonomik trendleri anlama, yatırım kararları verme ve finansal gelecek planlama konularında yardımcı olabilir. Bu tür haberler, dünya genelindeki ekonomik büyümeyi, döviz kurlarındaki dalgalanmaları, şirket karlarını, ticaret anlaşmalarını, enerji fiyatlarını, işsizlik oranlarını ve daha birçok ekonomik göstergeleri içerebilir. Ekonomideki güncel haberler, hükümet politikalarının ve merkez bankası kararlarının ekonomiye etkilerini de inceleyebilir. Özellikle iş dünyasında faaliyet gösterenler için bu tür haberler, iş stratejilerini belirleme ve rekabetçi bir avantaj elde etme konularında hayati bir rol oynar.

En Çarpıcı Ekonomi Haberleri Milat'ta

Ekomide yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip etmek hem yatırımcı hem de tüketici açısından oldukça önemlidir. Ancak ekonomi haberlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus haberlerin doğru kaynaktan elde dilmesidir. Ekonomide yaşanan tüm gelişmeleri eksiksiz ve doğru şekilde Milat gazetesi üzerinden takip edebilirsiniz.


AB üyesi ülkeler arasında 2023 yılının son çeyreğinde kamu borcunun GSYH'ye oranının en fazla olduğu ülke yüzde 161,9 ile Yunanistan oldu. Yunanistan'ı, yüzde 137,3 ile İtalya, yüzde 110,6 ile Fransa, yüzde 107,7 ile İspanya, yüzde 105,2 ile Belçika izledi.

Söz konusu dönemde kamu borcunun GSYH'ye oranının en az olduğu ülkeler ise yüzde 19,6 ile Estonya, yüzde 23,1 ile Bulgaristan, yüzde 25,7 ile Lüksemburg ve yüzde 29,3 ile Danimarka olarak belirlendi.

- Bütçe açığı

AB'de 2022’de yüzde 3,4 olan bütçe açığının GSYH'ye oranı, 2023’te yüzde 3,5 olarak kayıtlara geçti.

Avro Bölgesi'nde ise bütçe açığının GSYH'ye oranı aynı dönemde yüzde 3,7'den yüzde 3,6'ya geriledi.

AB ülkeleri arasında 2023’te bütçe açığının en yüksek olduğu ülkeler, yüzde 7,4 ile İtalya, yüzde 6,7 ile Macaristan ve yüzde 6,6, ile Romanya olarak belirlendi.

AB kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin kamu borçlarının GSYH'lerinin yüzde 60'ını, bütçe açıklarının da GSYH'lerinin yüzde 3'ünü geçmemesi gerekiyor. Bu sınırlar aşıldığında uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonuna bildirilmesi ve etkin mücadelenin yapılması gerekiyor. Ancak AB ülkelerinin önemli bir kısmı mali kurallara uymuyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin